Αυστηροποίηση ποινών και προσωρινά «λουκέτα» σε λέσχες για την οπαδική βία

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης των μέτρων για την οπαδική βία, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με γενική αυστηροποίηση ποινών, επίκληση των αλλαγών που έχουν συντελεστεί το προηγούμενο διάστημα και το πρόσκαιρο «λουκέτο» σε όλες τις οπαδικές λέσχες ανακοινώθηκε το πακέτο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, με την παρουσία τριών υπουργών στην παρουσίαση να περνά κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί.

Με έναν συνδυασμό αυστηροποίησης των ελέγχων εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων για την οπαδική βία, με την αυστηροποίηση ποινών σε σειρά αδικημάτων, όπως και με την απαγόρευση της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, και με την θεσμοθέτηση ρυθμίσεων από πλευράς υπουργείου Αθλητισμού που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό απαντά η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην έξαρση της οπαδικής βίας, με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

Σε μία παρουσίαση με τη συμμετοχή τριών υπουργών της κυβέρνησης και του κυβερνητικού εκπροσώπου, το μήνυμα που επιχειρήθηκε να σταλεί είναι της γενικής εγρήγορσης, παρότι οι υπουργοί επιδόθηκαν κατά βάση σε κορώνες κατά της βίας, αλλά και αυτοθαυμασμού για όσα η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει προς τον προσανατολισμό αυτό.

Συγκεκριμένα, η παρουσίασε έγινε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, και Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, αναθεωρούνται τα όρια κατώτατων και ανώτατων ποινών για σειρά εγκλημάτων που σχετίζονται με την οπαδική βία. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας από 6 μήνες έως 5 έτη, ενώ σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών οι ποινές θα κινούνται μεταξύ 2 και πέντε ετών. Ακόμα, ανακοινώθηκε η καθιέρωση ειδικού ποινικού αδικήματος για όσα διαπράττονται κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου των δραστών, με ποινή φυλάκισης από έξι μηνών. Κατά τις ίδιες ανακοινώσεις, απαγορεύεται πλέον η αναστολή έκτισης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Τσιάρας ανακοίνωσε ακόμα πως αντίστοιχες υποθέσεις θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, ενώ σε περίπτωση αναβολής της δίκης, θα επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι.

Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης:

-Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας.
Συγκεκριμένα: Αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41ΣΤ του Αθλητικού Νόμου (κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κλπ)
Στα παραπάνω αδικήματα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 5 έτη.
Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μεχρι 1 έτος, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη.
Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλεπεται ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 5 έτη.
Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή, από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.
-Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόνας
Με την καθιέρωση του αξιοποίνου, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.
-Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας
Πιο συγκεκριμένα:
Καταργείται η δυνατότητα της κατ εξαίρεση αναστολής της ποινής, η οποία θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.
Επεκτείνεται η ρύθμιση της απόλυτης απαγόρευσης της αναστολής και η άμεση εκτέλεσή της στις περιπτώσεις καταδίκης κατηγορουμένου για την αξιόποινη πράξη της λειτουργίας συνδέσμου άνευ άδειας ή μετά από παραβίαση της σφράγισης του ή στις περιπτώσεις παραβίασης παρεπόμενης ποινής για απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων κ εμφάνισης στο ΑΤ ή περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί δυνάμει εισαγγελικής διάταξης ή δικαστικής απόφασης.
-Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων.
Έτσι, οταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους).

Από πλευράς υπουργείου Αθλητισμού και Λευτέρη Αυγενάκη, ανακοινώθηκε η προσωρινή αναστολή λειτουργίας συνδέσμων οργανωμένων οπαδών, μέχρι και τις 31 Ιουλίου του 2022, καθώς η κύρωση της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα, που έτσι κι αλλιώς ήταν υποχρέωση της χώρας. Ακόμα, δημιουργείται Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ θα θεσμοθετηθεί και «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων».

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επιδόθηκε σε διαπιστώσεις και στην εκδήλωση της ικανοποίησης της κυβέρνησης για την αντίδραση της κυβέρνησης στην πρόσφατη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε, οι παραπάνω ανακοινώσεις, «συζητήθηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό και ανταποκρίνονται στις προτάσεις που διατύπωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ».

Αναφορικά με τον ρόλο της αστυνομίας, ο υπουργός αρκέστηκε να αναφερθεί σε εντατικοποίηση των ελέγχων, στις ευθύνες των ομάδων για τους οπαδούς τους και την παρουσία τους, στην υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού, και στις υπερεξουσίες που θα αποκτήσει για την εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων ο εκάστοτε υπαρχηγός της αστυνομίας.