Αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών από 220 έως 330 ευρώ τον μήνα

Αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών από 220 έως 330 ευρώ τον μήνα

Αυξήσεις στους μισθούς δικαστών και εισαγγελέων ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, οι οποίοι θα κυμαίνονται από 220 έως 330 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό και τα χρόνια υπηρεσίας του κάθε δικαστικού λειτουργού.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις» που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, στο άρθρο 39 γίνεται λόγος για «Αύξηση των επιδομάτων, παροχών και αποζημιώσεων των δικαστικών λειτουργών και του προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

Πιο αναλυτικά στο άρθρο 39 υπογραμμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 αυξάνονται κατά 30% «τα επιδόματα, παροχής και αποζημιώσεις που προβλέπονται στην περ. 3 της παραγράφου Α, του νόμου ν. 3205/2003 (Α΄ 297) και κατά «10% τα επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις των περ. 5 και 6 της παρ. Α του ίδιου νόμου».

Από 110 έως 230 το μήνα

Στην πρώτη περίπτωση, της αποζημίωσης δηλαδή που χορηγείται στους δικαστές «για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, καθώς και για την αντιστάθμιση δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους (δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, οργάνωση γραφείου)«, τα ποσά που προβλέπει ο νόμος του 2003 ξεκινούν από 344,08 ευρώ στην κατώτατη βαθμίδα των δικαστικών λειτουργών και φτάνουν μέχρι τα 688,16 ευρώ. Επομένως με βάση την αύξηση του 30%, τα ποσά που θα δοθούν ξεκινούν από 110 ευρώ έως και 230 περίπου μηνιαίως στην καλύτερη περίπτωση.

Από 12,14 έως 76,91 ευρώ

Αντίστοιχα για τη δεύτερη περίπτωση (περ.5 και 6, παρα. Α του ίδιου νόμου), προβλέπονται αποζημιώσεις «λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών (πολύωρη παραμονή στην έδρα, απασχόληση χωρίς ωράριο εργασίας, κατ’ οίκον εργασία, προσφορά υπηρεσιών σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές), που αντιστοιχούν σε 769,12 ευρώ για δικαστικούς λειτουργούς από το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών μέχρι και το βαθμό του Προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου και 644,44 ευρώ «για δικαστικούς λειτουργούς από το βαθμό του Ειρηνοδίκη Δ` Τάξης μέχρι και το βαθμό του Εισηγητή του Σ.τ.Ε.». Οι κατηγορίες αυτές θα λάβουν αύξηση ύψους 76,91 ευρώ η πρώτη και 64,44 ευρώ η δεύτερη.

Επίσης, στο νόμο του 2003 προβλέπεται αποζημίωση «εξόδων παράστασης στους δικαστές που φέρουν βαθμό Προέδρου, Αντιπροέδρου και Συμβούλου Επικρατείας ή αντίστοιχους, οριζόμενη κατά βαθμό ως εξής:
Πρόεδρος Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι σε 242,88 ευρώ.
Αντιπρόεδρος Σ.τ.Ε. και αντίστοιχοι σε 161,92 ευρώ.
Σύμβουλος Επικρατείας και αντίστοιχοι σε 121,44 ευρώ.
Για αυτούς το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη προβλέπει αύξηση που ξεκινά από 12,14 ευρώ και αγγίζει τα 24,28 ευρώ μηνιαίως.

Στις αυξήσεις αυτές, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι αυξήσεις ύψους 100 ευρώ κατά μέσο όρο που έχουν προβλεφτεί να δοθούν στο σύνολο του Δημοσίου και όχι ξεχωριστά στον κλάδο των δικαστών. Επομένως οι αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών θα ξεκινούν από 220 ευρώ και θα φτάνουν έως 330 ευρώ στην καλύτερη.

Υποσχέσεις για αυξήσεις 800 ευρώ

Οι αυξήσεις αυτές, αναμένονται με ανάμεικτά συναισθήματα στις τάξεις των δικαστών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης, υπό τον Εφέτη και επί τρεις φορές πρόεδρο της Ένωσης, Χριστόφορο Σεβαστίδη, επισημαίνεται ότι «το παραμύθι που κράτησε για 12 μήνες περί μισθολογικών αυξήσεων έως και 800 ευρώ το μήνα είχε άδοξο τέλος».

Διαβάστε επίσης: Μειοψηφία ΔΣ Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Η φετινή ΓΣ αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας χαμένης διετίας

Όπως υπογραμμίζεται, «οι αυξήσεις που έρχονται μετά από μια δεκαετία στασιμότητας, αντιστοιχούν στο 5% του συνολικού μισθού δικαστών και εισαγγελέων» και δεν «αναπληρώνουν ούτε τις απώλειες που έχουμε υποστεί από τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους».
Επίσης, όπως καταγγέλλουν, «εγκατέλειψαν την διεκδίκηση 13ου και 14ου μισθού, όπως είχαν εκφράσει αντιρρήσεις και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ώστε να μην φέρουν σε δύσκολη θέση το οικονομικό επιτελείο».
Κάποιοι άλλοι βέβαια θεωρούν ότι οι αυξήσεις είναι ικανοποιητικές και αποδίδουν τα εύσημα στη σημερινή κυβέρνηση.

Documento Newsletter