Αυτογκόλ Τραμπ στην τελική ευθεία – Πτώση ποσοστών και απανωτά λάθη στην εκστρατεία του μετά το «κύμα Χάρις»

Αυτογκόλ Τραμπ στην τελική ευθεία – Πτώση ποσοστών και απανωτά λάθη στην εκστρατεία του μετά το «κύμα Χάρις»

Πτώση ποσοστών και απανωτά λάθη στην εκστρατεία του μετά το «κύμα Χάρις» στους Δημοκρατικούς

Με μόλις 80 ημέρες πολιτικής εκστρατείας να απομένουν μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, η κούρσα μπαίνει στα τελευταία… μέτρα και η εικόνα είναι για πρώτη φορά πολύ αρνητική για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν είναι μόνο ότι η εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις έφερε νέο αέρα στη μονομαχία μετά την αντικατάσταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από την αντιπρόεδρό του στην κορυφή του Δημοκρατικού Κόμματος. Στην εικόνα της κατάρρευσης της υποψηφιότητας Τραμπ που καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις βασικό ρόλο διαδραματίζει η προεκλογική στρατηγική του ίδιου του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, η οποία αποδεικνύεται ότι μετά την αλλαγή αντιπάλου δεν έχει τις… σωστές στοχεύσεις.

Η εκστρατεία του Τραμπ είχε δομηθεί ώστε να πλήξει τον πρόεδρο Μπάιντεν και στη σύγκριση μεταξύ των δύο «γέρων» σε επίπεδο τόσο πολιτικής πυγμής όσο και προσωπικής ικανότητας. Από όταν ο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα, τα μηνύματα που περνάει ο Τραμπ στις δημόσιες τοποθετήσεις του αλλά και στη γενικότερη εκστρατεία περιορίζονται σε μια αναμόχλευση παλαιότερων «ανοιχτών» θεμάτων (όπως η κατηγορία ότι ο Μπάιντεν έκλεψε τις εκλογές το 2020), σε προσωπικές, ρατσιστικού τύπου επιθέσεις, σε χρήση ανοιχτά ρατσιστικού και αντιμεταναστευτικού λόγου και σε θεωρίες συνωμοσίας.

 

Υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις

Μέσα στον ένα μήνα από την αλλαγή στην υποψηφιότητα των Δημοκρατικών η Χάρις έχει καταφέρει να ξεπεράσει τη χρηματοδότηση της εκστρατείας Τραμπ, ενώ προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στις πολιτείες-κλειδί. Πιο συγκεκριμένα, από τις δώδεκα εθνικές μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής τον Αύγουστο η Χάρις συγκεντρώνει από μία έως και πέντε μονάδες περισσότερες από τον Τραμπ (Χάρις 42-53% και Τραμπ 37-50%) στις εννιά εξ αυτών και μόνο σε δύο ο Τραμπ συγκεντρώνει πέντε μονάδες πάνω από τη Χάρις (Χάρις 44-46% και Τραμπ 48-49%), ενώ σε μία οι δύο υποψήφιοι έρχονται ισόπαλοι 50%. Σε άλλη δημοσκόπηση που εστίασε στις πολιτείες-κλειδί αυτής της αναμέτρησης, που είναι το Μίσιγκαν, η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται του Τραμπ με 50% έναντι 46% και στις τρεις. Αν και σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις το περιθώριο στατιστικού λάθους που βάζουν οι εταιρείες είναι μεγάλο (άνω της μονάδας παντού), οι αριθμοί με τους οποίους πορεύονται όλοι είναι οι προαναφερόμενοι.

 

Ηταν σίγουρος για τη νίκη και τώρα εκνευρίζεται

Με βάση τις μετρήσεις, τα αμερικανικά Μέσα –αλλά πλέον και στελέχη των Ρεπουμπλικάνων– κάνουν λόγο για ένα «κύμα Χάρις» και αυτή ακριβώς η συζήτηση έχει προκαλέσει σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα την έντονη οργή του ίδιου του Τραμπ. Σύμφωνα με σχετικό προ ημερών δημοσίευμα της «Washington Post», ο Τραμπ είναι εμφανώς ανήσυχος για το εάν τελικά θα καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές και εκφράζει την ανησυχία αυτή με τον… δικό του (εκρηκτικό) τρόπο στους ανθρώπους της προεκλογικής εκστρατείας του και τους στενούς του συνεργάτες. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα, ο Τραμπ όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ρωτάει τους συνομιλητές του τη γνώμη τους για την εκστρατεία του. Αλλο δημοσίευμα στο Axios που επικαλείται πηγές από το Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα ανέφερε ότι ο Τραμπ «παλεύει πολύ με τον εαυτό του για να ξεπεράσει την οργή του», ενώ οι «New York Times» φιλοξένησαν ένα άλλο «παραπολιτικό», σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ φέρεται να χαρακτήρισε την αντίπαλό του «σκύλα». Το μόνο δημοσίευμα για το οποίο βγήκε διάψευση επίσημα ήταν το τελευταίο, προφανώς γιατί το έγραψαν οι «NYT»…

Η συνέντευξη που παραχώρησε στον… Ιλον Μασκ μέσα στην εβδομάδα είναι άλλη μια απόδειξη της κατάστασης απόγνωσης στην οποία έχουν βρεθεί τόσο ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και οι υποστηρικτές του, στους οποίους συγκαταλέγεται ξεκάθαρα πλέον και ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Το σόου που ήθελαν οι δύο τους να στήσουν προκάλεσε κυρίως την οργή των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ήταν κατά γενική ομολογία… δύσπεπτο.

 

Ανακάλυψαν χάκερ από το… Ιράν

Και καθώς η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υποψηφιότητα Τραμπ σε αυτήν τη φάση της κούρσας μέχρι τις εκλογές είναι η παραπάνω, μέσα στην εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι η εκστρατεία Τραμπ έπεσε θύμα… χάκερ. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί φάκελοι της εκστρατείας του Τραμπ, που σύμφωνα με τα στοιχεία μάλλον διέρρευσαν από Ιρανούς χάκερ, έχουν βρεθεί στην κατοχή διάφορων διεθνών μέσων ενημέρωσης, σε μια υπόθεση που θυμίζει την ιστορία με τον φάκελο Στιλ, από τη διαρροή του οποίου στήθηκε το θέμα με την προσπάθεια επηρεασμού των εκλογών του 2016 από τη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι κατά τα φαινόμενα στην τωρινή υπόθεση δεν υπάρχουν προσωπικές «βρομιές» για τον Τραμπ (αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στον φάκελο Στιλ υπήρχαν αναφορές σε σεξουαλικά όργια του Τραμπ στη Ρωσία, στοιχεία που όμως δεν αξιοποιήθηκαν στην έρευνα μετά), η ίδια η επίθεση ήδη παρουσιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ ως προσπάθεια επηρεασμού των εκλογών από το Ιράν.

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει ο Πλεύρης: «Η χρήση της λέξης ‘μπάτσος’ είναι ποινικό αδίκημα, μη σοκάρεστε οι αριστεροί»

Φουντώνει η κοινωνική οργή κατά της κυβέρνησης- Αποδυναμωμένος ο Μητσοτάκης ψάχνει «επανεκκίνηση» στη ΔΕΘ

Ο Πολάκης επανέρχεται, ζητάει εξηγήσεις από τη Λινού και παρέμβαση εισαγγελέα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter