Αυτονομιστές της Υεμένης κατέλαβαν το λιμάνι του Άντεν

Αυτονομιστές της Υεμένης κατέλαβαν το λιμάνι του Άντεν

Αυτονομιστές της νότιας Υεμένης πήραν τον έλεγχο της πόλης-λιμάνι Άντεν έπειτα από μάχες δύο ημερών, δήλωσαν σήμερα κάτοικοι, περιορίζοντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρόεδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι στο προεδρικό μέγαρο.

Οι μάχες ανάμεσα σε νότιους αυτονομιστές, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), και δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Χάντι, που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την κάποτε ενιαία εκστρατεία εναντίον του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος των Χούτι στο βόρειο τμήμα της Υεμένης.

Τα ΗΑΕ είναι μια σημαντική συνιστώσα του υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτικού συνασπισμού αραβικών κρατών που υποστήριξε την κυβέρνηση του Χάντι αφότου οι Χούτι κατέλαβαν μεγάλο τμήμα της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, πριν από τρία χρόνια. Η κυβέρνηση του Χάντι ασκεί τα καθήκοντά της εκτός του Άντεν, ενώ ο ίδιος ζει στη Σαουδική Αραβία.

Κάτοικοι δήλωσαν πως δυνάμεις πιστές στο Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου (STC), που δημιουργήθηκε πέρυσι για να αναβιώσει το πρώην ανεξάρτητο κράτος της Νότιας Υεμένης, κατέλαβαν το τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων Προεδρικής Προστασίας του Χάντι στην περιοχή Νταρ Σάαντ του βόρειου Άντεν, έπειτα από μάχες που περιελάμβαναν πυρά βαρέος πυροβολικού και αρμάτων μάχης.

Ακτιβιστές ανήρτησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες της σημαίας της Νότιας Υεμένης πάνω από την πύλη της βάσης. Η Νότια Υεμένη ενώθηκε με τη Βόρεια Υεμένη το 1990.

Κάτοικοι του Άντεν δήλωσαν πως μαχητές του STC από τις Νότιες Δυνάμεις Αντίστασης κατέλαβαν νωρίτερα φυλάκια της Προεδρικής Προστασίας στους κεντρικούς τομείς Κράτερ και Ταουάχι του Άντεν.

Σταμάτησαν έξω από το μέγαρο αλ-Μαασίκ όπου είναι η έδρα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Άχμεντ μπιν Ντάγερ, δήλωσαν.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως εκατοντάδες άνθρωποι τραγουδούσαν και χόρευαν στους δρόμους γιορτάζοντας τη νίκη του STC με πυροτεχνήματα που φώτιζαν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από το Άντεν. Το πλήθος φώναζε συνθήματα για την αποκατάσταση του νότιου κράτους.

Τεμένη κάλεσαν τους πιστούς σε προσευχή για τη νίκη στον τομέα Κράτερ, δήλωσαν κάτοικοι.

Σύμφωνα με το υπό κυβερνητικό έλεγχο πρακτορείο ειδήσεων Saba, ο απολογισμός έπειτα από δύο ημέρες μαχών έχει φθάσει τους 16 νεκρούς και τους 141 τραυματίες. Αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δήλωσε πως τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 185 τραυματίστηκαν.

Οι μάχες ξέσπασαν την Κυριακή μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχε δώσει την περασμένη εβδομάδα το STC στον Χάντι για την αποπομπή της κυβέρνησης του μπιν Ντάγερ, την οποία το STC κατηγορεί για διαφθορά και κακοδιαχείριση. Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγές του STC δήλωσαν πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις προκειμένου η κυβέρνηση του μπιν Ντάγερ να φύγει με ασφάλεια από την πόλη, ωστόσο κυβερνητική πηγή δήλωσε πως ο μπιν Ντάγερ δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει το Άντεν.

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη στα τέλη Μαρτίου του 2015 για να αποκαταστήσει την κυβέρνηση του Χάντι, μετά την εκδίωξή του από τους Χούτι, κάλεσε με σημερινή ανακοίνωσή της τα δύο μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

«Ο συνασπισμός θα λάβει όλα τα μέτρα που κρίνει απαραίτητα προκειμένου να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Άντεν», ανέφερε.

Αν και ο Χάντι παραμένει σε εξορία στη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνησή του και τοπικοί σύμμαχοί του ελέγχουν θεωρητικά περίπου τα τέσσερα πέμπτα του εδάφους της Υεμένης, αν και τα πιο πολυπληθή κέντρα βρίσκονται στα χέρια των Χούτι.

Οι μάχες μεταξύ φατριών στον νότο έρχονται να προστεθούν σε τρία χρόνια μαχών ανάμεσα σε δυνάμεις του Χάντι και τους Χούτι, οι οποίες επέτρεψαν επίσης σε ισλαμιστές μαχητές να επεκτείνουν την επιρροή τους.

Στη νότια επαρχία Σάμπουα, τουλάχιστον 12 στρατιώτες από άλλες τοπικές δυνάμεις που εκπαιδεύονται και υποστηρίζονται από τα ΗΑΕ σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας και επίθεση με όπλα στο φυλάκιό τους, δήλωσαν κάτοικοι και αξιωματούχοι.

Αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, θυμίζει προηγούμενες επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter