Από τις αρχές του φθινοπώρου, η καλπάζουσα, μήνα τον μήνα, αύξηση των τιμών της ενέργειας που έχει καταστήσει την Ελλάδα αρνητική «πρωταθλήτρια» στην ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη, εκτός από εκτροχιασμό των οικογενειακών προϋπολογισμών και αύξηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, επιφέρει αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή του αριθμού των ανθρώπων που δυσκολεύονται, για λόγους οικονομικούς, να ζεστάνουν τα σπίτιά τους, αλλά και του αριθμού εκείνων που βρήκαν οικτρό θάνατο από πυρκαγιές και αναθυμιάσεις, την ώρα που προσπαθούσαν να ζεσταθούν με μη ασφαλείς και φτηνές πηγές θέρμανσης.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έκθεση, η ενεργειακή φτώχεια, ακόμη και προ της ανόδου των τιμών ενέργειας του τελευταίου τετραμήνου, αποτελούσε για τους κατοίκους της Ελλάδας μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι για τους πληθυσμούς άλλων χωρών, καθώς με στοιχεία του 2018, το 22.7% του ελληνικού πληθυσμού ανέφερε ότι δεν μπορεί να κρατήσει το σπίτι του ζεστό έναντι 7.3% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Για την εξέλιξη της ενεργειακής φτώχειας κατά το 2021 δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, υπάρχουν όμως στοιχεία για τον πιο «σκληρό δείκτη» της ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή τον αριθμό των ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο από πυρκαγιές και αναθυμιάσεις προσπαθώντας να ζεστάνουν τα σπίτια τους, που σύμφωνα με την καταμέτρηση του αντιστράτηγου, υπαρχηγού ε.α της Πυροσβεστικής Ανδριανού Γκουρμπάτση, «κατέγραψε μεγάλη άνοδο».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταμέτρηση των θυμάτων από πυρκαγιές και αναθυμιάσεις που έκανε ο κ. Γκουρμπάτσης, το 2021 χάθηκαν από πυρκαγιές και αναθυμιάσεις 82 άνθρωποι, εκ των οποίων 18 μέσα στο Δεκέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο αριθμός των θυμάτων του 2021 όχι μόνον είναι αισθητά υψηλότερος από τον αριθμό των νεκρών από μαγκάλια και άλλα ανάλογα ατυχήματα ακόμη και των πρώτων χρόνων του μνημονίου – το 2010 είχαμε 53 νεκρούς, το 2011 39 και το 2012 38 – αλλά και αντιπροσωπεύει αύξηση θυμάτων κατά 400% σε σχέση με το 2019. «Η αύξηση ξεπερνάει το 20% σε σχέση με το 2020, όταν όμως ο αριθμός των θανάτων ήταν υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον μέσο αριθμό θανάτων την περίοδο 2010-2019», σημειώνει ο αντιστράτηγος Ανδριανός Γκουρμπάτσης, υπαρχηγός ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος, ειδικός ερευνητής και δικαστικός πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι περισσότερες πυρκαγιές προκλήθηκαν από ατυχήματα με σόμπες, θερμάστρες και ηλεκτρικές κουβέρτες, που άρπαξαν φωτιά γιατί ήταν παλιές και ασυντήρητες ενώ υπήρξαν και κάποιες δηλητηριάσεις από μαγκάλια. Τα περισσότερα θύματα ήταν άνθρωποι σε μεγάλες ηλικίες, κάποιοι με κινητικά προβλήματα, που ακόμη κι αν αντιλήφθηκαν έγκαιρα το πρόβλημα, ίσως να δυσκολεύτηκαν να βγουν έξω και να σωθούν. Υπήρξαν όμως και κάποια λιγότερα θύματα σε νεότερες ηλικίες, μεταξύ 40 και 45 χρονών.
Τέλος το 2021 έγινε η πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια που μεταξύ των θυμάτων από πυρκαγιές υπήρξαν παιδιά, συγκεκριμένα δυο αγόρια ηλικίας 12 και 13 χρονών μιας πολύτεκνης οικογένειας Ρομά που βρήκαν φρικτό θάνατο στις 14 Δεκεμβρίου όταν το σπίτι τους στο Καματερό τυλίχθηκε στις φλόγες από εστία που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν.