Αυστρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κουρτς

Αυστρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κουρτς

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, 29 Σεπτεμβρίου, τον πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος, του Λαϊκού, έδωσε σήμερα λίγο πριν το μεσημέρι, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Αναθέτοντας την εντολή, έπειτα από συνομιλία τους διάρκειας μίας ώρας, ο Αυστριακός πρόεδρος τόνισε πως από τις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τους αρχηγούς των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, αποκόμισε την εντύπωση ότι το Λαϊκό Κόμμα θα είναι σε θέση να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση (συνασπισμού) της χώρας.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένεται να προχωρήσει μέσα στην εβδομάδα σε διαδοχικές πρώτες επαφές με τους αρχηγούς των άλλων τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά σειρά, ανάλογα με τη δύναμη τους στη νέα Βουλή.

Τις επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο πρώην – και πιθανότατα μελλοντικός — καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς θα αρχίσει με την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ και θα συνεχίσει με το νέο αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (με το οποίο το Λαϊκό Κόμμα συγκυβερνούσε μέχρι τέλη Μαϊου) Νόρμπερτ Χόφερ.

Θα ακολουθήσουν οι πρώτες επαφές με τον ηγέτη των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ και με την επικεφαλής του κόμματος ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού, μέχρι τον οποίο καθήκοντα θα εξακολουθήσει να ασκεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν — την πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που είχε αναλάβει στις αρχές Ιουνίου για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές — πιστεύεται πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και χρονοβόρες, με τους πολιτικούς παρατηρητές στη Βιέννη να μην αποκλείουν την ολοκλήρωσή τους ακόμη και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο εντολοδόχος πλέον καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έχει την ευχέρεια τριών επιλογών για τον κυβερνητικό εταίρο του, καθώς ο ίδιος θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 92 εδρών, στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής , τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες (δεύτερο σε δύναμη κόμμα), όσο με το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως επίσης με τους Πράσινους.

Παρατηρητές στη Βιέννη θεωρούν πως για τη διαγραφόμενη ως πιθανότερη κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στα δύο κόμματα που την προηγούμενη Κυριακή αναδείχθηκαν οι δύο “μεγάλοι νικητές” των εκλογών, το Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους, θα πρέπει στις ηγεσίες και στα όργανά τους να προηγηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες προσαρμογής σε ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Στις πρόσφατες πρόωρες εκλογές το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς αποσπώντας ποσοστό 37,5% πέτυχε τη μεγαλύτερη διαφορά (16,3 ποσοστιαίες μονάδες) στην μεταπολεμική Αυστρία από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες (21,2%) , και οι Πράσινοι, που, έπειτα από την απουσία τους στην απερχόμενη Βουλή, επανέρχονται με ένα εντυπωσιακό ποσοστό 13,9%.

Στους “νικητές” συγκαταλέγεται και το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) που αύξησε τη δύναμή του στο 8,1%, κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017 και του οποίου δεν αποκλείεται μία συμμετοχή σε ένα ενδεχόμενο τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους.

“Καταστροφική” ήταν η πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 16,17%, της δύναμης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα μέχρι τέλη Μαίου όταν διαλύθηκε ο συνασπισμός τους εξαιτίας του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστού ως “Υπόθεση Ίμπιζα”.

Στο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αρχηγός των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εναντίον του οποίου διενεργείται ήδη έρευνα για απιστία από την Γενική Εισαγγελία και ο ίδιος ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την πλήρη απόσυρσή του από την πολιτική, ενώ το κόμμα του εξετάζει το ενδεχόμενο μίας οριστικής διαγραφής του ως μέλους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αναλύσεις των αποτελεσμάτων των εκλογών, αιτία της ήττας των Ελευθέρων υπήρξαν περισσότερο οι πρόσφατες αποκαλύψεις σε βάρος του Στράχε για σπατάλη από μέρους του τεράστιων ποσών του κόμματος, για έξοδα παράστασης και προσωπικά έξοδα του ίδιου και της συζύγου του, παρά η “Υπόθεση Ίμπιζα”.

“Μεγάλοι ηττημένοι” των εκλογών υπήρξαν τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, που με το χειρότερο μεταπολεμικά εκλογικό αποτέλεσμά τους υπολείπονται με την μεγαλύτερη καταγραμμένη μέχρι τώρα διαφορά, κατά 16,3 ποσοστιαίες μονάδες, από αντίπαλη πολιτική δύναμη (το Λαϊκό Κόμμα), όσο και το κόμμα “Τώρα” (πρώην “Λίστα Πιλτς”), το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί στις εκλογές του Οκτωβρίου 2017 και με ποσοστό 4,4% είχε πετύχει την είσοδο του στη Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter