Οι ανταγωνισμοί και οι ίντριγκες στην κατάρτιση των εκλογικών συνδυασμών σε δήμους και περιφέρειες τροφοδοτούνται από συγκρούσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αυτές τις μέρες στελέχη κομμάτων και έμπειροι αυτοδιοικητικοί που βιάστηκαν να εγγραφούν στη δημόσια σφαίρα ως διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου αποσύρονται από την εκλογική κούρσα υπό το βάρος πολιτικών πιέσεων ή άλλων επιλογών. Κάπου ενδιάμεσα στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό «σκάνε» παραιτήσεις πολιτικών στελεχών που παραδίδουν ακόμη και την κομματική τους ταυτότητα. Δύο μήνες πριν από τις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου κυριαρχεί μια εικόνα κινούμενης άμμου, με πολλαπλά αυτοδιοικητικά σχήματα κυρίως στους δήμους και με κατακερματισμό κομματικών δυνάμεων που εκφράζονται μέσα από διαφορετικά ψηφοδέλτια στις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου. Οι διαγκωνισμοί για την ανάδειξη υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών αποτυπώνονται στις δύσκολες ασκήσεις πολιτικής ισορροπίας που εφαρμόζουν τα ηγετικά επιτελεία της Πειραιώς, της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου. Ομως υπάρχει ένα κοινός τόπος για τους υποψήφιους είτε ήταν είτε είναι ακόμη στελέχη των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ή άλλων σχημάτων: όλοι προσπαθούν να προβάλουν «ανεξάρτητο» προφίλ υπερκομματικής υποψηφιότητας και το κάνουν εντάσσοντας στον συνδυασμό τους δημοτικούς/περιφερειακούς συμβούλους διάφορων πολιτικών αποχρώσεων.
Ηχηρές αποσύρσεις
Οι γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί «εμφύλιοι» μαίνονται σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, το Μαξίμου προβληματίζεται για περιφέρειες όπως της Πελοποννήσου, του βόρειου Αιγαίου ή για δήμους στους οποίους οι συγκρούσεις βρίσκουν στα αντίπαλα στρατόπεδα στελέχη της ΝΔ. Επιδιώκοντας να αλλάξει –όπου μπορεί– την κατάσταση, το κυβερνητικό επιτελείο αναπτύσσει σχέδιο κατευνασμού με στόχο την απόσυρση υποψηφιοτήτων. Μάλιστα, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Αττικής αυτή η πρεμούρα συνδέεται με τη μάχη που δίνουν μητσοτακικά στελέχη μετά την αποπομπή του Γιώργου Πατούλη για να στηρίξουν συντονισμένα στην Περιφέρεια Αττικής την υποψηφιότητα του υφυπουργού Αμυνας και πρώην δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά.
Σε αυτό το κλίμα ήρθε η απόσυρση από τη διεκδίκηση της δημαρχίας στα Βριλήσσια του πρώην υπουργού και πρώην δημάρχου Αργύρη Ντινόπουλου, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η εσωτερική αντιπαράθεση στερεί σε τοπικό επίπεδο την αρραγή κομματική ενότητα που απαιτείται για την εκλογική μάχη της Περιφέρειας Αττικής». Μετά την αποχώρηση Ντινόπουλου οριστικά, όπως είπε, από τα κοινά των Βριλησσίων και την παραίτηση από τη θέση του στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, μένει το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο του 40χρονου πολιτικού επιστήμονα και δημοτικού συμβούλου Γιάννη Πισιμίση. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Αδωνης Γεωργιάδης με σχόλιό του στο Twitter χαρακτήρισε γενναία την απόφαση του Ντινόπουλου.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι τις ίδιες μέρες ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου και η πολιτική μηχανικός Ευρώπη Κοσμίδη, υποψήφια δήμαρχος Αχαρνών και Θρακομακεδόνων και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής. Γιατί απέσυρε την υποψηφιότητά της για τον δήμο; Διότι της έκανε πρόταση ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Χαρδαλιάς να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιό του και εκείνη την αποδέχτηκε. Ετσι η πρώην υποψήφια βουλευτής ανατολικής Αττικής το 2019 με τη ΝΔ είναι πλέον υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος.
Χρισματούχοι και… αντάρτες
Βεβαίως την ίδια ώρα μάχη «γαλάζιων» συνδυασμών με εκλεκτούς του Μαξίμου, με «αντάρτες» της ΝΔ και με υποψήφιους στα πιο (ακρο)δεξιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δήμους και περιφέρειες της χώρας. Τη δημαρχία διεκδικούν υποψήφιοι με αναφορές στον χώρο της Δεξιάς, μεταξύ άλλων στον Δήμο Αγίας Παρασκευής (Βασίλης Ζορµπάς, Αλέξανδρος Μουστόγιαννης, Γιώργος Οικονόµου), στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης (Γρηγόρης Λέων, Μαρίνα Πατούλη), στην Κηφισιά (Βασίλης Ξυπολυτάς, Γιώργος Θωµάκος), στο Χαλάνδρι (Κρίστη Αγαπητού, Μάνος Κρανίδης, Χάρης Ρώµας). Στα νότια της χώρας είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις διεκδικητών του συντηρητικού και υπερσυντηρητικού χώρου για τη δημαρχία, όπως στη Σπάρτη με τουλάχιστον τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια (ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ και νυν δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας που επανήλθε στους κόλπους της ΝΔ, ο φαρμακοποιός Μιχάλης Βακαλόπουλος, το αυτοδιοικητικό στέλεχος Ντία Τζανετέα). Με τις ευλογίες της ΝΔ, μετά την επανένταξή του στο κόμμα και πάρα τον σάλο που είχαν προκαλέσει προσβλητικές δηλώσεις του κατά του Γιάννη Μπουτάρη και ρατσιστικά σχόλια, διεκδικεί την επανεκλογή του ο νυν δήμαρχος Αργους – Μυκηνών ∆ηµήτρης Καµπόσος, ενώ παράλληλα επίσης από τον χώρο της Δεξιάς θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ο Ιωάννης Μαλτέζος, πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά την επιλογή του να μην κατέλθει υποψήφιος ο Παναγιώτης Νίκας και το «χρίσμα» να δοθεί στον ∆ηµήτρη Πτωχό. Ομως παράλληλα θέτει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης με την αυτοδιοικητική παράταξη της Νέας Πελοποννήσου ο γιατρός Πέτρος Τατούλης, πρώην υφυπουργός, πρώην βουλευτής και πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ανταγωνιστικά δεξιά ψηφοδέλτια στην Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς απέναντι στον νυν περιφερειάρχη που έλαβε και το χρίσμα της ΝΔ Αλέκο Καχριµάνη κατέρχεται ως «αντάρτης» ο οικονομολόγος υγείας Λάµπρος Γεωργόπουλος που έχει αναφορές στη ΝΔ και ο Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος κινείται στον χώρο του φιλελεύθερου κέντρου.
«Γαλάζιες» συγκρούσεις εξελίσσονται για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής με το χρίσμα της ΝΔ και απέναντί του ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης), για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ο νυν περιφερειάρχης που έχει και το χρίσμα της ΝΔ Φάνης Σπανός απέναντι στον πρώην υπουργό της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλο), για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος που επίσημα εκπροσωπεί τη ΝΔ απέναντι στον επιχειρηματία και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εβρου Χριστόδουλο Τοψίδη) και για τη δυτική Μακεδονία (ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης με το χρίσμα της ΝΔ απέναντι στον πρώην βουλευτή Κοζάνης ΝΔ Γιώργο Αµανατίδη, ο οποίος έχει διαγραφεί).
Πονοκέφαλοι του ΠΑΣΟΚ
Η Χαριλάου Τρικούπη σπεύδει βραδέως και ενίοτε πατώντας σε πολλές βάρκες, καθώς στελέχη της μετέχουν σε διάφορα σχήματα σε πολλούς δήμους, ενώ σε ορισμένες περιφέρειες διεκδικούν να εκλεγούν σύμβουλοι απέναντι στο ψηφοδέλτιο που έχει το χρίσμα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει άλλους πονοκέφαλους και όπως φαίνεται δεν ασχολείται με την… περιχαράκωση των υποψηφίων. Μάλιστα, αυτές τις μέρες επανήλθε ο προβληματισμός για αποχωρήσεις. Μόλις την περασμένη Πέμπτη (10.8.2023) παραιτήθηκε από μέλος του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Τζαµουράνης, οικονομολόγος που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών στον χώρο της υγείας. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Πατρέων αφήνει αιχμές για διαιώνιση στρεβλών νοοτροπιών και κρίνει ότι «με κλειστές πρακτικές που εξυπηρετούν μόνο ημετέρους, θεσιθήρες, στελέχη του κομματικού σωλήνα και όσους έχουν “μπάρμπα στην Κορώνη”, η αναγέννηση της παράταξης αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός». Ο Ανδρ. Τζαμουράκης ήταν υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το 2019 και είχε παραιτηθεί από τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα του τομέα Οικονομικών του κόμματος το 2021. Οι διαδικασίες για την επιλογή προσώπων ενόψει των τοπικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023 αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για την αποχώρησή του. Οπως σημειώνει στην επιστολή του «οι τελευταίες εξελίξεις στην Αχαΐα, ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όπου ορισμένοι κάνουν ό,τι τους περνά από το χέρι για να διαφυλάξουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, καταδεικνύουν περίτρανα ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μετατρέπεται σε ένα μικρό πολιτικό οργανισμό ομάδων και φραξιών».
Εσωτερικές καραμπόλες
Η διαδικασία για την επιλογή προσώπων στις αυτοδιοικητικές έχει προκαλέσει εσωτερικές πολιτικές καραμπόλες. Το απόλυτο μπέρδεμα και ένας πρόσθετος λόγος για συζητήσεις αφορούν την Περιφέρεια Αττικής. Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει το χρίσμα στον πρώην περιφερειάρχη και πασοκογενή Γιάννη Σγουρό, αλλά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη στηρίζουν το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Ιωακειµίδη, ο οποίος έχει ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ! Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη κατέληξε με χρονική καθυστέρηση στην υποψηφιότητα Σγουρού, ύστερα από περιδίνηση αναζήτησης, και στο μεταξύ στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θεωρούσαν θετική την αυτοδιοικητική παρουσία Ιωακειμίδη ως δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη τον στηρίζουν στο νέο του εγχείρημα. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η εκλογική κάθοδος δίπλα στον Γ. Ιωακειμίδη της νομικού Νέλλης Παπαχελά, η οποία έχει μακρά αυτοδιοικητική πείρα και είναι και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η Παπαχελά, στέλεχος που προέρχεται από τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, βρίσκεται εδώ και τουλάχιστον 13 χρόνια σε κοινή αυτοδιοικητική πορεία με τον Γ. Ιωακειμίδη, ο οποίος την επηρέασε και στη συνέχεια για τη συμμετοχή της στα κοινά του Δήμου Αθηναίων, όπου το 2014 εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Γιώργου Καµίνη, ενώ το 2019 ήταν υποψήφια με την παράταξη του Παύλου Γερουλάνου.
Τέσσερις για Νίκαια – Ρέντη
Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι στον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ είναι διασκορπισμένες σε τέσσερεις εκλογικούς συνδυασμούς! Τα ηνία του δήμου τα διεκδικεί το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τερζής, ο οποίος έχει διατελέσει αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας. Επίσης, υποψήφιος δήμαρχος είναι με την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη ο ιατρός Κώστας Μαραγκάκης που έχει τη στήριξη του Γ. Ιωακειμίδη. Υπάρχουν κι άλλα ψηφοδέλτια που εκπροσωπούν τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Εχει ενδιαφέρον ότι τη δημαρχία διεκδικεί ο ιατρός χειρουργός μαιευτήρας και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ∆ηµήτρης Λιντζέρης, ενώ υποψήφιος δήμαρχος είναι και ο πανεπιστημιακός Κανέλλος (Ακης) Τούντας, ο οποίος διδάσκει Λογιστική και Χρηματοοικονομική Ανάλυσης στο ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, με την παράταξη Τούντα μετέχει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ο φαρμακοποιός Αντώνης Λιντζέρης, αδερφός του υποψήφιου δημάρχου Δ. Λιντζέρη!
Το στοιχείο της πολυδιάσπασης και των διαφωνιών σε τοπικό επίπεδο συνυπολογίστηκε όταν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της επιτροπής εκλογών υπό τον πρώην υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη, αποφάσισε να εφαρμόσει ως γενικό κανόνα ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα δώσει αυτοδιοικητικό «χρίσμα» μόνο σε περιφέρειες (κρίνοντας ότι είναι πολιτικό το στίγμα της εκλογής περιφερειάρχη) και σε μεγάλους δήμους. Ομως, ακόμη και στον Δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχει δυστοκία, καθώς στελέχη του κόμματος από την περιοχή έχουν πολλαπλές προτιμήσεις, στηρίζοντας διαφορετικά ψηφοδέλτια από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ετσι, ούτε εκεί αναμένεται να δοθεί επίσημα στήριξη σε υποψήφιο δήμαρχο.
Αντιθέτως, επισήμως στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων τον καθηγητή ΕΜΠ Χάρη ∆ούκα, ο οποίος έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να καλύψει το έλλειμμα αναγνωρισιμότητας. Μεταξύ άλλων με την παράταξή του Αθήνα Τώρα θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Αθηναίων ο οικονομολόγος Γιώργος Γιάνναρος, η δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων Ρωξάνη Μπέη, η κοινωνική και κλινική ψυχολόγος ∆έσποινα Λιµνιωτάκη η οποία είναι εκλεγμένη πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.
Επίσης, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι και στελέχη του οικολογικού χώρου όπως ο πρώην ευρωβουλευτής με το κόμμα Πράσινοι/EFA Νίκος Χρυσόγελος, ο πρώην διεθνής γραμματέας και συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα Ηλίας Παπαθεοδώρου αλλά και ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων Θανάσης Γούναρης κ.ά.