Αυτές οι μέρες ήταν, είναι και θα είναι του Αλέξη

Ο αστυνομικός-δολοφόνος το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη του 2008 σκότωσε τον 15άχρονο μαθητή και στόχευσε σε βάρος μιας ολόκληρης γενιάς

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ο χρόνος για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο σταμάτησε… Ο 15άχρονος έφηβος με τα μεγάλα διαπεραστικά μάτια και τις ατίθασες μπούκλες έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του 37χρονου τότε ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Εφυγε σχεδόν ακαριαία. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον δέκατο θωρακικό σπόνδυλο.

«Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τα στάδια της ζωής από την παιδική ηλικία μέχρι τα γηρατειά…» είχε γράψει μόλις λίγο καιρό πριν σε έκθεσή του στην Α΄ λυκείου. Χρειάστηκε μόνο μια στιγμή κι ένας Κορκονέας… για να αναιρεθούν τα λόγια του Αλέξανδρου.

Το χρονικό της δολοφονίας

Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ εκείνου του Σαββάτου και ενώ μόλις είχαν πέσει και οι τελευταίες ψιχάλες ο Αλέξανδρος, έχοντας στην τσέπη του ένα δώρο για το κορίτσι του, είχε βγει για τη γιορτή του φίλου του Νικόλα στα Εξάρχεια.

Την ίδια ώρα ένα περιπολικό της ΕΛΑΣ λαμβάνει σήμα να μεταβεί στη λεωφόρο Αλεξάνδρας για μια τροχαία παράβαση. «Αλεξάνδρας 72, ένα Nissan γκρι έχει σταθμεύσει πάνω στο πεζοδρόμιο και εμποδίζει τους πεζούς» ήταν το μήνυμα στον ασύρματο. Οι ειδικοί φρουροί Επ. Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης μπαίνουν στο περιπολικό και ξεκινούν για το σημείο. Δεν έφτασαν όμως ποτέ. Η «υπηρεσία» τους έληξε στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος. Προς «εκτόνωση του θυμού του δράστη και σε επίδειξη ισχύος», όπως ανέφερε δύο χρόνια αργότερα στο σκεπτικό του το πρωτόδικο δικαστήριο, επειδή κάποιος πέταξε ένα μπουκάλι νερό στο περιπολικό στο οποίο επέβαιναν οι δύο ειδικοί φρουροί.

Παρά τις αντίθετες εντολές του κέντρου της αστυνομίας, ενώ αρχικά είχαν απομακρυνθεί από το σημείο, επέστρεψαν, άφησαν το περιπολικό, κατευθύνθηκαν πεζή και αγέρωχοι προς την παρέα των 15άχρονων. Οταν έφτασαν σε απόσταση βολής ο Κορκονέας τράβηξε όπλο και πυροβόλησε ευθεία μπροστά.

«Ελάτε εδώ, ρε μουνιά, να σας γαμήσουμε» ήταν τα λόγια του Κορκονέα προτού τραβήξει τη σκανδάλη. Κι έγινε εκείνο το σημείο, η συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, ο τελευταίος σταθμός στη ζωή του Αλέξανδρου. Στο Nοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου διακομίστηκε απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ηταν μόλις δεκαπέντε χρόνων. Χωρίς ακόμη να έχει προλάβει να δει τις αλήθειες της ζωής, πάνω στην ακμή της εφηβείας του, η θρασύδειλη υπεροψία και η εγκληματική αίσθηση παντοδυναμίας ενός αστυνομικού που, κάνοντας κατάχρηση εξουσίας, έβγαλε το όπλο του σημάδεψε ευθεία και πυροβόλησε του σφράγισαν με βιαιότητα τα μάτια…

Ο Δεκέμβρης της οργής

Το νέο μεταδόθηκε αστραπιαία. Μέσα σε λίγες ώρες όλη η Ελλάδα ήξερε τι είχε συμβεί. Οι επόμενες ημέρες είχαν τη μυρωδιά της φωτιάς και των δακρυγόνων, ήταν αλμυρές όπως τα δάκρυα και τραχιές όπως ο θυμός.

Ο Κορκονέας εκείνο το βράδυ της 6ης του Δεκέμβρη είχε στοχεύσει σε βάρος μιας ολόκληρης γενιάς. Από το ίδιο κιόλας βράδυ και για μέρες ολόκληρες το κέντρο της Αθήνας ήταν γεμάτο κόσμο. Κόσμο που έκλαιγε, φώναζε, απαιτούσε δικαιοσύνη.

