Αυτά είναι τα τρία σενάρια για τις εκρήξεις των βομβητών που συγκλόνισαν Λίβανο, Συρια – Τουλάχιστον 11 νεκροί και 4.000 τραυματίες

Αυτά είναι τα τρία σενάρια για τις εκρήξεις των βομβητών που συγκλόνισαν Λίβανο, Συρια – Τουλάχιστον 11 νεκροί και 4.000 τραυματίες

Καθώς οι ώρες περνούν από την μαζική επίθεση που σημειώθηκε σε Λίβανο και Συρία, εναντίον ατόμων που σχετίζονταν ή ήταν στελέχη της Χεζμπολάχ και είχαν στην κατοχή τους βομβητές που τους είχε δώσει η οργάνωση, το μυστήριο του πως ακριβώς εξερράγησαν οι συσκευές παραμένει.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλα ξένα μέσα αλλά και πρακτορεία ειδήσεων έχουν ζητήσει την συμβολή ειδικών σε θέματα τεχνολογίας, αλλά και… εκρήξεων. Όλοι συμφωνούν ότι η επιχείρηση αυτή, ήταν καλά σχεδιασμένη πιθανότατα από τις ισραηλινές υπηρεσίες και μάλιστα ο σχεδιασμός της κράτησε καιρό. Παρά ταύτα οι απόψεις τους διαφέρουν σχετικά με το πώς το Ισραήλ κατάφερε αυτό το «απλό» αλλά κατά τα φαινόμενα εξαιρετικά αποτελεσματικό πλήγμα εναντίον της οργάνωσης. Τα βασικά σενάρια για το πώς «έσκασαν» οι βομβητές που προκύπτουν είναι τρία:

1) Οι ισραηλινές υπηρεσίες ήξεραν ότι η Χεζμπολάχ είχε παραγγείλει βομβητές για να αντικαταστήσει τις επικοινωνίες μέσω κινητών (για μεγαλύτερη ασφάλεια) και παρενέβησαν πριν η μαζική παραγγελία φτάσει στην λιβανέζικη οργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι με κάποιον τρόπο παγίδευσαν με μικρές ποσότητες εκρηκτικών κάθε συσκευή από όσες παραδόθηκαν και μετά με κάποιον τρόπο τα πυροδότησαν.

2) Οι υπηρεσίες που ευθύνονται για την επίθεση, χάκαραν με κάποιο τρόπο το δίκτυο των επικοινωνίας και κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του. Στην συνέχεια με κάποιο τρόπο ανάγκασαν τις μπαταρίες λιθίου τις οποίες είχαν οι βομβητές να εκραγούν, ανεβάζοντας την θερμοκρασία τους.

3) Οι συσκευές στοχοποιήθηκαν από κάποιον ηλεκτρικό παλμό που εστάλη σε κάθε μια από αυτές από μακριά με αποτέλεσμα να ανέβει η θερμοκρασία των μπαταριών λιθίου και να εκραγούν.

Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος των εκρήξεων, αλλά και ο τρόπος δράσης των επιτιθέμενων, οι οποίοι έκαναν τους βομβητές να χτυπάνε για αρκετά δευτερόλεπτα πριν σκάσουν, καταδεικνύουν ότι στόχος ήταν να τραυματιστούν σοβαρά οι κάτοχοι των συσκευών. Βέβαια εκ του αποτελέσματος υπήρξαν και θάνατοι, ακόμα και παιδιών.

11 νεκροί και 4.000 τραυματίες

Σε τουλάχιστον 11 νεκρούς και 4.000 τραυματίες, εκ των οποίων 400 είναι σε «κρίσιμη κατάσταση», ανέρχεται πλέον ο απολογισμός των εκρήξεων βομβητών που έφεραν μέλη της Χεζμπολάχ, δήλωσε απόψε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Μπάσεμ Γκάνεμ, σύμβουλος του υπουργού Υγείας του Λιβάνου.

.

Αναφέρεται πως συνολικά σχεδόν 4.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μαχητές της Χεζμπολάχ και υγειονομικοί, τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν οι βομβητές σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου. Φαίνεται ότι τα μέλη της Χεζμπολάχ, στην προσπάθειά τους να μη χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, έτσι ώστε να μην είναι ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις, είχαν επιλέξει να ειδοποιούν ο ένας τον άλλο μέσω βομβητών. Πρόκειται για ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνταν ευρέως σε προηγούμενες δεκαετίες, μέσω της οποίας ο κάτοχος ενημερωνόταν ότι θέλει να επικοινωνήσει μαζί του ένας τηλεφωνικός αριθμός, και στη συνέχεια ο ίδιος καλούσε μέσω σταθερού τηλεφώνου.

Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Επίσης ένα δεκάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε στον ανατολικό Λίβανο από την έκρηξη βομβητή του πατέρα της, μέλους της Χεζμπολάχ, τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ ως «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο»

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών μελών της οργάνωσης στον Λίβανο, που προκάλεσε οχτώ νεκρούς και σχεδόν 2.750 τραυματίες.

Σε ανακοίνωσή του το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Μια ανώτερη πηγή της οργάνωσης είπε στο Reuters πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε ασθενοφόρα να σπεύδουν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Κάτοικοι δήλωσαν πως εκρήξεις σημειώνονταν ακόμη και 30 λεπτά μετά τις αρχικές εκρήξεις.

Ομάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στην είσοδο κτηρίων για να δουν αν άνθρωποι που γνώριζαν τραυματίστηκαν, ανέφερε ο δημοσιογράφος του Reuters.

Η Χαμάς χαρακτηρίζει τις εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο «τρομοκρατική σιωνιστική επιθετικότητα»

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς καταδίκασε σήμερα τη συντονισμένη έκρηξη βομβητών που είχε στόχο την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, χαρακτηρίζοντας την “τρομοκρατική σιωνιστική επιθετικότητα” στην περιοχή, αναφερόμενη στο Ισραήλ.

“Καταδικάζουμε έντονα τη σιωνιστική τρομοκρατική επιθετικότητα που είχε στόχο Λιβανέζους πολίτες ανατινάζοντας συσκευές επικοινωνίας σε διαφορετικές περιοχές του εδάφους του Λιβάνου”, δήλωσε η Χαμάς σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η επίθεση δεν έκανε καμιά διάκριση “μεταξύ των μαχητών της αντίστασης και των αμάχων”.

Και στη Συρία τραυματισμοί από τους βομβητές της Χεζμπολάχ

Δεκατέσσερα μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στη Συρία τραυματίστηκαν σήμερα από την έκρηξη των βομβητών* τους, την ώρα που εκατοντάδες άλλες συσκευές τηλεειδοποίησης εκρήγνυνταν στον Λίβανο, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Επίσης ένα δεκάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε στον ανατολικό Λίβανο από την έκρηξη βομβητή του πατέρα της, μέλους της Χεζμπολάχ, τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

«Ισραηλινή πειρατεία»;

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία».

«Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού», προπύργιο της ισλαμιστικής οργάνωσης, και «στον νότιο Λίβανο από έκρηξη των βομβητών τους», δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στο κόμμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακολουθεί σκληρό Video

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Η 8χρονη Ναρίν στραγγαλίστηκε – Εντοπίστηκε υγρό από το στόμα της στο αυτοκίνητο του θείου της

Βρετανία: Ο όμιλος Guardian πουλάει τον Observer, την παλιότερη κυριακάτικη εφημερίδα του κόσμου

Ισραήλ: Αιτούντες άσυλο από την Αφρική στρατολογούνται για επιχειρήσεις στη Γάζα

Σοκ στον Λίβανο: Εξερράγησαν ταυτόχρονα εκατοντάδες βομβητές μελών της Χεζμπολάχ – Δεκάδες οι τραυματίες

Βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ πλειοδοτούν για τις ρωσικές απώλειες στο μέτωπο της Ουκρανίας

Η Γεωργία εναρμονίζεται με την Μόσχα και ψηφίζει νόμους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Καταδίκη της Ισπανίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μετάγγιση αίματος σε Mάρτυρα του Ιεχωβά παρά τη θέλησή της

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter