Αυστρία: Εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο «Ίμπιζα» του πρώην ακροδεξιού εταίρου

Αυστρία: Εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο «Ίμπιζα» του πρώην ακροδεξιού εταίρου

Έρευνα σε βάρος του πρώην αντικαγκελάριου της Αυστρίας και πρώην αρχηγού του έως πρόσφατα συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σε σχέση με την φερόμενη εμπλοκή του στην “Υπόθεση Ίμπιζα”, το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που συνταράσσει εδώ και σχεδόν ένα μήνα την χώρα, διενεργεί η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη, σύμφωνα με πληροφορίες του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil που επιβεβαίωσαν το απόγευμα κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το Profil, η έρευνα κατά του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και κατά του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται επίσης στην ίδια υπόθεση, διενεργείται με την υποψία ενοχής σε αδίκημα απιστίας, ήδη από τις 20 Μαΐου, τρεις ημέρες έπειτα από την δημοσιοποίηση του βίντεο της “Υπόθεσης Ίμπιζα”, με τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις για διαφθορά και πολιτική συναλλαγή.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο είχε προκαλέσει την παραίτηση των δύο πολιτικών από όλα τα αξιώματα τους και κατόπιν τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του Κόμματος των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η διάλυση της κυβέρνησης κατέστησε αναγκαία την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, για τις 29 Σεπτεμβρίου, στις οποίες θα οδηγήσει την Αυστρία η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην αυστριακή ιστορία.

Την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει στις 18 Μαΐου, εξαιτίας του “σκανδαλώδους βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής”, που είχαν δημοσιοποιήσει μία ημέρα νωρίτερα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Στο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της οικονομικά και επικοινωνιακά με την αγορά ΜΜΕ, στο Κόμμα των Ελευθέρων.

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του μπροστά στις κάμερες και ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, ο Στράχε χρησιμοποίησε μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να “εξηγήσει” την “καταστροφική” εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο.

Ταυτόχρονα, εκτόξευσε κατηγορίες με βαρύτατους χαρακτηρισμούς προς διάφορες κατευθύνσεις για διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών, ενώ ο ίδιος παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε “ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη”.

Τη στιγμή που επιβεβαιώνεται σήμερα η διενέργεια έρευνας σε βάρος του πρώην αντικαγκελάριου και πρώην αρχηγού των Ελευθέρων, ο ίδιος ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε διαπραγματεύεται με τον διάδοχό του στην αρχηγία του κόμματος, τον Νόρμπερτ Χόφερ, την ανάληψη έδρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οποία ο Στράχε απέσπασε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές χάρις στους σταυρούς προτίμησης που είχε συγκεντρώσει.

Στη βάση των σταυρών προτίμησης, που συγκέντρωσε και που ανέρχονται σε 44.750, ως τελευταίος στη λίστα των υποψηφίων των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, θα μπορούσε δικαιωματικά να διεκδικήσει έδρα ευρωβουλευτή του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον αυστριακό εκλογικό νόμο, κάποιος υποψήφιος που συγκεντρώνει, με σταυρούς προτίμησης, τουλάχιστον το 5% του συνόλου των ψήφων του κόμματός του, που, στην περίπτωση του αποτελέσματος των Ελευθέρων στις Ευρωεκλογές, αντιστοιχεί σε 33.000 ψήφους, αποκτά μία “απευθείας έδρα”.

Ήδη, πριν τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, από το Κόμμα των Ελευθέρων αναφερόταν πως η αφαίρεση του ονόματος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε από το ψηφοδέλτιο τους, μιας και είχε παραιτηθεί “από όλα τα αξιώματά του”, δεν ήταν δυνατή για τεχνικούς λόγους.

Οι σταυροί προτίμησης που συγκέντρωσε ο Στράχε, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην 42η θέση της λίστας των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο των Ελευθέρων, ανάγεται, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, σε ένδειξη “αλληλεγγύης” από οπαδούς του προς το πρόσωπό του.

Το ενδεχόμενο της εκπροσώπησης της Αυστρίας από τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ως ευρωβουλευτής στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, έπειτα από τις αποκαλύψεις σε βάρος του στο διαβόητο βίντεο της “Υπόθεσης Ίμπιζα”, που προκάλεσαν διεθνή σάλο, φαίνεται να διχάζει το Κόμμα των Ελευθέρων.

Τη στιγμή που δεν είναι λίγα τα ανώτερα στελέχη του κόμματος τα οποία ζητούν ακόμη και την οριστική διαγραφή του Στράχε από κομματικό μέλος, το προεδρείο των Ελευθέρων ευρισκόμενο σε δίλημμα, αναζητεί κάποια στρατηγική αντιμετώπισης του ζητήματος.

Και αυτό, ενόψει και του προεκλογικού αγώνα για τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο οποίος ουσιαστικά άρχισε με τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος-Κόμματος των Ελευθέρων και την ανάληψη των καθηκόντων της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Το Κόμμα των Ελευθέρων και προφανώς επίσης ο νέος, μεταβατικός αρχηγός του, ο πρώην υπουργός Συγκοινωνιών και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Νόρμπερτ Χόφερ, θέλουν να “αφήσουν πίσω” τους την “Υπόθεση Ίμπιζα”.

Όμως η “Υπόθεση Ίμπιζα” θα παρέμενε ένα από τα κυριότερα θέματα του προεκλογικού αγώνα, σε περίπτωση που ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε αναλάμβανε τελικά την έδρα ευρωβουλευτή, για την οποία πρέπει να αποφασίσει μέχρι την 2α Ιουλίου που θα συγκροτηθεί σε σώμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο των σχετικών συζητήσεων, οι οπαδοί του Στράχε, υπενθυμίζουν πάντως ότι ήταν εκείνος που, αναλαμβάνοντας την αρχηγία των Ελευθέρων το 2005, ως διάδοχος του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, είχε πετύχει τη συνεχή άνοδό τους σε εκλογικές αναμετρήσεις, με κορυφαία εκείνη στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017, στις οποίες είχε αποσπάσει ποσοστό 26% και μετά διαπραγματεύτηκε το σχηματισμό κυβέρνηση με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Documento Newsletter