Αυτόχθονες Αμαζονίου – πετρελαιάδες: σημειώσατε 1

Δικαστήριο στον Ισημερινό βάζει φρένο στους πετρελαϊκούς κολοσσούς που με τις ευχές της κυβέρνησης ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν έρευνες στα προγονικά εδάφη της φυλής Γουαράνι.

Την πρώτη τους νίκη κατά των πετρελαιάδων του Αμαζονίου σημείωσαν οι ιθαγενείς της φυλής Γουαράνι όταν δικαστήριο στην πόλη Πούγιο του Ισημερινού αποφάσισε να κηρύξει παράνομες τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην επαρχία Παστάζα όπου βρίσκονται τα εδάφη τους.

Η κίνηση της κυβέρνησης της χώρας να διαθέσει περί το 1,8 εκατ. στρέμματα για τη διενέργεια ερευνών για πετρέλαιο είχε προκαλέσει το 2018 την έντονη αντίδραση της κοινότητας των Γουαράνι, η προγονική γη των οποίων κινδύνευε από την επέλαση των πετρελαϊκών κολοσσών.

Οι ιθαγενείς επέλεξαν τη νομική οδό. Κατέθεσαν αγωγές εναντίον του υπουργείου Ενέργειας και Μη Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων, της Γραμματείας Υδρογονανθράκων και του υπουργείου Περιβάλλοντος για παραβίαση των δικαιωμάτων τους και για ξεπούλημα της προγονικής τους γης στις διεθνείς εταιρείες εξόρυξης.

Το σύνταγμα του Ισημερινού είναι με το μέρος τους. Τους αναγνωρίζει το «απαράγραπτο, ακατάσχετο και αδιαίρετο» δικαίωμα «να διατηρούν την κυριότητα των προγονικών εδαφών τους», ενώ τόσο το εθνικό όσο και το διεθνές δίκαιο ορίζουν ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να διασφαλίσουν την ελεύθερη συναίνεση των αυτοχθόνων προτού ξεκινήσουν οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα κοντά στα εδάφη τους και αφού πρώτα τους ενημερώσουν για τις ενδεχόμενες συνέπειες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο ακολούθησε τύποις την προβλεπόμενη διαδικασία. Αντί μιας εμπεριστατωμένης παρουσίασης των συνεπειών, οργάνωσε μια σειρά παρουσιάσεων που διαφήμιζαν μόνο τα οικονομικά οφέλη που θα είχαν οι ιθαγενείς από την εμπορική εκμετάλλευση του πετρελαίου.

«Θέλουμε απλώς να συνεχίσει η ζούγκλα μας να είναι υγιής και γεμάτη ζωή. Αυτό ήρθαμε να διεκδικήσουμε» είχε δηλώσει πριν από την έναρξη της δίκης τον Απρίλιο του 2018 η Νεμόντε Νεγκίμο, εκ των εναγόντων κατά της κυβέρνησης του Ισημερινού.

Η υπεράσπιση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση. Ωστόσο η συγκεκριμένη απόφαση «έχει δημιουργήσει σημαντικό προηγούμενο για τον Αμαζόνιο» είπε η Λίνα Μαρία Εσπινόζα, δικηγόρος των Γουαράνι, έξω από το δικαστήριο.

Και τόνισε: «Η ζωή των Γουαράνι είναι στενά συνδεδεμένη με τα εδάφη τους, τα οποία βρίσκονται υπό την απειλή των εξορυκτικών δραστηριοτήτων αλλά και της προοπτικής ενός δυτικού κόσμου που αγνοεί και αποκηρύσσει τη διαπολιτισμικότητα και τη σχέση των φυλών με τη γη τους».