Αυστρία: Το λάθος που ανέτρεψε το αποτέλεσμα για τις αρχαιρεσίες του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος

Αυστρία: Το λάθος που ανέτρεψε το αποτέλεσμα για τις αρχαιρεσίες του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος

Το Αυστριακό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ) προκάλεσε θυμηδία τη Δευτέρα ανακοινώνοντας, δύο μέρες μετά την εκλογή του νέου του ηγέτη ότι είχε ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών, εξαιτίας ενός λάθους στο… Excel, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί –φανερά ντροπιασμένη– η επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του SPÖ, Μιχαέλα Γκρουμπέσα.

Αρχηγός για δυο μέρες

Αποχωρεί έτσι ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτζιλ, 52 ετών, ο εκπρόσωπος της κεντρώας πτέρυγας του κόμματος της αντιπολίτευσης. Ο τελικά δεύτερος υποψήφιος αφέθηκε να γιορτάζει τη νίκη του όλο το σαββατοκύριακο, πεπεισμένος ότι είχε κερδίσει το 53% των ψήφων των περίπου 600 αντιπροσώπων στο συνέδριο. Στην ταμπλόιντ αυστριακή εφημερίδα Krone Zeitung τη Δευτέρα, είπε ότι έβλεπε ήδη τον εαυτό του στην καγκελαρία… Αμέσως μετά την ανατροπή της κατάστασης, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εθνική πολιτική ζωή. «Δεν ήταν μια ευχάριστη μέρα», σχολίασε, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το επίπεδο της πανωλεθρίας που υπέστη.

Ο ευνοούμενος από τη νέα κατάσταση είναι ένας υποψήφιος που βγήκε πρόσφατα από τη σκιά, ο Αντρέας Μπάμπλερ, 50 ετών, ο οποίος βρίσκεται –κόντρα σε όλα τα προγνωστικά- επικεφαλής του κόμματος. Έκπληκτος μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, ο τυχερός νικητής έσπευσε να ζητήσει μια νέα καταμέτρηση.

Ντροπή και χλεύη

Αυτή η σύγχυση που ανακοινώθηκε 48 ώρες μετά την ψηφοφορία προκάλεσε χλευασμούς στα κοινωνικά δίκτυα και πολλές αγανακτισμένες αντιδράσεις. Ενδεικτικά, ένα τοπικό στέλεχος του κόμματος κάνει λόγο για «ντροπή» μπροστά σε αυτόν τον «απίστευτο ερασιτεχνισμό». Ένας σχολιαστής της δημόσιας τηλεόρασης ORF είπε ότι «δεν το είχα ξαναδει ποτέ στα 30 χρόνια στο επάγγελμα», σχολιάζοντας ότι αυτό το φιάσκο θα μείνει ως «ρετσινιά» στο SPÖ.

Ειδικά τη στιγμή που αυτή η γκάφα, που ανακαλύφθηκε τυχαία, έρχεται μετά από χρόνια εσωτερικών τσακωμών στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο έχει πέσει από το 2017, αφού έδωσε πολλούς καγκελαρίους στην Αυστρία. Υπό αυτές τις συνθήκες, υστερεί στις δημοσκοπήσεις πίσω από την ακροδεξιά, η οποία βρίσκεται σε τροχιά νίκης στις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2024.

Αυτό δεν είναι το πρώτο εκλογικό σκάνδαλο στη χώρα των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων. Το 2016, παρατυπίες κατά την καταμέτρηση των προεδρικών ψηφοδελτίων ώθησαν το Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου και οι Αυστριακοί, εξοργισμένοι, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις κάλπες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter