Αυταπάτες

Οι έλληνες ψηφοφόροι πίστεψαν τις προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη κυρίως για την οικονομία και του έδωσαν μια άνετη πλειοψηφία για να τις πραγματοποιήσει.

Μόνο που αυτός αμέσως με τις προγραμματικές δηλώσεις τους ζήτησε να βάλουν πλάτη αναπτύσσοντας τη θεωρία της πίτας. Δηλαδή να βάλουν όλοι πλάτη για να έρθει η ανάπτυξη και στη συνέχεια να επιμεριστούν τα κέρδη. Μόνο που δεν είπε πως ακριβώς θα γίνει αυτός ο επιμερισμός.

Ταυτόχρονα μάλιστα εξήγγειλε μια μικρή προκαταβολή αλλά η ολοκλήρωση των υπεσχημένων παραπέμφθηκε στην προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2027.

Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να ξεχνάει πολύ γρήγορα και το μέρος των προεκλογικών του υποσχέσεων οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν το βάρος στους πλέον ευάλωτους. Δεν είπε απολύτως τίποτα για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και ηλεκτρισμού αλλά και για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Στο μεταξύ η ακρίβεια συνεχίζει να τραβά την ανηφόρα, οι διακοπές είναι απαγορευτικές για σημαντικό τμήμα των ελληνικών νοικοκυριών αλλά οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, όπως και οι τριετίες και οι συλλογικές συμβάσεις παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Με τη λογική λοιπόν βάλτε πλάτη για να πάει καλά η οικονομία αλλά αν δεν πάει θα φταίτε εσείς και όχι η κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης τσάκισε με την πρώτη του μόλις ομιλία στη Βουλή όλες τις αυταπάτες που είχαν οι ψηφοφόροι του.

Και να πει κανείς ότι δεν είχε αφήσει να εννοηθεί το θατσερικό μοντέλο με το οποίο επιθυμεί να κυβερνήσει για δεύτερη τετραετία. Όπως και την προεκλογική περίοδο του 2019 αυτός τα έλεγε αλλά λίγοι τα συνειδητοποιούσαν.

Ειδικά φέτος τα είχε στείλει και γραμμένα στην Κομισιόν.

Δυστυχώς όμως μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.