Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ θεωρεί ότι από πολλές απόψεις, η Δύση απέτυχε στο Αφγανιστάν, και, όπως ο ίδιος τόνισε σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, πρόκειται για “πολλαπλή διεθνή αποτυχία”, ωστόσο, δεν “βλέπει” κανένα λόγο για “αυτομαστίγωμα” και για εκτίμηση ότι η εκεί αποστολή ήταν λάθος.
Κατά την άποψή του, αντ ‘αυτού, πρέπει να εξαχθούν τα απαραίτητα διδάγματα και πρέπει να τεθεί το ερώτημα τι “πήγε στραβά” γενικά, καθώς υπήρξαν λανθασμένες εκτιμήσεις, ειδικά όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία πήραν υπό τον έλεγχό τους τη χώρα οι ριζοσπαστικοί Ισλαμιστές Ταλιμπάν, ωστόσο εντυπωσίασε το γεγονός ότι “δεν υπήρξε ισχυρότερη αντίσταση από τον αφγανικό στρατό και την αφγανική κοινωνία, κάτι που εξέπληξε τη Δύση”.
Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ εξέφρασε τον φόβο ότι μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, η Καμπούλ θα μπορούσε να γίνει „ασφαλές καταφύγιο και προπύργιο καθώς και εξαγωγέας διεθνούς τρομοκρατίας και εξτρεμισμού”.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διεθνής κοινότητα πρέπει „να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν δεν θα γίνει μια μαύρη τρύπα όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας”, καθώς, αυτό θα είχε „τη δυνατότητα να παρασύρει ολόκληρη την περιοχή”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Μαζί με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο υπουργός Εξωτερικών θέλει να οργανώσει μια στρογγυλή τράπεζα στην οποία θα κληθούν τα γειτονικά κράτη του Αφγανιστάν καθώς και οι μεγάλες οργανώσεις βοήθειας του ΟΗΕ, όπως και άλλοι, „για να κοιτάξουμε μαζί, πού μπορούμε να έχουμε σταθεροποιητικό αποτέλεσμα, πού πρέπει να βοηθήσουμε, και από πού πρέπει να αρχίσουμε”.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, αυτή τη στιγμή υπάρχουν „μερικές δεκάδες” Αυστριακοί πολίτες στο Αφγανιστάν, για τους οποίους, αφότου σταμάτησαν οι πτήσεις απομάκρυνσης τους, καταβάλλονται προσπάθειες για την έξοδο τους από τη χώρα οδικώς. Για το σκοπό αυτό, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών έχει ομάδες κρίσης, ενισχυμένες από τα υπουργεία ‘Αμυνας και Εσωτερικών, στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ και την ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη.
Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, 217 άνθρωποι με αυστριακό διαβατήριο μπόρεσαν να εξέλθουν από το Αφγανιστάν, ωστόσο είναι δύσκολο να δοθεί ένας ακριβής αριθμός εκείνων που βρίσκονται ακόμη στη χώρα, γιατί η κατάσταση εκεί αλλάζει κάθε ημέρα, και οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των ανθρώπων μέσω της στεριάς συνδέονται “φυσικά με έναν κίνδυνο, αλλά μέχρι στιγμής ήταν αρκετά επιτυχημένες”.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε σχέση με την υποδοχή επιπλέον ανθρώπων από το Αφγανιστάν, επισημαίνοντας, κατά πρώτον ότι από την πτώση της πρωτεύουσας Καμπούλ έχουν ήδη μετακινηθεί 120.000 άνθρωποι, και κατά δεύτερον στην Αυστρία υπάρχει ήδη μία μεγάλη αφγανική κοινότητα “η κατά κεφαλήν τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, και η Βιέννη έχει μπροστά της τον Ηράκλειο άθλο να τους ενσωματώσει σταδιακά”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