Αυτό το Νόμπελ Ειρήνης… Ποιος θα το πάρει

Αυτό το Νόμπελ Ειρήνης… Ποιος θα το πάρει

Ο Ντόναλντ Τραμπ; Ακατάλληλος. Η προσέγγιση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας; Αναμφίβολα πρόωρη. Η προσέγγιση της Αιθιοπίας με την Ερυθραία; Μάλλον υπερβολικά πρόσφατη.

 Καθώς πλησιάζει η ημέρα της αναγγελίας του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, είναι πιο εύκολο να διαγραφούν ονόματα παρά να γίνουν προβλέψεις.

Φέτος, περί τα 331 πρόσωπα και οργανώσεις έχουν προταθεί. Και η λίστα που είναι μυστική δίνει την ευκαιρία για πλήθος προγνωστικών.

Σύμφωνα με τα sites στοιχημάτων, οι ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ-ουν αντίστοιχα συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες.

«Από την μία πλευρά, οι κορεατικές εξελίξεις είναι, μάλλον, το πιο θεαματικό γεγονός της χρονιάς στον τομέα αυτόν. Αλλά, από την άλλη πλευρά αναρωτιέμαι μήπως είναι πρόωρο να δοθεί το βραβείο γι΄αυτό», σχολιάζει ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) Νταν Σμιθ.

Αλλωστε, το παθητικό του Κιμ Γιονγκ-ουν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν συνηγορεί υπέρ των πιθανοτήτων αυτών.

Το Νόμπελ Ειρήνης μόνο στον Μουν Τζε-ιν; Εκανε καλή δουλειά για την προώθηση της ειρήνης στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πιονγκτσάνγκ, σχολιάζει ο σουηδός καθηγητής Πέτερ Βάλενστιν, ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής.

Ο Τραμπ επικρατεί του Μακρόν

Με 7 προς 1, ο αμερικανός πρόεδρος είναι επικεφαλής του πρώτου τρίο στο site στοιχημάτων Bettson, πολύ μπροστά από τον Εμανουέλ Μακρόν, την Τερέζα Μέι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που ακολουθούν με 75 προς 1.

Αλλά έναν τέτοιο βραβείο θα ήταν ανάρμοστο, απαντά ο Νταν Σμιθ, ο οποίος επικαλείται τις πολύ αρνητικές για την ειρήνη αποφάσεις του Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις διεθνείς συμφωνίες για το Κλίμα και για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν.

Αλλωστε, η μόνη πρωτοβουλία που έγινε γνωστή και προτείνει τον Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης ακυρώθηκε διότι προερχόταν από έναν άνθρωπο που κατηγορείται για πλαστοπροσωπία.

Η πρόσφατη προσέγγιση Αιθιοπίας-Ερυθραίας τροφοδοτεί ελπίδες για μία διαρκή ειρήνη ανάμεσα στους μέχρι πρότινος εχθρούς. Ομως οι εξελίξεις ανάμεσα στις δύο χώρες συνέβησαν το καλοκαίρι που πέρασε, λίγο αργά για να έχει περάσει από τα ραντάρ της Νορβηγικής Επιτροπής του βραβείου.

Ελλείψει βεβαιοτήτων για την ισχνή πρόοδο που καταγράφηκε αυτήν την χρονιά στον πλανήτη Γη, ορισμένοι παρατηρητές στρέφονται προς κλασικούς υποψηφίους αναζητώντας τον (αναγκαίο;) διάδοχο της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2017.

Την ώρα που το hashtag #MeToo συμβάλλει στην αφύπνιση συνειδήσεων, το βραβείο θα μπορούσε να τιμήσει τους αγώνες κατά της σεξουαλικής βίας στο πρόσωπο του γυναικολόγου Ντένις Μουκουέγκε από τον Κονγκό, ο οποίος έχει επανειλημμένως προταθεί στο παρελθόν και της νεαρής Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σεξουαλικής σκλάβας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Διευθυντής του Ινστιτούτου Eρευνών για την Ειρήνη του Οσλο (Prio) , ο Χένρικ Ουρντάλ, προτιμά το Παγκόσμιο Επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ που αγωνίζεται κάθε χρόνο για να θρέψει τα δεκάδες εκατομμύρια θύματα του λιμού στον κόσμο. Από τα πεδία των μαχών στην Υεμένη μέχρι τους καταυλισμούς των Ροχίνγκια, «διαπιστώνουμε ότι η πείνα έχει ξαναγίνει ένα από τα κύρια προβλήματα του καιρού μας».

Ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία όπως η MKO Μemorial και η εφημερίδα Novaia Gazeta.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter