Αυταρχισμός χωρίς όρια στην Αλβανία

Αυταρχισμός χωρίς όρια στην Αλβανία

Η δολοφονία 25άχρονου από αστυνομικό έβγαλε στους δρόμους των Τιράνων πλήθος κόσμου που επιχείρησε να εισβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών

Καζάνι που βράζει είναι εδώ και καιρό η Αλβανία με αποτέλεσμα ένα τραγικό περιστατικό, όπως ο θάνατος ενός νεαρού από αστυνομικά πυρά, να πυροδοτήσει κύμα σφοδρών αντιδράσεων και εκτεταμένων επεισοδίων στους δρόμους της γειτονικής χώρας.

Επεισόδια που δεν σταμάτησαν παρά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Σαντρ Λεχάι, αφού το μεσημέρι της Παρασκευής η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη 59 ατόμων και την απελευθέρωση συνολικά 116 άλλων που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες της Πέμπτης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα απέρριψε τις αιτιάσεις ότι ο θανατηφόρος πυροβολισμός του άοπλου πολίτη ήταν αποτέλεσμα μιας κουλτούρας βίας που επικρατεί στην αστυνομία και χαρακτήρισε το συμβάν μεμονωμένο, θεωρώντας ότι η παραίτηση Λεχάι αρκεί. Ο ίδιος μάλιστα ο παραιτηθείς υπουργός μίλησε για ένα νέο πρότυπο στη χώρα, υπενθυμίζοντας ότι ο σημερινός ηγέτης της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπασά δεν παραιτήθηκε το 2011, όταν αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς σκότωσαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τέσσερις πολίτες.

Φτωχοποίηση

Ωστόσο πίσω από τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις, κυρίως των νεαρών Αλβανών, κρύβονται η φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού αλλά και η εκτεταμένη διαφθορά και διαπλοκή εγκληματικών στοιχείων με την πολιτική. Ταυτόχρονα οι πολίτες της χώρας βλέπουν να μην προχωρά και η περίφημη διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια που θα έφερνε τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική είσοδο στην ΕΕ.

Επί της ουσίας, αν εξαιρέσει κανείς την Ελλάδα, η γειτονιά της Αλβανίας φλέγεται. Οι σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία είναι κάκιστες λόγω του μπλόκου της Βουλγαρίας στην είσοδο της χώρας στην ΕΕ. Εθνικιστικοί κύκλοι εντός της Αλβανίας δεν ξέχασαν ποτέ τη λεγόμενη «Μεγάλη Αλβανία» και βλέπουν τόσο το δυτικό μέρος της Βόρειας Μακεδονίας όσο και το Κόσοβο ως δυνάμει εθνικό έδαφος. Ούτε όμως οι σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα είναι οι καλύτερες δυνατές. Για την ακρίβεια είναι παγωμένες όταν δεν πυροδοτούνται εντάσεις με αφορμή τη συμπεριφορά έναντι της ελληνικής ομογένειας στον νότο.

Εντός αυτού του σκηνικού ήρθε και η δολοφονία του 25άχρονου Κλοντιάν Ράσα από αστυνομικά πυρά την περασμένη Τρίτη, 25 μέτρα, λένε οι πληροφορίες, από το σπίτι όπου διέμενε, όταν δεν σταμάτησε για έλεγχο λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ο νεαρός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δέχτηκε δύο σφαίρες από το όπλο αξιωματικού της αστυνομίας.

«Η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών αρκεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ράμα και απέρριψε τις αιτιάσεις ότι ο θανατηφόρος πυροβολισμός είναι αποτέλεσμα της κουλτούρας βίας από πλευράς αστυνομίας

Εκτός λειτουργίας

Σύμφωνα μάλιστα με άλλες πληροφορίες, η ενσωματωμένη στη στολή του αστυνομικού κάμερα ήταν απενεργοποιημένη, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκαν και αστυνομικοί κύκλοι λέγοντας ότι περίπου 40 με 65 κάμερες αστυνομικών βρίσκονται εκτός λειτουργίας επειδή έχει λήξει η σύμβαση με την προμηθεύτρια εταιρεία.

Ο πατέρας του 25άχρονου, Καζίμ Ράσα, δήλωσε: «Το κράτος πρέπει να κάνει το καθήκον του. Είμαστε άνθρωποι και απαιτούμε δικαιοσύνη. Μαχόμαστε για καθετί που είναι σωστό για κάθε άτομο, πολίτη, Αλβανό, για τους νέους και τους ηλικιωμένους».

Από την πλευρά του ο ειδικός της αστυνομίας Αρτάν Ρεχεπί είπε στη δημοσιογράφο Ιλβα Τάρε στο Euronews Albania ότι η ιστορία της δολοφονίας του νεαρού Κλοντιάν Ράσα δεν έχει σκοτεινά σημεία,γιατί «δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας για να καταλάβετε ότι η αστυνομία ενήργησε παράνομα πυροβολώντας από πίσω έναν ακίνδυνο άντρα, ο οποίος ήταν κοντά στο σπίτι του».

Ετικέτες

Documento Newsletter