Αυτοί είναι οι όμηροι της Χαμάς

Αυτοί είναι οι όμηροι της Χαμάς

Μετά την επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης στα νότια του Ισραήλ και με τη σύγκρουση να έχει μπει στη δέκατη μέρα, ήρθαν αυτή τη Δευτέρα στο φως της δημοσιότητας οι φωτογραφίες ορισμένων εκ των 199 ομήρων που λέγεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα. Η οργάνωση έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί  δεν πρόκειται να γίνει καμία ανταλλαγή, ενώ οι δυτικοί φοβούνται ότι οι όμηροι θα χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί για την ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά ήταν μεταξύ εκείνων που αναγνωρίστηκαν από συγγενείς ότι είχαν συλληφθεί από τη Χαμάς. Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι τους έχει κρύψει σε «ασφαλή μέρη και σήραγγες» εντός της Γάζας και απείλησε να σκοτώσει ομήρους εάν τα σπίτια των πολιτών βομβαρδιστούν από το Ισραήλ χωρίς προειδοποίηση.

Αυτές είναι οι ιστορίες ανθρώπων που επιβεβαίωσε το BBC ότι πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς από το Ισραήλ. Περιλαμβάνουν 13 παιδιά και τουλάχιστον οκτώ άνω των 60 ετών.

Η σχεδιάστρια κοσμημάτων Moran Yanai (φωτογραφία) βρίσκεται ανάμεσα στους ομήρους της Χαμάς. Ο γαμπρός της, Dan Mor, είπε σε συνέντευξή του ότι η οικογένεια θορυβήθηκε το Σαββατοκύριακο όταν η ίδια εξαφανίστηκε από ένα ρέιβ πάρτι στην έρημο μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Channah Peri, 79 ετών, και ο γιος της Nadav Popplewell, 51, πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς, είπε η κόρη της Channah, Ayelet Svatitzky, η οποία τους μιλούσε στο τηλέφωνο όταν εισέβαλαν οι ένοπλοι. Έχουν και οι δύο διαβήτη, σύμφωνα με το BBC.

Ο Amiram Cooper 85 ετών και η σύζυγός του Nurit, 80 ετών, αιχμαλωτίστηκαν στο σπίτι τους στο κιμπούτς Nir Oz, είπε η νύφη τους Noa στο BBC. Η οικογένεια μίλησε για τελευταία φορά με το ζευγάρι το πρωί του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της επίθεσης, είπε η Noa, όταν το ζευγάρι βρισκόταν στο δωμάτιο ασφαλείας του. Η οικογένεια αργότερα εντόπισε το τηλέφωνο του Amiram στη Γάζα. Ο Noa δήλωσε ότι το ζευγάρι είναι χωρίς τα φάρμακά του.

Η Liri Elbag, 18 ετών, είχε μόλις ξεκινήσει στρατιωτική εκπαίδευση κοντά στα σύνορα της Γάζας όταν η Χαμάς επιτέθηκε, είπε ο πατέρας της Eli στο Associated Press. Ο Eli είπε ότι την είδε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε αργότερα από τη Χαμάς, γεμάτο με άλλους στο πίσω μέρος ενός στρατιωτικού φορτηγού που είχε κατασχεθεί από τους ένοπλους.

Η Celine Ben David Nagar, 32 ετών, ήταν καθ’ οδόν για το μουσικό φεστιβάλ Supernova στο νότιο Ισραήλ, όταν ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς. Αναγκάστηκε να κρυφτεί σε ένα καταφύγιο βομβών, το οποίο στη συνέχεια δέχτηκε επίθεση με χειροβομβίδες. Ο σύζυγός της Ido λέει ότι του είπε ένας επιζών της επίθεσης ότι η Celine δεν είχε σκοτωθεί.

Η Vivian Silver, 74 ετών, μια διάσημη ακτιβίστρια για την ειρήνη, αγνοείται από το πρωί του Σαββάτου. Η τελευταία της επικοινωνία ήταν ένα μήνυμα στον γιο της Yonatan για να πει ότι το σπίτι της, το κιμπούτς Be’eri, κοντά στα σύνορα της Γάζας, δέχτηκε επίθεση.

Ο Roni Eshel, 19 ετών, βρισκόταν σε μια στρατιωτική βάση στα σύνορα της Γάζας. Η οικογένειά της λέει ότι η τελευταία φορά που άκουσαν από αυτή ήταν το πρωί του Σαββάτου. Η βάση της δέχτηκε επίθεση. Έστειλε μήνυμα στη μητέρα της γύρω στις 09:30 λέγοντας: «Μαμά, είμαι καλά, είμαι απασχολημένη, σε αγαπώ».

Η Maya Regev, 21 ετών , και ο αδελφός της Itay, 18 ετών, από την Herzliya, παρακολουθούσαν το μουσικό φεστιβάλ Supernova. Το πρωί της επίθεσης, ο πατέρας της Μάγια έλαβε κλήση από την κόρη του που ούρλιαξε «Μπαμπά με πυροβολούν, είμαι νεκρή». Η οικογένεια είπε ότι αργότερα εντόπισε τον Itay με χειροπέδες στο πίσω μέρος ενός οχήματος σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς. Σχεδόν δύο μέρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε την οικογένεια ότι τόσο η Μάγια όσο και ο Ιτάι είχαν απαχθεί.

Η Jordan Roman-Gat, μια 36χρονη Γερμανοϊσραηλινή υπήκοος, απήχθη με τον σύζυγό της και το μικρό παιδί της από τη Χαμάς από το Be’eri, ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ. Αυτή, ο σύζυγός της Alon και ο τρίχρονος Gefen δραπέτευσαν όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε για λίγο, αλλά η Jordan χωρίστηκε από τους άλλους, είπαν συγγενείς στο CNN, προσθέτοντας ότι φοβούνται ότι μπορεί να είχε ξαναπιαστεί.

Ο Ohad και ο Ethan Vahalomy απήχθησαν από το κιμπούτς τους, σύμφωνα με τη μητέρα του Ohad, Esther. Είπε ότι η νύφη της και οι δύο από τις εγγονές της κατάφεραν να διαφύγουν όταν πέντε ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι τους, αλλά ο Ohad και ο 12χρονος Ethan συνελήφθησαν.

Η Ditza Heiman, 84 ετών, εθεάθη από μια γειτόνισσα στο κιμπούτς Nir Oz να απομακρύνεται από ένοπλους της Χαμάς, είπε η ανιψιά της. Πρώην κοινωνική λειτουργός, είναι η χήρα του Zvi Shdaimah, ο οποίος ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο με το Kindertransport, την οργανωμένη διάσωση παιδιών από περιοχές υπό τον έλεγχο των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Dror Or, η σύζυγός του Yonat, ο γιος του Noam και η κόρη του Alma εθεάθησαν από έναν γείτονα να σύρονται έξω από το σπίτι τους στο κιμπούτς Be’eri, σύμφωνα με τον ανιψιό τους Emmanuel Besorai. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία επαφή, είπε. Ο Noam είναι 15 ετών και η Alma 13.

Η Δρ Shoshan Haran, ο σύζυγός της Avshal Haran, η κόρη της Adi Shoham, ο σύντροφός της Tal Shoham και τα παιδιά τους, Naveh και Yahel, απήχθησαν από το σπίτι τους στο κιμπούτς του Be’eri, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ίδρυσε, Fair Planet. Η Fair Planet είπε ότι έχασαν την επαφή με την Δρ Haran μετά την επίθεση από τη Χαμάς, αλλά το τηλέφωνο του Avshal εντοπίστηκε στη Γάζα και πιστεύουν ότι όλη η οικογένεια καταλήφθηκε. Ο Avshal είναι 65 ετών, ο Naveh είναι οκτώ και ο Yahel τριών.

Η Yaffa Adar, 85 ετών, απήχθη(φωτογραφία) από ένα κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Η εγγονή της Adva βρήκε ένα βίντεο με τη μεταφορά της στη Γάζα, περικυκλωμένη από τέσσερις ένοπλους άνδρες.

Ο Hersh Goldberg-Polin, 23 ετών, από την Καλιφόρνια, εθεάθη από μάρτυρες να φορτώνεται σε φορτηγό από μαχητές της Χαμάς, είπε η οικογένειά του στους Los Angeles Times. Ήταν σοβαρά τραυματισμένος και αναίσθητος, είπαν οι μάρτυρες, και η τελευταία γνωστή τοποθεσία του τηλεφώνου του τον έδειξε στα σύνορα με τη Γάζα.

Οι Shiri, Yarden, Ariel και Kfir Bibas πιστεύεται ότι απήχθησαν από το κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ όπου ζούσαν και όπου η Shiri ήταν νηπιαγωγός. Η Shiri απεικονίστηκε να κρατά την Ariel, ηλικίας 3 ετών, και τον 9 μηνών Kfir, περικυκλωμένοι από μαχητές της Χαμάς.

Ο Yossi και η Margit Silberman, οι γονείς της Shiri, αγνοούνται επίσης και πιστεύεται ότι έχουν πιαστεί όμηροι.

Η Carmella και ο Noya Dan με τους Ofer, Erez και Sahar Calderon πιάστηκαν αιχμάλωτοι στο Nir Oz, ένα κιμπούτς δίπλα στη Γάζα όπου ζούσαν. Ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να δείχνει τη 12χρονη Erez να μεταφέρεται από ένοπλους προς τη Γάζα, είπε ο συγγενής τους Ido Dan στο BBC, ο οποίος είπε επίσης ότι φοβόταν για την υγεία της 80χρονης Καρμέλα χωρίς τα φάρμακά της.

Η Judith Tai Raanan και η Natalie Raanan, μητέρα και κόρη από το Ιλινόι των ΗΠΑ, επισκέπτονταν συγγενείς στο κιμπούτς Nahal Oz όταν δέχθηκε επίθεση. Ένας γείτονας είπε στην οικογένεια ότι είδαν μαχητές της Χαμάς να παίρνουν την Judith και τη Natalie, 17 ετών, από το σπίτι, ανέφερε το ABC7 στο Σικάγο (φωτογραφία).

Οι γονείς της Sharone Lifschitz – μιας καλλιτέχνιδας με έδρα το Λονδίνο, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστούν υπό τον φόβο των αντιποίνων – πιστεύεται ότι έχουν συλληφθεί όμηροι από το Nir Oz, ένα κιμπούτς περίπου 400 μέτρα από τα σύνορα με τη Γάζα. Η κ. Lifschitz είπε ότι ο πατέρας της μιλάει αραβικά και πέρασε το χρόνο του στη σύνταξη οδηγώντας Παλαιστίνιους που χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο.

Η Ada Sagi, 74 ετών, πιστεύεται επίσης ότι απήχθη από το σπίτι της στο Nir Oz. Ο γιος της, Νόαμ, είπε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν κηλίδες αίματος, αλλά κανένα σημάδι από τη μητέρα του και ότι δεν ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη μικρή κοινότητα.

Οι Doron, Raz και Aviv Asher πιάστηκαν αιχμάλωτοι ενώ έμεναν με συγγενείς κοντά στα σύνορα της Γάζας. Ο σύζυγος Yoni είδε ένα βίντεο με τη γυναίκα και τις κόρες του, ηλικίας 5 και 3 ετών, να φορτώνονται σε ένα φορτηγό με άλλους ομήρους. Εντόπισε επίσης το κινητό της τηλέφωνο στη Γάζα.

Η Karin Journo (φωτογραφία) βγάζει μια selfie πριν βρεθεί στο μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova. Βρίσκεται στη λίστα των ομήρων.

 

Η Shani Louk , μια τουρίστρια από τη Γερμανία, παρακολουθούσε ένα φεστιβάλ κοντά στα σύνορα της Γάζας, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στην περιοχή, ανοίγοντας πυρ και τρέποντας τρομαγμένους παρευρισκόμενους σε φυγή στην έρημο. Η μητέρα της, Ρικάρντα, είπε ότι είχε δει ένα βίντεο της Shani μετά τη σύλληψή της και αργότερα είπε ότι είχε πληροφορίες ότι η Shani βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα μετά από τραυματισμό στο κεφάλι.

Η Noa Argamani, μια ισραηλινή πολίτης κινεζικής καταγωγής, απήχθη επίσης από το φεστιβάλ. Βίντεο – που επαληθεύτηκε από τον πατέρα της Yaakov Argamani στο Channel 12 του Ισραήλ – δείχνει την 25χρονη να παρασύρεται στο πίσω μέρος της μοτοσικλέτας ενός μαχητή ουρλιάζοντας: «Μη με σκοτώσεις!»

Ο Sagui Dekel-Chen , ένας αμερικανοϊσραηλινός πολίτης, αγνοείται μετά την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Nir Oz, δήλωσε ο πατέρας του Τζόναθαν στο BBC. Ο Τζόναθαν είπε ότι ο γιος του δεν βρέθηκε ανάμεσα στους νεκρούς και η «μόνη λογική εξήγηση» είναι ότι μεταφέρθηκε στη Γάζα.

Ο Anucha Angkaew, ένας Ταϊλανδός υπήκοος που εργαζόταν σε μια φάρμα αβοκάντο για σχεδόν δύο χρόνια, εθεάθη σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς. Η σύζυγός του, Wanida Maarsa, τον αναγνώρισε στο BBC Thai.

Ο Boonthom Phankhong και η Nattawaree “Yo” Moonkan, οι οποίοι είναι σύζυγοι, εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο συσκευασίας μανιταριών κοντά στη Γάζα όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν και άρχισαν να πυροβολούν, σύμφωνα με αναφορές της Ταϊλανδικής τηλεόρασης. Η Yo, ηλικίας 35 ετών, ούρλιαξε ενώ όλοι οι άλλοι κρύβονταν και οδηγήθηκε έξω μαζί με τον σύζυγό της, 45 ετών.

Ο O-wat Suriyasri απεικονίστηκε με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη του καθώς ένοπλοι μαχητές της Χαμάς τον κοιτούσαν, σε μια φωτογραφία που έστειλε ένας συνάδελφός του στην οικογένειά του, σύμφωνα με αναφορές της Ταϊλανδικής τηλεόρασης. Έχει ένα παιδί με τη γυναίκα του πίσω στην Ταϊλάνδη.

Ο Manee Jirachat, ο οποίος ταξίδεψε στο Ισραήλ για δουλειά πριν από τέσσερα χρόνια, συνελήφθη από μαχητές της Χαμάς μαζί με άλλους πέντε εργάτες που είχαν κρυφτεί μαζί, σύμφωνα με μια συνέντευξη στην Ταϊλανδική τηλεόραση με τον πατέρα του, ο οποίος είχε μιλήσει με επιζώντες.

Ο Natthaporn Onkaew, ο Komkrit Chombua, ο Parinya Taemklang, ο Pattanayuth Tonsokri, ο Kiattisak “Top” Patee και ένας κύριος Pongtorn (δεν αναφέρεται μικρό όνομα) κατονομάστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης ως όμηροι. Η Ταϊλάνδη είπε ότι 14 από τους υπηκόους της συνολικά συνελήφθησαν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter