Αυστρία: Οι ακροδεξιοί του FPÖ με ρίζες στα SS πρώτοι στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία

Αυστρία: Οι ακροδεξιοί του FPÖ με ρίζες στα SS πρώτοι στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία
Αντιδεξιοί διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κρατώντας ένα πανό που γράφει «Μην αφήσετε τους Ναζί να κυβερνήσουν και μην τους αφήσετε ποτέ να παρελάσουν» κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου, στη Βιέννη της Αυστρίας, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, μετά το κλείσιμο της κάλπης για τις εθνικές εκλογές της χώρας. (AP Photo/Andreea Alexandru)

Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) της Αυστρίας άνοιξε την πόρτα σε μια νέα εποχή, δήλωσε ο ηγέτης του Χέρμπερτ Κικλ στους υποστηρικτές του, καθώς πανηγύρισε μια άνευ προηγουμένου εκλογική νίκη.

Το κόμμα του Κικλ κέρδισε το 29,2% των ψήφων σύμφωνα με τα επίσημα προσωρινά αποτελέσματα – σχεδόν τρεις μονάδες μπροστά από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 26,5%, αλλά απέχει πολύ από την πλειοψηφία.

Η νίκη του Κικλ είναι μόνο η πιο πρόσφατη σε μια σειρά ακροδεξιών εκλογικών επιτυχιών στην Ευρώπη και ο ίδιος επαίνεσε τους ψηφοφόρους για την «αισιοδοξία, το θάρρος και την εμπιστοσύνη» που έδωσαν στους ψηφοφόρους ένα «κομμάτι της ιστορίας».

Το FPÖ έχει συμμετάσχει και στο παρελθόν σε συνασπισμό, αλλά το δεύτερο κόμμα, το ÖVP αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κικλ.

Ο κύριος αντίπαλος του Κικλ, ο νυν καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ του ÖVP, δήλωσε ότι είναι «αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση με κάποιον που λατρεύει τις θεωρίες συνωμοσίας».

Υπήρξε υψηλό ποσοστό συμμετοχής 74,9%, καθώς οι Αυστριακοί ψηφοφόροι συμμετείχαν σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία κυριάρχησαν τα δίδυμα ζητήματα της μετανάστευσης και του ασύλου, καθώς και η παραπαίουσα οικονομία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Καθώς ο μισός χάρτης της Αυστρίας έγινε σκούρο μπλε, ο γενικός γραμματέας του FPÖ Μίχαελ Σνέντλιτς δήλωσε ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες της Αυστρίας έγραψαν ιστορία σήμερα», αν και αρνήθηκε να πει τι είδους συνασπισμό θα προσπαθήσει να δημιουργήσει το κόμμα του.

Διαβάστε επίσης: Λίγο πριν τις εκλογές: Η αυστριακή «Cosa Nostra»

Μια ανάλυση των ψηφοφόρων έδειξε ότι οι ηλικίες 35-59 ετών ήταν πιο πιθανό να ψηφίσουν την ακροδεξιά, και οριακά περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες.

Το κόμμα του Κικλ κέρδισε 58 έδρες στο κοινοβούλιο των 183 εδρών, με τους συντηρητικούς να καταλαμβάνουν 52 έδρες και τους Σοσιαλδημοκράτες 41 έδρες.

Ο φλογερός ηγέτης του Κόμματος των Ελευθέρων είχε υποσχεθεί στους Αυστριακούς να οικοδομήσουν το «Φρούριο Αυστρία», για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη τους, και έχει ευθυγραμμιστεί στενά με τον Βίκτορ Όρμπαν στη γειτονική Ουγγαρία.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέας Μπάμπλερ προειδοποίησε ότι η Αυστρία δεν πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την Ουγγαρία.

Ο Κικλ είχε επίσης μιλήσει για το ενδεχόμενο να γίνει Volkskanzler (καγκελάριος του λαού), κάτι που για ορισμένους Αυστριακούς φέρει απόηχους του όρου που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον Αδόλφο Χίτλερ στη ναζιστική Γερμανία.

Το κόμμα ιδρύθηκε από πρώην Ναζί τη δεκαετία του 1950. Δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία κάποιοι από τους υποψηφίους του πιάστηκαν σε βίντεο να τραγουδούν ένα τραγούδι των SS σε μια κηδεία.

Αντιδεξιοί διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα και κρατούν πανό που γράφει «Ναζί έξω από το Κοινοβούλιο» έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, στη Βιέννη της Αυστρίας, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων για τις εθνικές εκλογές της χώρας. (AP Photo/Andreea Alexandru)

Καθώς η νίκη του FPÖ γινόταν σαφής, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών εμφανίστηκε έξω από το κοινοβούλιο κρατώντας αντιναζιστικά πανό.

Ο σχηματισμός συνασπισμού είναι πιθανό να αποδειχθεί περίπλοκος για τον Kickl, ο οποίος είναι μια διχαστική φιγούρα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Νέοι έχουν αποκλείσει μια συνεργασία με την ακροδεξιά.

Ο μόνος πιθανός συνασπισμός που θα μπορούσε να σχηματίσει το κόμμα του Κικλ είναι με τους συντηρητικούς, αν και το FPÖ θα πρέπει να βρει λύση στην άρνηση του ÖVP να έχει τον Κικλ καγκελάριο.

