Αυτά είναι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Μάλτα – Τα επόμενα βήματα

Αυτά είναι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Μάλτα – Τα επόμενα βήματα

Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στη Μάλτα μεταξύ Αθήνας και θεσμών η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ.

Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στη Μάλτα μεταξύ Αθήνας και θεσμών η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. 1% εξ αυτών από τη μείωση των συντάξεων το 2019 και άλλο 1% από τη μείωση του αφορολόγητου (πέριξ των 6000) το 2020 προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία αναμένεται να προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα αλλά μέχρι το 2020 θα παραμείνουν, πλην συγκλονιστικού απροόπτου στο 3,5%. Η μείωση όμως του αφορολόγητου ή μέρος αυτής μπορεί να ισχύσει από το 2019 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Να έρθει δηλαδή για να καλύψει τη διαφορά.

Αν υπάρξει υπεραπόδοση του στόχου για πλεόνασμα το 2018 (3,5%) θα ενεργοποιηθούν ισόποσα και τα λεγόμενα αντίμετρα. Η συμφωνία προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ (μένει να δούμε πόσο αν και δύσκολα θα υπερβεί το 15%), μείωση των συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων (πιθανότατα από 22 σε 20%) και των επιχειρήσεων (από 29 σε 26%).

Παράλληλα προβλέπεται ότι όλα τα παιδιά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς χωρίς καμία επιβάρυνση των οικογενειών και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Στα εργασιακά η Ελλάδα φαίνεται ότι θα καταφέρει να αποφύγει την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ η επιστροφή, υπό προϋποθέσεις, των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές – κλαδικές συμβάσεις, με υιοθέτηση της αρχής της «επεκτασιμότητας», αναμένεται να εκκινήσει μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Επίσης θα παραμένει το πλαφόν 5% στις ομαδικές απολύσεις χωρίς όμως το δικαίωμα βέτο του εκάστοτε υπουργού ενώ θα αλλάξει και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Συγκεκριμένα, τα θετικά μέτρα το 2019 θα είναι από τη μεριά των δαπανών. Το «πακέτο» ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας, του προβλήματος στέγασης, της απασχόλησης κυρίως των νέων και μέτρα για την αναπτυξιακή πολιτική. Ταυτόχρονα θα μειωθεί η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα.

Το 2020 οι αλλαγές θα αφορούν στον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος. 

Στα ενεργειακά η κυβέρνηση συναίνεσε στην πώληση λιγνιτικών μονάδων οι οποίες ούτως ή άλλως προβλέπεται σε λίγα χρόνια να τεθούν εκτός λειτουργίας ενώ το θέμα αναμένεται να «ανοίξει» εκ νέου το Φθινόπωρο αν δεν επιτευχθεί η μείωση του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΗ, μέσω της πώλησης των μονάδων λιγνίτη οπότε στο κάδρο των πωλήσεων θα μπουν και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Ο σχετικός διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2018 και θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες ενώ θα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής και μέσω συμπράξεων σε ΔΕΚΟ και στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το περίγραμμα της συμφωνίας (SLA) η οποία αναμένεται να καθαρογραφτεί τις επόμενες ημέρες (ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο) ώστε οι τελικές υπογραφές να μπουν σε μία έκτακτη συνεδρίαση του ευρωπαίων υπουργών οικονομικών, ακόμη και μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα.

Το επόμενο βήμα είναι η συμφωνία να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή (μετά τις γιορτές). Αν και δεν έχει ακόμη παρθεί οριστική απόφαση η συμφωνία θα έρθει πιθανότατα σε ένα άρθρο.     

Όλη η συμφωνία θα τρέξει αν και μόνο αν υπάρξουν προηγουμένως τα μέτρα για το χρέος.

Documento Newsletter