Αυξάνει και η Σουηδία τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ

Αυξάνει και η Σουηδία τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ

Η σουηδική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα πρόγραμμα που προβλέπει την επιτάχυνση της επανεπένδυσης στις ένοπλες δυνάμεις της, με στόχο οι αμυντικές δαπάνες να φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ «το συντομότερο δυνατόν», λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ρωσία.

Η Στοκχόλμη, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει την αύξηση των αμυντικών δαπανών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα το 2014, δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο αυτόν το αργότερον σε μία δεκαετία, ανακοίνωσε η σουηδική κυβέρνηση.

«Οφείλουμε να τον επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν στην πράξη», δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Σουηδία, η οποία αφιέρωνε μέχρι και το 4% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τις είχε μειώσει δραστικά από την δεκαετία του 1990 κοντά στο 1%.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του αριθμού των νέων που θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Παρά την μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η σουηδή πρωθυπουργός απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο τις τελευταίες ημέρες εκτιμώντας ότι αυτό θα κινδύνευε να «αποσταθεροποιήσει» την βόρεια Ευρώπη, καθώς η Μόσχα είναι ανοικτά εχθρική σε μία σουηδική ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η γειτονική Φινλανδία, επίσης εκτός της Συμμαχίας, απέρριψε επίσης την λύση της ένταξης στο ΝΑΤΟ άμεσα, αλλά οι πολιτικές και κοινοβουλευτικές συζητήσεις για το θέμα συνεχίζονται.

Οι συνολικές αμυντικές δαπάνες για το 2021 έφθασαν τα 66 δισεκατομμύρια κορώνες (περί τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ) και προγραμματίζεται η αύξησή τους στα 91 δισεκατομμύρια κορώνες μέχρι το 2025, σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Το μερίδιο των αμυντικών δαπανών είχε ήδη ξεπεράσει το 1,2% το 2020 και θα φθάσει το 1,5% βραχυπρόθεσμα με βάση τις επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί.

Ο στόχος του 2% είναι προσδιορισμένος από το ΝΑΤΟ για τα μέλη του, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται πάνω από το ποσοστό αυτό. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Δανία, ανακοίνωσαν σημαντικές επενδύσεις στον στρατιωτικό τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter