Αύξηση μισθών και βιωσιμότητα μικρών επιχειρήσεων

Αύξηση μισθών και βιωσιμότητα μικρών επιχειρήσεων

Πώς μπορεί να αυξηθεί η κατώτατη αμοιβή χωρίς να επιβαρυνθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα;

Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για την οποία δεσμεύτηκε, αποτελεί όχι μόνο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και αναπτυξιακό εργαλείο, αφού θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση.

Είναι όμως έτσι; Ή μήπως έχουν δίκιο οι εργοδοτικές οργανώσεις, π.χ. η ΕΣΕΕ που τονίζει ότι τυχόν αύξηση του κατώτατου μισθού σήμερα θα υπονομεύσει τη βιωσιμότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων;

Από την άλλη μεριά πάλι, αν λάβουμε υπόψη τις απότομες μεταπτώσεις στη ζήτηση και τις διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες που προκάλεσε η πανδημία και οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν σε ισχυρές κερδοσκοπικές πιέσεις και σε κύματα ακρίβειας σε πολλά βασικά καταναλωτικά αγαθά, προκαλώντας δραματική μείωση της αγοραστικής κίνησης και υφεσιακές πιέσεις, αξίζει να επιμείνουμε περαιτέρω στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού και των προϋποθέσεων με τις οποίες θα μπορούσε στην παρούσα συγκυρία να βοηθήσει στην ανάπτυξη χωρίς να πλήξει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Για το θέμα αυτό το Documento ζήτησε τις τοποθετήσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά και του καθηγητή Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ιωάννη Ψυχάρη.

Γιώργος Καββαθάς: «Προέχει η επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις»

«Ασφαλώς, ο καλά αμειβόμενος εργαζόμενος είναι προς όφελος της αγοράς, διότι όπως λέμε εμείς: φτωχός εργαζόμενος – φτωχή αγορά» μας είπε ο Γ. Καββαθάς. Ωστόσο συνεχίζοντας τόνισε ότι ο ίδιος απορρίπτει «την από άμβωνος εξαγγελία αυξήσεων μισθών εκ μέρους των πολιτικών» και τάσσεται ενάντια σε μια αλματώδη αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 στα 800 ευρώ, με το σκεπτικό ότι «δεν είναι δυνατό να επεμβαίνει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα και να του λέει πόσο να πληρώσει τους υπαλλήλους του, όπως δεν θα μπορούσε ποτέ να επέμβει ο ιδιωτικός τομέας στο κράτος και να του πει πόσο να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους».

«Ας μας επιστραφεί η δυνατότητα της διαπραγμάτευσης μιας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που οι τροϊκανοί υφάρπαξαν από τους κοινωνικούς εταίρους το 2012» λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ «κι εμείς έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, όπως κάναμε και πριν από το 2010, χωρίς αυτές να συμπαρασύρουν τις κλαδικές συμβάσεις προς τα πάνω ανεξαρτήτως της κατάστασης των επιχειρήσεων».

Ιωάννης Ψυχάρης: «Ειδικά προγράμματα με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης»

Κατά τον Ιωάννη Ψυχάρη, καθηγητή Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, «η αύξηση του κατώτατου μισθού σαφώς θα έχει θετικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα καθώς η αύξηση του εισοδήματος στις χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες επιφέρει αύξηση της ζήτησης και αυξάνει τη βασική κατανάλωση».

«Στην παρούσα συγκυρία ωστόσο» προσθέτει ο κ. Ψυχάρης «είναι σημαντικό η αύξηση του κατώτατου μισθού να γίνει χωρίς επιβάρυνση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων κι αυτό ισχύει πρωτίστως για τις μικρές επιχειρήσεις των υπηρεσιών, για τις οποίες με βάση το πόρισμα της ελληνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του 2018, για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% έχουν αύξηση μισθολογικού κόστους 5%, έναντι μόλις 1,6% της μεταποίησης».

Για τον σκοπό αυτό λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Ψυχάρη, είναι δυνατό να σχεδιαστούν ειδικά προγράμματα ενίσχυσης του κόστους εργασίας των επιχειρήσεων με χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Από τη στιγμή λοιπόν που τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν στόχο να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία ενίσχυσης του κόστους της εργασίας και του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων και να διαχυθούν με τρόπο που θα στηρίξει σε μεγαλύτερο βαθμό το μισθολογικό κόστος στη μικρή επιχειρηματικότητα.

Έτσι θα υπάρξει όφελος και για τους εργαζόμενους και για τα μικρή επιχειρηματικότητα, αλλά και η συμβολή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στην αναπτυξιακή επαναφορά της οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη» καταλήγει ο κ. Ψυχάρης.

Documento Newsletter