Αύξηση κατώτατου μισθού με νόμο τον Αύγουστο

Την αύξηση των κατώτατων μισθών θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τις 30 Απριλίου. Προβληματισμός επικρατεί για εκείνους των νέων κάτω των 25 ετών.

Σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των βασικών μισθών κινούνται οι συμφωνίες εργοδοτών – εργαζομένων στις επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφονται την περίοδο αυτή και έχουν αναδρομική ισχύ από 1.1.2018, γεγονός που δημιουργεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη βάσιμη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξουν κινήσεις σημαντικής βελτίωσης της κατάστασης των εργαζομένων. Η αρμόδια για το θέμα υπουργός Εφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πρότασή της για τον κατώτατο μισθό (εδώ και αρκετά χρόνια είναι καθηλωμένος στα 586 ευρώ μεικτά) μέχρι τις 30 Απριλίου, καθώς θα περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θα παραδοθεί στους θεσμούς και θα αποτελέσει το ελληνικής ιδιοκτησίας πρόγραμμα για την περίοδο που ακολουθεί την έξοδο από την επιτροπεία τον προσεχή Αύγουστο.

Παρά τις πυκνές διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους η κυβέρνηση δεν φαίνεται να καταλήγει ως προς το ύψος. Επικρατεί μάλιστα η σκέψη να υπάρξει ικανό χρονικό διάστημα ώστε οι επιχειρησιακές και κλαδικές να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα.

Κλειδί οι κλαδικές συμβάσεις

Πρόκειται για άποψη αρκετά βάσιμη καθώς οι μέχρι στιγμής δημοσιοποιημένες συμβάσεις είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού αλλά και πολλών επιδομάτων. Οπως προκύπτει και από τον πίνακα, οι μεγάλες πολυεθνικές (Cosco, Deutsche Telekom,) φαίνεται να δίνουν κατώτατες αμοιβές μέχρι και 80% πάνω από τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό (ΟΛΠ), αλλά και στο Lidl, που αποτελεί επιχείρηση-οδηγό στον χώρο των υπεραγορών της λιανικής, οι αμοιβές είναι εξαιρετικά υψηλότερες.

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κλαδική σύμβαση στον χώρο των εγκαταστατών-συντηρητών ασανσέρ, κυρίως λόγω των πολύ υψηλών επιδομάτων που δημιουργούν σε εργαζόμενους επί 20ετία, π.χ., στον κλάδο μισθολογικές απολαβές που ξεπερνούν ακόμη και τις 2.500-3.000 ευρώ.

Οι «σκληροί» και οι κάτω των 25

Από την άλλη πλευρά η υπογραφή από το πλέον σκληροτράχηλο «ζευγάρι» κοινωνικών εταίρων (ξενοδόχοι-ξενοδοχοϋπάλληλοι, δηλαδή ΣΕΤΕ και ΠΑΜΕ) αυξήσεων της τάξης του 1,5% ετησίως έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον (βεβαίως οι κατώτατες αμοιβές είναι και εδώ πολύ υψηλότερες των γενικώς ισχυουσών αμοιβών).

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι και ο κατώτατος για τους νέους κάτω των 25 ετών, που ως γνωστόν είναι στα 432 ευρώ καθαρά. Η κατάργηση ή μη της διαφοροποίησης δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη καθώς μελετούνται οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας για τους νέους.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η διεθνής εταιρεία συμβούλων KPMG διαπιστώνεται μέση αύξηση μισθών 1,4% για το 2018 και προοπτική για περαιτέρω αύξηση 2% το 2019.