Την 15η Οκτωβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, την οποία είχε προτείνει νωρίτερα η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, επικύρωσε σήμερα η αυστριακή Βουλή, η ολομέλεια της οποίας ήδη σε χθεσινή συνεδρίασή της είχε αποφασίσει την αυτοδιάλυσή της, έναν χρόνο πριν από την ολοκλήρωση της πενταετούς θητείας της που κανονικά έληγε τον Σεπτέμβριο του 2018.
Οι πρόωρες εκλογές κατέστησαν αναγκαίες έπειτα από την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, που προξένησε η εκλογή στις 14 Μαίου από τη διοικούσα επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος του έως τώρα υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, σε νέο αρχηγό του, ο οποίος κατήγγειλε άμεσα τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Της εκλογής του Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προηγηθεί, μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα, η παραίτηση από όλα τα αξιώματά του, του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριου (και υπουργού Οικονομίας, Επιστημών και Ερευνας) στην κυβέρνηση συνασπισμού, Ράινχολντ Μίτερλενερ, την οποία φέρεται να επιδίωκαν εδώ και μήνες και να μεθόδευσαν τελικά οι “σκληροπυρηνικοί” του Λαϊκού Κόμματος.
Οι ίδιοι κύκλοι φέρεται να προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή — αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για “άκρατο λαϊκισμό” με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς — 30χρονο υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος σε νίκη του σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.
Το Λαϊκό Κόμμα είχε προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα των Ελευθέρων, ήδη στο διάστημα 2000-2006, με την τότε αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση τους υπό τον καγκελάριο τον τότε αρχηγό του Λαικού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, έχοντας κυβερνητικό εταίρο του τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων, τον Γεργκ Χάιντερ.
Με νέο αρχηγό του, τον Σεμπάστιαν Κουρτς, το “Νέο Λαϊκό Κόμμα”, όπως πλέον μετονομάστηκε στο συνέδριό του πριν από δύο εβδομάδες, φέρεται να έχει σημαντικό προβάδισμα και να κατακτά την πρώτη θέση στις επερχόμενες εκλογές, όπως διαπιστώνεται στις δύο πιο πρόσφατες αντιπροσωπευτικές δημοσκοπήσεις.
Στην πρώτη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Der Standard, το Λαϊκό Κόμμα προηγείται με ποσοστό 33 % και διαφορά επτά μονάδων από το δεύτερο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (ποσοστό 26 %), που ηγείται του έως τώρα κυβερνητικού συνασπισμού τους.
Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο εμφανιζόταν εδώ και πάνω από ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 30 %, περιορίζεται πλέον σε ένα 24 %.
Ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 9 % και με μόλις 4 % το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), το οποίο σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις και πριν την ανάδειξη του Σεμπάστιαν Κουρτς στην κορυφή της ηγεσίας του Λαϊκού Κόμματος, εμφανιζόταν με διψήφιο ποσοστό ενώ, σύμφωνα με την τωρινή δημοσκόπηση φέρεται να είναι δύσκολη η εκ νέου είσοδος του στη Βουλή, καθώς ισχύει το όριο του 4 %.
Στη δεύτερη δημοσκόπηση, του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 32 %, το Σοσιαλδημοκρατικό με 28 %, το Κόμμα των Ελευθέρων με 25 %, οι Πράσινοι με 8 % και το ΝΕΟΣ με 5 %.
Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8 % και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα 24 % και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5 % και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4 % και 24 έδρες και το ΝΕΟΣ 5 % και 9 έδρες.