Η Βιέννη εξακολουθεί να είναι εδώ και πολλά χρόνια η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα, κατακτώντας και πάλι εφέτος και για δέκατη στη σειρά φορά, την πρώτη θέση στον κατάλογο των 231 μητροπόλεων του κόσμου, στην ετήσια έρευνα της εταιρίας “Mercer”.
Ως βάση αξιολόγησης της ποιότητας ζωής των πόλεων από τους συνεργάτες της διεθνούς εταιρείας Mercer χρησιμοποιούνται συνολικά 39 διαφορετικά κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πτυχές. Σε αυτά προστίθεται και μια σειρά άλλων παραγόντων όπως προσωπική ασφάλεια και υγεία, δυνατότητες για μόρφωση, συγκοινωνιακά μέσα καθώς και παροχές σε δημόσιες υπηρεσίες.
Για τη Βιέννη τονίζεται στην φετινή αξιολόγηση, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα το γεγονός «της σταθερής πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης, η πολύ καλή ιατρική περίθαλψη, η πλούσια και πολύπλευρη προσφορά στον πολιτισμό και οι δυνατότητες αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, όπως επίσης ο μεγάλος αριθμός διεθνών σχολείων».
Επισημαίνεται επίσης «το μικρό ποσοστό εγκληματικότητας, το αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης, η εξαιρετική προσφορά ποιοτικής κατοικίας τόσο στην ίδια την πόλη όσο και γύρω απ’ αυτή».
Στη δεύτερη θέση, μετά την αυστριακή πρωτεύουσα, κατατάσσονται η Ζυρίχη και το Βανκούβερ και στην τρίτη θέση το Μόναχο και το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ενώ στις δέκα πρώτες θέσεις βρίσκονται – με εξαίρεση το Βανκούβερ και το Όκλαντ – ευρωπαϊκές πόλεις.
Την τελευταία θέση του καταλόγου καταλαμβάνει, όπως και τις τελευταίες χρονιές, η Βαγδάτη.
Η ασφαλέστερη πόλη στην Ευρώπη ήταν το Λουξεμβούργο (1), ακολουθούμενη από τη Βασιλεία, τη Βέρνη, το Ελσίνκι και τη Ζυρίχη στη δεύτερη θέση της λίστας .
Η Μόσχα (200η) και η Αγία Πετρούπολη (197η) ήταν οι λιγότερο ασφαλείς πόλεις της Ευρώπης φέτος ενώ την μεγαλύτερη πτώση στη Δυτική Ευρώπη από το 2005 μέχρις σήμερα είχαν οι Βρυξέλλες (47η στη φετινή λίστα), λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων και η Αθήνα (102η), καθώς ανακάμπτει βραδέως από τις οικονομικές και πολιτικές αναταραχές, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.