Το σύνθημα «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες» ακουγόταν δυνατά και αποφασισμένα από μια νεολαία που είχε πιστέψει ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Και καλά έκανε.

Ο Αλέξανδρος άθελά του μετατράπηκε σε σύμβολο αγώνα και εξέγερσης. Βύθισε στο πένθος μια ολόκληρη χώρα, ένα πένθος όχι από αυτά που σε αγκυλώνουν αλλά από αυτά που σε εξοργίζουν. Αυτός ο Δεκέμβρης ήταν ο Δεκέμβρης της οργής.

Η δικαστική διαδικασία

Το 2010, συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου, ξεκίνησε σε πρώτο βαθμό η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας, το οποίο ύστερα από 84 συνεδριάσεις έκρινε τον Επ. Κορκονέα ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, μετατρέποντας επί το αυστηρότερο το κατηγορητήριο που αρχικά έκανε λόγο για ενδεχόμενο δόλο. Ο Β. Σαραλιώτης κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή και συνέργεια. Στους δράστες δεν αναγνωρίστηκε κανέ

να ελαφρυντικό. Κατά την απολογία του, η οποία είχε προκαλέσει αναρίθμητες αντιδράσεις, ο Επ. Κορκονέας δεν δίστασε να παρομοιάσει τον εαυτό του με τον Αλέξανδρο λέγοντας ανερυθρίαστα πως «τα θύματα είμαστε εγώ κι αυτός. Το παιδί κι εγώ. Αυτό είναι νεκρό κι εγώ είμαι εδώ που είμαι».

Δεν ήταν λίγες οι φορές μάλιστα που ο ίδιος προσπάθησε να σκυλεύσει τον Αλέξανδρο παρουσιάζοντάς τον ως παραβατικό στοιχείο. Οσον αφορά τον λόγο που πυροβόλησε, είχε πει χαρακτηριστικά: «Αισθανόμουν ότι πήγαινα να κάνω το καθήκον μου. Ξαφνικά αισθάνθηκα εγκλωβισμένος, έβγαλα το πιστόλι και πυροβόλησα».

Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια ενώ ο Σαραλιώτης σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών. Ο δεύτερος αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο του 2012 από τις φυλακές Κασσάνδρας ύστερα από 30 μήνες κράτησης, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λαμίας, παρά την αντίθετη γνώμη του εισαγγελέα, με τον όρο να παραμείνει στον νομό Δράμας από όπου και κατάγεται. Το 2019 κρίθηκε σε δεύτερο βαθμό αθώος λόγω αμφιβολιών.

Ο πρώτος, ο δράστης της δολοφονίας, κυκλοφορεί ελεύθερος από τις 30 Ιουλίου 2019 μετά τη σκανδαλώδη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία έσπασε η ποινή των ισοβίων που του

Προς «εκτόνωση του θυμού του δράστη και σε επίδειξη ισχύος» οι δύο αστυνομικοί, […] κατευθύνθηκαν πεζή και αγέρωχοι προς την παρέα των 15άχρονων. Οταν έφτασαν σε απόσταση βολής ο Κορκονέας τράβηξε όπλο και πυροβόλησε ευθεία μπροστά είχε επιβληθεί, αφού του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε στον Κοροκονέα ποινή φυλάκισης 13 ετών, γεγονός που σηματοδότησε την άμεση αποφυλάκισή του καθώς είχε ήδη εκτίσει την ποινή.

Η απόφαση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, με τη δικηγόρο της οικογένειας του Αλέξανδρου Ζωή Κωνσταντοπούλου να κάνει λόγο για «προκλητική απόφαση που οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα».

Δύο μήνες μετά ωστόσο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι εσφαλμένα ερμηνεύτηκε ο νέος νόμος ως προς την αναγνώριση του επίμαχου ελαφρυντικού στο πρόσωπο του ειδικού φρουρού και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η εισαγγελέας του Στ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης, ωστόσο η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, ενώ σε περίπτωση που είναι σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση, η υπόθεση θα οδηγηθεί ξανά στο εφετείο εκ νέου ως προς την αναγνώριση του ελαφρυντικού.