Αυτό είναι το φυσικό φάρμακο για να έχετε καλή υγεία

Αυτό είναι το φυσικό φάρμακο για να έχετε καλή υγεία

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη υπάρχει ένα φυσικό φάρμακο το οποίο μπορεί να προλάβει ασθένειες και να χαρίσει ένα δυνατό οργανισμό.

Αυτό δεν είναι άλλο από τον ύπνο. Αν είστε από αυτούς που αγαπάτε τον ύπνο και κοιμάστε αρκετά τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως αυτό είναι ο,τι καλύτερο για τον οργανισμό. Σύμφωνα με τους μελετητές, ο ύπνος μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια πιο επιθετικά όταν απαιτηθεί.

Όταν είμαστε ξύπνιοι, βρίσκονται σε εγρήγορση περισσότερες στρεσογόνες ορμόνες όπως η αδρεναλίνη οι οποίες ωστόσο, επιβραδύνουν τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού σχετίζεται με καταστάσεις που περιλαμβάνουν καρκινική ανάπτυξη όγκων, λοίμωξη από ελονοσία και άγχος.

Η έρευνα εξηγεί επίσης γιατί τα άτομα με δυσκολία στον ύπνο μπορεί να έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν χρόνιο στρες και κατάθλιψη.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι ο ύπνος βελτιώνει την ικανότητα ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος να προσκολληθούν στους στόχους τους.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Πειραματικής Ιατρικής, βοηθούν να εξηγήσουμε πώς ο ύπνος μπορεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στα Τ- λεμφοκύτταρα – ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων το οποίο είναι πολύ σημαντικά για την ανοσολογική απόκριση του σώματος αφού αναγνωρίζουν και εξολοθρεύουν τα επικίνδυνα κύτταρα. Όταν τα Τ- λεμφοκύτταρα αναγνωρίζουν έναν συγκεκριμένο στόχο, όπως ένα κύτταρο μολυσμένο με έναν ιό, ενεργοποιούν κολλώδεις πρωτεΐνες οι οποίες προσκολλώνται στον στόχο τους και, στην περίπτωση ενός ιικά μολυσμένου κυττάρου, το σκοτώνουν.

Το πείραμα

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Tübingen στη Γερμανία, με επικεφαλής τον Δρ Stoyan Dimitrov, σύγκριναν τα Τ- λεμφοκύτταρα που λήφθηκαν από 10 υγιείς εθελοντές ενώ κοιμούνται και ενώ μένουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε δύο πειράματα. Στο πρώτο κοιμήθηκαν από τις 11 μ.μ. έως τις 7 το πρωί και στο δεύτερο έμειναν ξύπνιοι σε αυτό το διάστημα, μιλώντας ή ακούγοντας μουσική. Τα Τ- λεμφοκύτταρα που ελήφθησαν ενώ κοιμόντουσαν οι συμμετέχοντες έδειξαν «σημαντικά υψηλότερα» επίπεδα ενεργοποίησης ιντεγκρίνης από ό, τι όταν ήταν ξύπνιοι.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ενώ οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν, είχαν μικρότερο αριθμό συγκεκριμένων σηματοδοτικών μορίων που παρεμποδίζουν την ανοσολογική δραστηριότητα ενώ ήταν ξύπνιοι.

Αυτά τα μόρια πιστεύεται ότι ενισχύονται από τις ορμόνες αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης – οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι υψηλότερες στους ανθρώπους που έχουν άγχος. Τα επίπεδα αδρεναλίνης «βουτούν» ενώ το σώμα κοιμάται.

Ο Δρ Dimitrov δήλωσε: «Τα επίπεδα αυτών των μορίων που απαιτούνται για την αναστολή της ενεργοποίησης της ιντεγκρίνης παρατηρούνται σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως η ανάπτυξη όγκων, η λοίμωξη από ελονοσία, η υποξία και το άγχος.

«Αυτή η οδός μπορεί συνεπώς να συμβάλει στην ανοσοκαταστολή που σχετίζεται με αυτές τις παθολογίες» πρόσθεσε. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter