Αυστραλία: Οι πλημμύρες έβγαλαν τους κροκόδειλους στους δρόμους – Παρέμβαση του στρατού (Video)

Αυστραλία: Οι πλημμύρες έβγαλαν τους κροκόδειλους στους δρόμους – Παρέμβαση του στρατού (Video)

Ο στρατός της Αυστραλίας αναπτύχθηκε σε πολλές περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, εξαιτίας των εκτεταμένων πλημμυρών, που πλέον έχουν εύρος που δεν καταγράφεται παρά «κάθε αιώνα» – κι ενώ κροκόδειλοι θεάθηκαν σε δρόμους που πλέον έχουν καλυφθεί από το νερό.

Στρατιωτικοί ανέπτυξαν έτσι αμφίβια οχήματα για να διασώσουν κατοίκους με φακούς στα χέρια που είχαν βρει καταφύγιο στις οροφές των σπιτιών τους, καθώς τμήματα της Πολιτείας Κουίνσλαντ μοιάζουν σαν να τα χτύπησε κατακλυσμός.

Ο τροπικός βορράς της αχανούς νήσου-ηπείρου είναι μάλλον συνηθισμένος στις βροχές των μουσώνων αυτή την περίοδο του χρόνου. Αλλά οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ήταν πολύ ανώτερες του μέσου όρου, ειδικά στην παραθαλάσσια πόλη Τάουνσβιλ.

Οι αρχές αναγκάστηκαν χθες Κυριακή να ανοίξουν τους υδατοφράκτες, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες νερού, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Townsville Bulletin, θαλάσσιοι κροκόδειλοι θεάθηκαν σε πλημμυρισμένους δρόμους.

https://twitter.com/706am/status/1090484037905395713

Αυτού του είδους οι βροχές «δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε είκοσι χρόνια, είναι κάτι που συμβαίνει κάθε εκατό χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο η επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης της Κουίνσλαντ, η Αναστάζια Πάλασουκ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας προειδοποίησε χθες Κυριακή εναντίον του κινδύνου νέων βροχοπτώσεων, ανεμοστρόβιλων και σφοδρών ανέμων τις προσεχείς ημέρες. Περίπου 20.000 κατοικίες υπάρχει ενδεχόμενο να πλημμυρίσουν εάν οι κατακρημνίσεις συνεχιστούν, τόνισε η υπηρεσία. Σχολεία και δικαστήρια δεν θα ανοίξουν σήμερα.

Σύμφωνα με μετεωρολόγους, ένα σύστημα μουσώνα που κινείται πολύ αργά βρίσκεται πάνω από τη βόρεια Κουίνσλαντ και, σε ορισμένες περιοχές, η βροχόπτωση αναμένεται να φθάσει το επίπεδο που καταγράφεται συνήθως κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους, πριν υπάρξει κάποια βελτίωση.

Στην περιοχή σημειώνεται βροχόπτωση 2.000 χιλιοστών κάθε χρόνο, αλλά ορισμένες πόλεις ενδέχεται να δουν αυτό το όριο να ξεπερνιέται μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα.

Η Αυστραλία βίωσε εξάλλου φέτος τον πιο θερμό Ιανουάριο που έχει καταγραφεί ποτέ, κάτι που επιδείνωσε την ξηρασία στην ενδοχώρα και στο ανατολικό της τμήμα και υπήρξε ένας από τους παράγοντες που πολλαπλασίασαν τις δασικές πυρκαγιές.

Οι καύσωνες δεν είναι σπάνιοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του νοτίου ημισφαιρίου, ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν πως η κλιματική αλλαγή προκαλεί άνοδο των θερμοκρασιών τόσο στη γη όσο και στη θάλασσα, κάτι που επιτείνει τον κίνδυνο υπερβολικά θερμών ημερών καθώς και πυρκαγιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter