Αυξήσεις – φωτιά στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Αυξήσεις – φωτιά στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Βάσει των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός έκλεισε το 2022 στο 9,6% έναντι 1,2% του 2021, ποσοστό που αποτελεί υψηλό 28 ετών από το 1994, όταν είχε φτάσει στο 10,9%. Οι ίδιες ανακοινώσεις περιλάμβαναν όμως και μια θετική ένδειξη: την υποχώρηση του δείκτη στο 7,2% για τον μήνα Δεκέμβριο έναντι 8,5% του Νοεμβρίου, 9,1% του Οκτωβρίου και 12,1% του Σεπτεμβρίου.

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να συμπεράνει ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε και άρχισε να αποκλιμακώνεται, ακολουθώντας την ευρύτερη τάση στην Ευρώπη εν μέρει επειδή περιορίζονται οι τιμές στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, που πυροδότησαν το πληθωριστικό κύμα, κυρίως όμως επειδή η σύγκριση γίνεται με το προηγούμενο δωδεκάμηνο κατά το οποίο είχαν ήδη καταγραφεί οι πρώτες μεγάλες αυξήσεις τιμών – ειδικά στο φυσικό αέριο και το ρεύμα.

Εκτίναξη στα τρόφιμα

Ετσι για παράδειγμα αυτό το 7,2% του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου 2022 έρχεται και προστίθεται πάνω στο 5,1% του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου 2021, που σημαίνει ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε πολύ μεγάλες ανατιμήσεις σε πολλές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, ειδικά για μια χώρα με χαμηλούς μισθούς.

Υπάρχει όμως ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο τον Δεκέμβριο: ο καλπάζων πληθωρισμός των τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης που «τρέχει» με 15,5%, υπερδιπλάσιο δηλαδή ρυθμό του πληθωρισμού, και οι πολύ μεγάλες ανατιμήσεις σε ορισμένες κατηγορίες βασικών τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά και τα αυγά που είχαν αυξήσεις 25,6%, το ελαιόλαδο

και λοιπά έλαια (21,7%), το ψωμί και τα δημητριακά (18,1%) , τα κρέατα (17,8%), τα λοιπά τυποποιημένα τρόφιμα (14%), τα λαχανικά (13,1%) κ.λπ., ενώ σημαντικές ανατιμήσεις της τάξης του 18,1% καταγράφηκαν και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Οπως συμβαίνει μάλιστα και με τον γενικό πληθωρισμό, έτσι και με τον πληθωρισμό των τροφίμων το 15,5% του Δεκεμβρίου 2022 έρχεται να προστεθεί πάνω στο 4,3% του προηγούμενου 12μηνου (Δεκέμβριος του 2021), ενώ για αρκετές κατηγορίες βασικών τροφίμων –π.χ. ψωμί και δημητριακά, κρέατα, λοιπά τυποποιημένα τρόφιμα– οι συνολικές ανατιμήσεις προσεγγίζουν το 25%, για τα αυγά και τα γαλακτοκομικά ξεπερνούν το 30% και για τα έλαια και λίπη φτάνουν το 40%.

Και νέες ανατιμήσεις

Οι μεγάλες αυτές ανατιμήσεις αναμένεται να έχουν και συνέχεια τον Ιανουάριο, καθώς σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι τιμοκατάλογοι βιομηχανιών και προμηθευτών που έφτασαν στα τέλη του έτους στις αλυσίδες σουπερμάρκετ περιλαμβάνουν νέες ανατιμήσεις της τάξης του 10% ως 20% σε διάφορες κατηγορίες ειδών πρώτης ανάγκης που θα εμφανιστούν στο ράφι μες στις επόμενες εβδομάδες.

Η άνοδος του πληθωρισμού των τροφίμων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από 13,5% σε 15,5% στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο τέθηκε σε ισχύ η πρωτοβουλία του Αδωνη Γεωργιάδη για το «καλάθι του νοικοκυριού», δηλώνει την παταγώδη αποτυχία της πρωτοβουλίας του υπουργού Ανάπτυξης να βάλει φρένο στις τιμές των τροφίμων.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην κυβέρνηση γνωρίζουν άλλωστε πολύ καλά ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την ακρίβεια στα τρόφιμα με συμφωνίες κυρίων στη λιανική.

Και ο Αδ. Γεωργιάδης μη θέλοντας να αποδεχτεί δημοσίως την αποτυχία της πρωτοβουλίας του, με ένα αμίμητο tweet του την πρώτη εβδομάδα του χρόνου έσπευσε να αναγνωρίσει την έλευση του νέου κύματος ακρίβειας, διεκδικώντας όμως «επιτυχία» για το «καλάθι» του με το σκεπτικό πως ό,τι μπαίνει σε αυτό έχει μικρότερες ανατιμήσεις από ό,τι άλλο βρίσκεται στα ράφια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter