Αυξάνεται η δυσαρέσκεια γαλάζιων βουλευτών – Νευρικότητα στο Μαξίμου από τα «κρούσματα απειθαρχίας»

Παρελθόν αποτελεί η ομοψυχία και ομοφωνία στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπως δείχνουν οι διαφοροποιήσεις βουλευτών τόσο στα μείζονα θέματα όσο και στις επιμέρους νομοθετικές ρυθμίσεις.

Το τελευταίο κρούσμα «απειθαρχίας» που προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα ο οποίος εξέφρασε την διαμαρτυρία του για το εκπαιδευτικό της Νίκης Κεραμέως. Ο κ. Τζαβάρας μάλιστα προειδοποίησε ότι εάν υλοποιηθούν οι προβλέψεις του και κλείσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στο νομό Ηλείας, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Μάλιστα άφησε καρφί και προς τους συναδέλφους του βουλευτές λέγοντας ότι «δεν είναι πολιτικάντης και ότι θα ξαναγυρίσει στο επάγγελμά του».

Το καρφί αφορούσε τους συναδέλφους του άλλων νομών που επίσης θα κλείσουν τμήματα πανεπιστημίων και οι οποίοι συμφωνούν μαζί του αλλά περιορίζονται στους διαδρόμους και στο καφενείο της Βουλής. Το θέμα είναι ευρύτερο. Όταν είχε δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο ο Κώστας Τζαβάρας είχε συνυπογράψει επιστολή με τον βουλευτή Αχαίας, Ανδρέα Κατσανιώτη, που ζητούσαν να υλοποιηθούν για την φετινή χρονιά οι προβλέψεις για μείωση του αριθμού των εισακτέων και το κλείσιμο σχολών.

Είναι περίπου η ίδια πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, αν και οι δύο βουλευτές σημειώνουν ότι εκείνοι προηγήθηκαν χρονικά. Οι δυο βουλευτές αμφισβητούν και την βάση του δέκα και την συνολικότερη φιλοσοφία των εκπαιδευτικών ρυθμίσεων.

Σε ένα άλλο πεδίο ηχηρή ήταν και η διαφοροποίηση της Μαριέττας Γιαννάκου για το νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο. Η πρώην υπουργός δεν περιορίστηκε να εκφράσει την διαφωνία της για επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, κάτι απολύτως θεμιτό σε ένα δημοκρατικό κόμμα αλλά αμφισβήτησε την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εντέλει υπέκυψε σε αθέμιτες πιέσεις. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει γενικότερη κοινωνική συζήτηση προστέθηκε και η διαφωνία της Όλγας Κεφαλογιάννη.

Η μεν κ. Γιαννάκου ήταν η πρώτη φορά που εξέφρασε δημόσια διαφωνία, αν και οι πληροφορίες από φίλους της λένε ότι σε πολλές περιπτώσεις συγκρατεί την κριτική της. Η κ. Κεφαλογιάννη πάλι έχει αρκετές φορές ασκήσει κριτική ακόμη και προσωπικά στον πρωθυπουργό, όπως για την βόλτα του στην Πάρνηθα. Ο Ανδρέας Κατσανιώτης επίσης έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Προσφάτως φέρεται ο εμπνευστής της επιστολής που συνυπέγραψαν έξι ακόμη βουλευτές κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της απαγόρευσης μουσικής.

Λίγο νωρίτερα είχε ασκήσει κριτική για το παρατεταμένο κλείσιμο της εστίασης. Τις τελευταίες ημέρες κριτική στην κυβέρνηση για την αυξημένη εγκληματικότητα άσκησαν ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. Για τον μεν κ. Κουμουτσάκο ήταν επίσης η πρώτη διαφοροποίηση (αφού η απάντηση στον Κώστα Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά ακόμη δεν θεωρείται εσωκομματική διαφοροποίηση). Ο κ. Κύρτσος όμως χτυπάει συνεχώς με δημόσιες διαφοροποιήσεις του που αφορούν και την διαχείριση της πανδημίας αλλά και συνολικά την οικονομική πολιτική όπου δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου.

Υπάρχει πάντα και το θέμα του Μακεδονικού. Ο φόβος ότι ομάδα βουλευτών της σαμαρικής πτέρυγας δεν θα ψηφίσει έχει σαν αποτέλεσμα τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία σε εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών να εκκρεμούν από τον περασμένο Νοέμβριο.

Πρόκειται για εκφράσεις δυσαρέσκειας σε επιμέρους ζητήματα που όμως αθροιστικά δημιουργούν πολιτικό ζήτημα για το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο δεν κρύβει τη νευρικότητά του.

Ετικέτες