Αυτή είναι η τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Αυτή είναι η τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Με σημαντικές διαφορές θα κατατεθεί η πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ψήφο των αποδήμων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν στη σχετική συνέντευξη Τύπου ο Γ. Κατρούγκαλος και ο επικεφαλής της Επιτροπής που είχε συσταθεί επί τούτου από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρώην γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης.

Δύο είναι οι κομβικές διαφοροποιήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την ψήφο των αποδήμων, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στην πρόταση νόμου.

Η πρώτη έγκειται στον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας του Εξωτερικού αλλά και το αριθμητικό κριτήριο ψήφων που καθορίζει την εκπροσώπηση των αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με «ταβάνι» τους 12 βουλευτές. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Επικρατείας προτείνεται να κατηγοριοποιούνται σε Εσωτερικού και Εξωτερικού. Στην περίπτωση που ψηφίσουν 180.000 απόδημοι (οι οποίοι θα πρέπει πρώτα να έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους μέσω των Προξενείων, κάτι που θα επαναλαμβάνεται για κάθε εκλογική διαδικασία), οι βουλευτές Επικρατείας του Εξωτερικού θα είναι τρεις, ενώ για κάθε 60.000 ψήφους που θα προστίθενται, αυτομάτως θα εκλέγεται ένας ακόμη βουλευτής Επικρατείας του Εξωτερικού. Ανώτατο όριο θα είναι οι 12 βουλευτές Επικρατείας του Εξωτερικού ανεξαρτήτως αν ξεπεραστεί το σχετικό όριο ψήφων (σ.σ. 720.000 ψήφοι).

Η δεύτερη διαφοροποίηση σχετίζεται με την εγκατάλειψη της προηγούμενης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την ενιαία λίστα υποψηφίων που θα απαρτιζόταν αποκλειστικά από Έλληνες του εξωτερικού. Στην πρόταση νόμου που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση θα προτείνεται η ύπαρξη κομματικών υποψηφίων για βουλευτές Επικρατείας του Εξωτερικού, με αποτέλεσμα να εντάσσονται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν.

Η ψήφος των αποδήμων δεν θα καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα

Γ. Κατρούγκαλος και Κ. Πουλάκης επανέλαβαν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη μη συνυπολογισμό των ψήφων των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, δεν θα συνδιαμορφώνουν τον πολιτικό συσχετισμό που θα προκύπτει μετά από μία εκλογική διαδικασία, ωστόσο, το γεγονός ότι δύνανται οι ομογενείς να εκλέξουν έως και 12 βουλευτές Επικρατείας του Εξωτερικού σαφώς και θα επηρεάσει τον κοινοβουλευτικό «χάρτη». Ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε την παράμετρο αυτή «λύδια λίθο» για την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα, θέτοντας το δίλημμα στην πλειοψηφία για το αν αυτή θα συνεχίσει την παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς ή θα αποφασίσει να πορευτεί με συναινέσεις.

Μία ακόμα παράμετρος που κρίνεται σημαντική για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μη καθορισμός χρονικού ορίου απουσίας από την χώρα -κάτι που ισχύει σε εκατοντάδες χώρες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- για τους απόδημους, προσφέροντας δηλαδή με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού. 

Ετικέτες

Documento Newsletter