Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κλείνετε το κινητό σας μία φορά την εβδομάδα – Η συμβουλή των αμερικανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κλείνετε το κινητό σας μία φορά την εβδομάδα – Η συμβουλή των αμερικανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας
Το smartphone σας μπορεί να πληγεί από πλήθος απειλών ασφαλείας, από phishing έως κακόβουλο λογισμικό και spyware. Αρκεί μια επιτυχημένη επίθεση για να καταστρέψει το τηλέφωνό σας, να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα σας, ακόμη και να κλέψει την ταυτότητά σας. Σε άρθρο-ανάλυσή του το zdnet, περιγράφει με λεπτομέρειες τους τρόπους με τους οποίους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), μπορούμε να προστατευθούμε αποτελεσματικά από τέτοιο είδους επιθέσεις

 

Η καλύτερη «άμυνα»: Τακτική απενεργοποίηση κινητού

Οι επιθέσεις spearphishing μπορούν να στοχεύσουν στο τηλέφωνό σας για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό, ενώ τα exploits με μηδενικό κλικ μπορούν να μολύνουν τη συσκευή σας χωρίς καμία αλληλεπίδραση εκ μέρους σας. Η συμβουλή της NSA είναι απλή: Απενεργοποιήστε και ενεργοποιήστε ξανά το τηλέφωνό σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτή η απλή ενέργεια μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο για τους χάκερ να κλέψουν πληροφορίες από το τηλέφωνό σας, αν και η υπηρεσία προειδοποιεί ότι αυτό δεν θα αποτρέψει πάντα μια επίθεση.

Η NSA ανέφερε στην έκθεσή της διάφορες άλλες απειλές που μπορούν να επηρεάσουν την κινητή συσκευή σας: Κακόβουλες εφαρμογές μπορούν να μολύνουν το τηλέφωνό σας. Κακόβουλα δίκτυα Wi-Fi μπορούν να υποκλέψουν και να ανακατευθύνουν την κυκλοφορία από τη συσκευή σας. Το λογισμικό κατασκοπείας μπορεί να παρακολουθεί τις συνομιλίες ήχου και βίντεο στο τηλέφωνό σας. Χάκερ με απομακρυσμένη πρόσβαση στη συσκευή σας μπορούν να συλλέξουν δεδομένα κλήσεων ή μηνυμάτων. Κάποιος με φυσική πρόσβαση στο τηλέφωνό σας, έστω και για λίγο, θα μπορούσε να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό ή λογισμικό κατασκοπείας.

Τα μέτρα πρόληψης που προτείνει η ΝSA

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Συγκεκριμένα  η NSA προτείνει:

  • Ενημερώστε τις εφαρμογές σας. Φροντίστε να ενημερώνετε τις εφαρμογές και το λειτουργικό σας σύστημα με τις τελευταίες διορθώσεις ασφαλείας.
  • Χρησιμοποιήστε επίσημα καταστήματα εφαρμογών. Εγκαταστήστε εφαρμογές μόνο από επίσημα καταστήματα, όπως το App Store της Apple ή το Google Play Store.
  • Μην κάνετε κλικ σε άγνωστους συνδέσμους. Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και γραπτά μηνύματα, καθώς αυτοί είναι συνηθισμένοι τρόποι ενεργοποίησης κακόβουλου λογισμικού.
  • Προσέξτε τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi και αποφύγετε την ένταξή σας σε αυτά όταν είναι δυνατόν. Για να προσθέσω στις συμβουλές της NSA εδώ, συνιστάται η χρήση VPN κάθε φορά που συνδέεστε σε δημόσιο δίκτυο.
  • Απενεργοποιήστε το Bluetooth. Απενεργοποιήστε το Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιείτε για να αποτρέψετε τη σύνδεση μιας μη εξουσιοδοτημένης συσκευής στο τηλέφωνό σας.
  • Χρησιμοποιήστε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης. Δημιουργήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης με τουλάχιστον έξι ψηφία για να κλειδώνετε και να ξεκλειδώνετε το τηλέφωνό σας.
  • Αξιοποιήστε τα βιομετρικά στοιχεία. Ενεργοποιήστε την ενσωματωμένη σάρωση προσώπου ή δακτυλικών αποτυπωμάτων της συσκευής σας για μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο αυθεντικά καλώδια φόρτισης ή αξεσουάρ φόρτισης από αξιόπιστο κατασκευαστή. Αποφύγετε τους δημόσιους σταθμούς φόρτισης USB.
  • Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες τοποθεσίας.

Πέρα από την υιοθέτηση των προτάσεων της NSA, μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σε μια ειδική εφαρμογή που θα σας βοηθήσει με την ασφάλεια του κινητού σας. Μια εφαρμογή που αξίζει να εγκαταστήσετε είναι το iVerify, ένας σαρωτής ασφαλείας που θα ψάξει τη συσκευή σας για κακόβουλο λογισμικό και θα βεβαιωθεί ότι χρησιμοποιείτε τις βασικές λειτουργίες ασφαλείας στο iPhone ή το Android τηλέφωνό σας.

«Οι απειλές για τις κινητές συσκευές είναι πιο διαδεδομένες και αυξάνονται σε έκταση και πολυπλοκότητα», επισημαίνει η NSA στην έκθεσή της. «Οι χρήστες κινητών συσκευών επιθυμούν να επωφεληθούν πλήρως από τα χαρακτηριστικά που είναι διαθέσιμα σε αυτές τις συσκευές, αλλά πολλά από τα χαρακτηριστικά παρέχουν ευκολία και δυνατότητες, αλλά θυσιάζουν την ασφάλεια. Αυτός ο οδηγός βέλτιστων πρακτικών περιγράφει τα βήματα που μπορούν να λάβουν οι χρήστες για την καλύτερη προστασία των προσωπικών συσκευών και πληροφοριών».

Documento Newsletter