Διαβάστε επίσης: Αυστρία: Ένα βήμα πριν την εξουσία το ακροδεξιό FPÖ με ρίζες στα SS του Χίμλερ!

Όταν το Κόμμα της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς κέρδισε τις εκλογές στην Ολλανδία τον περασμένο Νοέμβριο, εγκατέλειψε την υποψηφιότητά του για να γίνει πρωθυπουργός, ώστε τρία άλλα κόμματα να συμφωνήσουν να σχηματίσουν συνασπισμό. Ωστόσο, ο Κικλ επιθυμεί να ηγηθεί της χώρας του, υποσχόμενος στους Αυστριακούς να ενεργήσει ως «υπηρέτης και προστάτης» τους.

ο του κοινοβουλίου, στη Βιέννη, Αυστρία, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, μετά το κλείσιμο της κάλπης για τις εθνικές εκλογές της χώρας. (AP Photo/Andreea Alexandru)

Από αριστερά, η επικεφαλής της Νέας Αυστρίας και του Φιλελεύθερου Φόρουμ, Beate Meinl-Reisinger, ο Αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer, ο αρχηγός του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας, ο Herbert Kickl, ο αρχηγός του Αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο Andreas Babler και ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και ο Werner Kogler του Κόμματος των Πρασίνων παρακολουθούν συζήτηση στο στούντιο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, που έχει στηθεί στο κτίριο του κοινοβουλίου, στη Βιέννη, Αυστρία, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, μετά το κλείσιμο της κάλπης για τις εθνικές εκλογές της χώρας. (AP Photo/Andreea Alexandru)

 

Ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ δήλωσε στο BBC ότι δεν ήταν καθόλου σαφές ότι ο Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος επιβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα έδινε στον Κικλ «άμεση εντολή να σχηματίσει συνασπισμό».

Το ÖVP θα μπορούσε θεωρητικά να συγκεντρώσει έναν συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, αν οι τελευταίες προβλέψεις είναι σωστές, και θα μπορούσε να προσελκύσει το φιλελεύθερο κόμμα Neos ή τους Πράσινους.

Εξίσου, ο Καρλ Νεχάμερ μπορεί να δεχτεί πιέσεις από το εσωτερικό του ÖVP να εγκαταλείψει την ένστασή του. Ένα ηγετικό στέλεχος του FPÖ δήλωσε ότι μετά από μια τέτοια ιστορική ήττα θα πρέπει να παραιτηθεί, αν και αυτό απορρίφθηκε από τον γενικό γραμματέα του κόμματος του Νεχάμερ.

Ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν έχει εκφράσει στο παρελθόν επιφυλάξεις για το FPÖ λόγω της κριτικής του προς την ΕΕ και της αποτυχίας του να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το κόμμα αντιτίθεται στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, επικαλούμενο την ουδετερότητα της Αυστρίας, και πολλοί βουλευτές του αποχώρησαν από μια ομιλία του Ουκρανού Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο της Βιέννης πέρυσι.

Η νίκη του Κικλ είναι η πιο πρόσφατη σε ένα σχεδόν ένα χρόνο επιτυχιών σε ψηφοφορίες για ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα στην Ευρώπη.

Η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι ηγείται ενός δεξιού συνασπισμού ως επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας και το AfD της Γερμανίας πρώτευσε στις δημοσκοπήσεις στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας τον περασμένο μήνα. Ο Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας κέρδισε την ψηφοφορία στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Σε αντίθεση με τον Κικλ, η πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει δώσει την πλήρη υποστήριξή της στην υπεράσπιση της Ουκρανίας από την ΕΕ απέναντι στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.

Η συμπρόεδρος του AfD Alice Weidel συνεχάρη την Κικλ, αναρτώντας μια φωτογραφία των δύο μαζί, και η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού δήλωσε ότι «αυτό το κύμα που φέρει την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων», μετά τις ψηφοφορίες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, επιβεβαίωσε τους «θριάμβους του λαού παντού».

Ο Γκερτ Βίλντερς δήλωσε ότι οι καιροί αλλάζουν και ότι «ταυτότητα, κυριαρχία, ελευθερία και όχι άλλη παράνομη μετανάστευση/άσυλο» είναι αυτό που λαχταρούν εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Για τον Κικλ και το κόμμα του, η εκλογική νίκη της Κυριακής αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανάκαμψη από το 2019, όταν ήρθαν απόμακροι τρίτοι στον απόηχο ενός σκανδάλου παρακολούθησης βίντεο που κατέστρεψε τον πρώην ηγέτη τους.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Σε δίκη η Μαρίν Λεπέν για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η Βρετανία κλείνει και τον τελευταίο σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δίνει μισό δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν προκαλώντας την Κίνα

Το Ισραήλ βομβάρδισε το κέντρο της Βηρυτού – Ισραηλινά τανκς στα σύνορα με Λίβανο (Photos -Video)

Το Ισραήλ βομβάρδισε το κέντρο της Βηρυτού – Ισραηλινά τανκς στα σύνορα με Λίβανο (Photos -Video)

Το Ισραήλ σπρώχνει τη Μέση Ανατολή σε ολοκληρωτικό πόλεμο

Νασράλα: Μια χειραψία «πρόδωσε» τον αρχηγό της Χεζμπολάζ – Η ουσία που ανίχνευσε το Ισραήλ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter