Αυξάνεται ο πληθυσμός των πελαργών στην Ελλάδα

Αυξάνεται ο πληθυσμός των πελαργών στην Ελλάδα

Ευχάριστα νέα έρχονται από την Εθνική Απογραφή Λευκών Πελαργών της Ελλάδας την οποία συντόνισε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Πάνω από 2.800 ζευγάρια πελαργών αναπαράγονται στην ελληνική επαρχία, ενώ την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός τους εμφανίζει αύξηση 30-40% και επεκτείνεται και στην νότια Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της Εθνικής Απογραφής, στην οποία σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι απλοί πολίτες που έστειλαν τις καταγραφές τους στην Ορνιθολογική, αποτελούν μια θετική εξέλιξη όταν την ίδια στιγμή η χώρα μας μετράει χιλιάδες καμένα στρέμματα και οι βιότοποι του Πελαργού ολοένα και μειώνονται. Επίσης κατά τη διάρκεια της Εθνικής Απογραφής (αρχές Ιουνίου έως και τα μέσα Ιουλίου) καταγράφηκαν 8.000 νεοσσοί, ένα μεγάλο νούμερο και ιδιαίτερα σημαντικό για το είδος.

Το δελτίο Τύπου της Ορνιθολογικής Εταιρείας:

«Η απογραφή των αγαπημένων Λελεκιών (όπως αποκαλείται αλλιώς ο Λευκός Πελαργός) της ελληνικής υπαίθρου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Απογραφής Λευκών Πελαργών, μιας κορυφαίας δράσης που διοργανώνεται κάθε 10 χρόνια από τη BirdLife International και τους εταίρους της. Η φετινή, 8η Διεθνής Απογραφή πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 53 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας υπό τον συντονισμό της NABU, εταίρου της BirdLife στη Γερμανία. […] το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού του Λευκού Πελαργού της Ελλάδας αναπαράγεται σε οικισμούς, σε φυσικές και τεχνητές φωλιές σε στύλους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (91%), εκκλησίες (7%) και άλλες κατάλληλες θέσεις, κοντά στον άνθρωπο.

Παρά τη διαχρονικά στενή μας σχέση, κατά το πρόσφατο παρελθόν ο πληθυσμός των Λευκών Πελαργών είχε υποστεί σημαντική μείωση φτάνοντας στο ιστορικό ελάχιστο των 1.500 ζευγαριών στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες ανάκαμψης, οι πληθυσμοί του είδους σημειώνουν αύξηση. Ενδεικτικά, το είδος αξιολογήθηκε ως Σχεδόν Απειλούμενο (ΝΤ), δηλαδή εκτός των κατηγοριών των απειλούμενων ειδών, στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας που πρόσφατα δημοσιοποίησε ο ΟΦΥΠΕΚΑ. Ωστόσο, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης οι πληθυσμοί του είδους εμφανίζονται στάσιμοι ή και ελαφρώς μειούμενοι, καθιστώντας απαραίτητη την περαιτέρω συλλογή δεδομένων.

Η περιοδική καταγραφή των πληθυσμών του Λευκού Πελαργού μας επιτρέπει να παρακολουθούμε συστηματικά την κατάσταση του είδους σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, ώστε να μπορούμε έγκαιρα να υλοποιήσουμε δράσεις για την προστασία του. Επιπλέον, δράσεις που υλοποιεί συστηματικά ο ΟΦΥΠΕΚΑ, με την υποστήριξη της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, όπως η δακτυλίωση και η σήμανση Λευκών Πελαργών με δορυφορικό πομπό, συμβάλλουν στην κατανόηση του κύκλου ζωής και των απειλών που αντιμετωπίζει το σημαντικό αυτό είδος».

Ένας αρχαίος και αγαπημένος «οικογενειάρχης»

Ιδιαίτερη είναι η παρουσία του Πελαργού στην Ιστορία και τον Πολιτισμό, αφού εμφανίζεται σε αμέτρητες αναπαραστάσεις σε αγγεία, αγάλματα, τοιχογραφίες αλλά και σε 3 μύθου του Αισώπου («Η Αλεπού και ο Πελαργός», «Ο Γεωργός και ο Πελαργός», «Οι Βάτραχοι που ήθελαν έναν Βασιλιά»). Η έλευση του μεταναστευτικού αυτού πτηνού σήμαινε για τους αρχαίους Ρωμαίους την έναρξη της καλλιέργειας του αμπελιού, ενώ ο άκρως «οικογενειακός» τρόπος ζωής του (με τα παιδιά να προστατεύουν τους γονείς μετά την ενηλικίωσή τους) συνέδεσε το ζώο με τον γνωστό μύθο που το παρουσιάζει να φέρνει τα μωρά στους ανθρώπους.

Ο γνωστός μύθος του μωρού που το φέρνει ο πελαργός εικάζεται πως ξεκίνησε από την σλαβική μυθολογία, αφού ο λευκός πελαργός μετέφερε τις ψυχές στον άλλον κόσμο. Στη σύγχρονη εποχή ο «πελαργός» μαζί με τις «μελισσούλες» αποτελούν την αγαπημένη δικαιολογία των γονέων στην κλασσική ερώτηση των μικρών παιδιών «πως φτιάχνονται τα παιδιά». Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως ο ευρωπαϊκός μύθος έχει μεταφερθεί και σε άλλες ηπείρους, όπως στην Νότια Αμερική, ενώ στην Βόρεια υπάρχει μια παραλλαγή που αναφέρει πως ο λευκός πελαργός έφερνε τα λευκά παιδιά και τα έγχρωμα παιδιά των σκλάβων γεννιόντουσαν από γερακίνες. Ο πελαργός μπορεί να ξεπεράσει τα 35 χρόνια σε αιχμαλωσία, ενώ με βάση τις καταγραφές άγριων πτηνών φτάνει και τα 39 χρόνια ζωής.

Διαβάστε επίσης:

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Αθηνά Ζύμαρη σε ηλικία 57 ετών

Φωτιά στην Εύβοια: Ο καπνός σκέπασε την Αττική, κοκκίνισε ο ουρανός (Photos -Video)

Δολοφονία Καραϊβάζ: Από το 2023 υπήρχαν διαρροές για πολιτική απόφαση στον χειρισμό της υπόθεσης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter