Αύξηση τζίρου αλλά και ζημιές για τη Δέλτα το 2022

Αύξηση τζίρου αλλά και ζημιές για τη Δέλτα το 2022

Με αύξηση τζίρου κατά 15,8% αλλά και ζημιές για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια έκλεισε το 2022 η γαλακτοβιομηχανία Δέλτα. Οι ζημιές ήρθαν ως αποτέλεσμα της απόφασης της εταιρείας να απορροφήσει μέρος των εκρηκτικών ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και ενέργεια που έδωσαν τον τόνο κατά τη διάρκεια της χρονιάς και εξηγούν την επιλογή της διοίκησης για στροφή σε προϊόντα με υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2022, ο όμιλος της Δέλτα παρουσίασε κύκλο εργασιών 263 εκατ. ευρώ έναντι 227 εκατ. ευρώ πέρσι (αύξηση 15,8%), αποτελέσματα EBITDA 0,47 εκατ. ευρώ έναντι 11,4 εκατ. ευρώ πέρσι και ζημιές 19,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,96 εκατ. ευρώ το 2021. Η άνοδος του τζίρου είχε πληθωριστικό χαρακτήρα, καθώς η γαλακτοβιομηχανία αύξησε τις τιμές των προϊόντων της κατά 14% μεσοσταθμικά. Καθώς όμως το κόστος παραγωγής και λειτουργίας αυξήθηκε πολύ περισσότερο –ενδεικτικά, όπως αναφέρει η Δέλτα, οι αυξήσεις στο κόστος πρώτης ύλης έφτασαν το 40%, στο ρεύμα το 38% και το φυσικό αέριο το 470%– και η εταιρεία επέλεξε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αυξήσεων για να περιορίσει τις απώλειες μεριδίων αγοράς, κατέληξε σε σημαντικές ζημιές.

Το ύψος των ζημιών ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση, είχε να κάνει και με τις μεγάλες κινήσεις αναδιάρθρωσης στις οποίες προχώρησε η Δέλτα εντός του 2022 με στόχο τον μετασχηματισμό της σε ολοκληρωμένη εταιρεία τροφίμων με εστίαση στην υγιεινή διατροφή, ώστε να γίνουν τα έσοδα από το 2023 και έπειτα πιο παραγωγικά.

Μείωση του κόστους

Στο πλαίσιο αυτό η Δέλτα:

• Πούλησε στον όμιλο Σαράντη την ισχυρή θυγατρική της στη Βουλγαρία United Milk Company, που διαθέτει σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες στην περιοχή της Φιλιππούπολης και παράγει γάλα, γιαούρτι και κεφίρ. Επιπλέον πούλησε στη γαλακτοβιομηχανία Ομηρος τον μεγάλο σταθμό συγκέντρωσης γάλακτος που είχε στη Θεσσαλονίκη.

• Προχώρησε στον περιορισμό των ενεργών κωδικών των προϊόντων της κατά 25% και του εύρους διανομής κατά 15% και δεν ανανέωσε τη συντριπτική πλειονότητα συμβάσεων παραγωγής προϊόντων για λογαριασμό τρίτων.

• Εγκατέστησε φωτοβολταϊκά πάνελ στο εργοστάσιο του Αγίου Στεφάνου με στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας.

Νέες επενδύσεις

Σε επίπεδο επενδύσεων, από την άλλη μεριά, η Δέλτα εντός του 2022:

• Εξαγόρασε την εταιρεία Κουρέλλας, που βρίσκεται στην πρωτοπορία της παραγωγής βιολογικών και φυτικών τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, εξάγοντας το 90% των προϊόντων της στο εξωτερικό.

• Εχτισε με στοχευμένο τρόπο τις μάρκες της ώστε να υποστηρίζουν τον στρατηγικό στόχο του μετασχηματισμού της σε ολοκληρωμένη πλατφόρμα καλής διατροφής, ενισχύοντας π.χ. τη σειρά Vitaline με τις νέες πουτίγκες με μηδέν ζάχαρη, μηδέν λακτόζη και 20 γραμμ. πρωτεΐνης και τη σειρά Life με νέους χυμούς που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τέλος, την περασμένη εβδομάδα η Δέλτα προχώρησε σε μια σημαντική κίνηση που σηματοδοτεί την επιστροφή της στην κερδοφόρα αγορά παγωτού έπειτα από 17 χρόνια απουσίας της, ανακοινώνοντας την εξαγορά της εταιρείας Cold Sin. Η Cold Sin διανέμει στην Ελλάδα τα παγωτά της εταιρείας Mars, τα Häagen-Dazs της General Mills και της ιταλικής Sammontana και διαθέτει μεγάλο δίκτυο με 12.000 ψυγεία, καλύπτοντας όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter