Αυτή είναι η πρόταση για την ψήφο εξωτερικού

Έτοιμο είναι το πόρισμα των ειδικών επιστημόνων για την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων. Ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες το έργο της Επιτροπής η οποία συγκροτήθηκε προ εξαμήνου με σκοπό να εισηγηθεί προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών τη βέλτιστη δικαιοπολιτική λύση αναφορικά με τη λεγόμενη «ψήφο εξωτερικού».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, το πόρισμα κατέληξε σε συγκεκριμένη πρόταση, με αναλυτικό το σκεπτικό της, ενώ περιλαμβάνονται και οι διαφοροποιήσεις μελών της Επιτροπής, τα οποία εξέφρασαν αντιρρήσεις κυρίως γιατί η ψήφος των εκτός επικράτειας εκλογέων ουσιαστικά δεν θα προσμετράται στη διαμόρφωση των εκλογικών ποσοστών στο σύνολο της χώρας.

Η πρόταση της επιτροπής προβλέπει μεταξύ άλλων ότι με προεδρικό διάταγμα τρεις ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών θα ορίζεται ο αριθμός των εδρών Επικρατείας. Αυτές θα κατανεμηθούν βάσει των εκλογικών τμημάτων στην Ελλάδα και ο αριθμός των εδρών εκτός επικρατείας θα κατανεμηθούν βάσει των εκλογικών τμημάτων στο εξωτερικό. Το άθροισμα των εδρών εντός και εκτός επικρατείας θα είναι 15. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε το Documento, προτείνεται οι έδρες που πρόκειται να κατανεμηθούν βάσει των εκτός επικρατείας εκλογικών τμημάτων να είναι τουλάχιστον 3, αν ο αριθμός των εγγεγραμμένων είναι κάτω από τις 180.000 και να αυξάνονται κατά μία για κάθε 60.000 επιπλέον εγγεγραμμένους με ανώτατο όριο τις 12 έδρες.

Ουσιαστικά θα είναι δύσκολο να προκύψουν περισσότερες από τρεις έδρες «εξωτερικού», καθώς τίθεται υψηλό εκλογικό μέτρο, όπως καταγράφεται με βάση τη διαίρεση των εγκυρων ψηφοδελτιων που ελαβαν στα εκλογικα τμήματα της αλλοδαπής όλοι οι εκλογικοί σχηματισμοί που συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών.

Η πρόταση έχει σύνθετες παραμέτρους, τόσο πολιτικές όσο και νομικής φύσεως. Αντιρρήσεις ως προς την λύση που προκρίνεται εκφράστηκαν κυρίως από τον Νίκο Αλιβιζάτο , Οµότιµο Καθηγητή Συνταγµατικού Δικαίου της Νοµικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών και τον Σπυρίδωνα Βλαχόπουλο, Καθηγητή της Νοµικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Επιτροπή για το ζήτημα της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων μετείχαν επίσης ο Ηλίας Νικολακόπουλος, Οµότιµος Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Τµήµατος Πολιτικής Επιστήµης και Δηµόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ο Δηµήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής του Τµήµατος Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστηµίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών, η Δανάη Κολτσίδα , ∆ικηγόρος, Πολιτική Επιστήµονας, Ειδική Σύµβουλος Γενικού Γραµµατέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Δηµοσθένης Δώδος, συνταξ. Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Ανάλυσης στο Τµήµα Πολιτικών Επιστηµών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης.

Το πόρισμα της επιτροπής έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στον υπουργό Εσωτερικών. Αναμένεται ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί εκτενώς μετά την επίσημη δημοσιοποίηση του πορίσματος των ειδικών επιστημόνων. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα για να υπάρξει τελική νομοθετική πρόταση , με τη μορφή σχεδίου νόμου. 

Ετικέτες