Λιμενικά Ταμεία, το… Βαρβάκειον Ίδρυμα, το ΤΑΙΠΕΔ, η Δημόσια Βιβλιοθήκη… Βυτίνας και οποιοσδήποτε φορέας φέρει μπροστά του τον όρο «Δημόσιος» ή «Εθνικός» καλείται μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου να μεταφέρει τα χρηματικά διαθέσιμά του στον λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Διαφορετικά, οι διοικήσεις θα παύονται. Το μόνο που θα μπορούν να πράξουν οι διοικήσεις των εν λόγω κρατικών φορέων -πλην Τοπικής Αυτοδιοίκησης- είναι να κρατήσουν κεφάλαια για ορίζοντα 15 ημερών.
Αυτό, λίγες, ενδεχομένως ώρες ή μέρες πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές για την έκδοση πενταετούς ομολόγου προς άντληση 2 – 2,5 δις. ευρώ. Κάποιες πληροφορίες δε, από dealing rooms τραπεζών αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί να συμμετάσχουν στο άνοιγμα βιβλίου προσφορών εντός της ημέρας.
Στον ειδικό λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα Ελλάδος εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν περί τα 7 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά προστίθενται ήδη στα περίπου 33 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων και του «κλειδωμένου» από τον ESM μαξιλαριού ρευστότητας (cash buffer) συνθέτουν ένα ποσό που θα προσεγγίζει τα 40 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση περνάει στις αγορές το μήνυμα ότι η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και συνεχίζει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, πάνω από τους στόχους, το οποίο την περασμένη Παρασκευή, ήταν διπλάσιο από πέρσι, κοντά στα 3,5 δις. ευρώ.
Στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα του κ. Γ. Χουλιαράκη που εποπτεύει το Γενικό Λογιστήριο, αναφέρονται τα ακόλουθα:
1. Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που υπάγονται στην παράγραφο 10 του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014, όπως ισχύει (εφεξής, Φορείς), ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας. Δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για τους Φορείς οι οποίοι τηρούν ήδη λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
2. Εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας (25 Ιανουαρίου), οι Φορείς μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά τους διαθέσιμα από τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του Συστήματος Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου (ΣΛΘ) στον λογαριασμό τους ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
3. Οι Φορείς δύνανται να διατηρούν λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός ΣΛΘ για τη διευκόλυνση των συναλλαγών τους. Η ορθή χρήση του όρου «διευκόλυνση των συναλλαγών» ελέγχεται και αξιολογείται από το ΓΛΚ με βάση τα εξής κριτήρια:
α) παροχή από το πιστωτικό ίδρυμα, της δυνατότητας στον Φορέα, να κάνει χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας,
β) να διενεργεί συναλλαγές εξ αποστάσεως μέσω δικτυακών ηλεκτρονικών εφαρμογών.
Δεν νοείται διευκόλυνση συναλλαγών για τις περιπτώσεις που η ίδια δυνατότητα παρέχεται από τα συστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος.
4. Οι Φορείς μεριμνούν για τον περιορισμό του πλήθους των λογαριασμών που διατηρούν σε πιστωτικά ιδρύματα στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο που απαιτείται για την ομαλή διενέργεια των συναλλαγών τους. Επίσης άμεσα θα πρέπει να προβούν στο κλείσιμο των αδρανών τραπεζικών λογαριασμών, των λογαριασμών με ιδιαίτερα χαμηλά ή μηδενικά υπόλοιπα, καθώς και λογαριασμών των οποίων έχει παύσει ο σκοπός για τον οποίο συστάθηκαν και να μεταφέρουν τα υπόλοιπά τους στον λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
5. Από 01/03/2019 και εφεξής, οι επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού καταβάλλονται υποχρεωτικά σε πίστωση του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος.
6. Η Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του ΓΛΚ παρακολουθεί τουλάχιστον σε μηνιαία βάση τις κινήσεις και τα υπόλοιπα των λογαριασμών των Φορέων που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και στην ταμειακή διαχείριση και στο κοινό κεφάλαιο στην Τράπεζα της Ελλάδος και τηρεί μητρώο των ανωτέρω λογαριασμών.
7. Το ΓΛΚ καταρτίζει και διαχειρίζεται για λογαριασμό του υπουργού Οικονομικών ενιαίο ταμειακό πρόγραμμα, με σκοπό την παρακολούθηση της συνολικής ρευστότητας των Φορέων, την αποτελεσματική διαχείριση των πλεονασμάτων τους και τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πληρωμών τους.
8. Η αναγκαία ρευστότητα που οι Φορείς διατηρούν σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του ΣΛΘ για τη διευκόλυνση των συναλλαγών τους προκύπτει από τον ταμειακό προγραμματισμό του Φορέα όπως αυτός αποτυπώνεται στους πίνακες ταμειακού προγραμματισμού.
9. Το μέγιστο όριο ρευστότητας που οι Φορείς επιτρέπεται να διατηρούν σε λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του ΣΛΘ υπολογίζεται σε καθημερινή βάση και ισούται με τις εκτιμώμενες καθαρές ταμειακές ανάγκες του Φορέα (εισπράξεις μείον πληρωμές) για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Το δεκαπενθήμερο νοείται σε ημερολογιακούς όρους.
10. Εάν το αποτέλεσμα των συναλλαγών που διενεργούνται μέσω των λογαριασμών της ταμειακής διαχείρισης σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του ΣΛΘ (εισπράξεις μείον πληρωμές) για το διάστημα αναφοράς διαμορφώνεται θετικό, αποτελεί πλεόνασμα ρευστότητας και μεταφέρεται στον λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εάν το αποτέλεσμα των συναλλαγών που διενεργούνται μέσω των λογαριασμών της ταμειακής διαχείρισης σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του ΣΛΘ (εισπράξεις μείον πληρωμές) για το διάστημα αναφοράς διαμορφώνεται αρνητικό, αποτελεί έλλειμμα ρευστότητας και καλύπτεται με τη μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
11. Οι Φορείς υποχρεούνται σε έγκαιρη προειδοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΓΛΚ και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε περίπτωση απόληψης από την Ταμειακή Διαχείριση στην Τράπεζα της Ελλάδος ή το Κοινό Κεφάλαιο ποσού υψηλότερου των δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Η προειδοποίηση πρέπει να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία απόληψης.