Κράτος Μητσοτάκη: Αυστηροί στο φτωχόπαιδο, ελαστικοί στους Αγιαβέφε

Κράτος Μητσοτάκη: Αυστηροί στο φτωχόπαιδο, ελαστικοί στους Αγιαβέφε

Το κράτος Μητσοτάκη φυλάκισε παράνομα και απέλασε Ρομ αλβανικής καταγωγής που έχει γεννηθεί και έχει πάει σχολείο στην Ελλάδα

Η Ελλάδα απέλασε νεαρό Ρομ αλβανικής καταγωγής, γεννημένο στην Ελλάδα σε μονογονεϊκή οικογένεια με τετραπληγικό αδερφό, αφού πρώτα τον κράτησε παράνομα πάνω από ένα μήνα σε κρατητήριο αστυνομικού τμήματος, στερώντας του ακόμη και το στοιχειώδες δικαίωμα του προαυλισμού. Αυτή ακριβώς η συμπεριφορά των αρχών –αστυνομίας και Δικαιοσύνης– αποτυπώνει ανάγλυφα την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τάκη Θεοδωρικάκου ως αρμόδιου υπουργού, οι οποίοι διυλίζουν τους φτωχοδιάβολους που είχαν την ατυχία να μη γεννηθούν από Ελληνες γονείς και καταπίνουν με ευκολία διάφορους έχοντες και κατέχοντες τύπου Γιασάμ Αγιαβέφε, χαρίζοντάς τους την ελληνική ιθαγένεια και το ευρωπαϊκό διαβατήριο ακόμη κι αν σε βάρος τους εκκρεμούν διεθνή εντάλματα σύλληψης ή εμπλέκονται σε υποθέσεις της διαβόητης Greek mafia.

Η περίπτωση του 21χρονου την οποία αναδεικνύει σήμερα το Documento μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο νεαρός, μόνιμος κάτοικος Αττικής με ασφαλώς γνωστή διαμονή, συνελήφθη σε τυπικό έλεγχο χωρίς έγγραφα και κρατήθηκε σε αστυνομικό τμήμα προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες απέλασής του στην Αλβανία. Ο 21χρονος, του οποίου τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας αλλά για λόγους προστασίας του από το εκδικητικό κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη δεν αποκαλύπτονται, είχε την ατυχία να έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, να έχει φοιτήσει εδώ, αλλά να μην κατέχει άδεια διαμονής καθώς η έκδοσή της ήταν αδύνατη, δεδομένου ότι δεν διέθετε ούτε αλβανικά νομιμοποιητικά έγγραφα, δηλαδή διαβατήριο, αφού δεν είχε σχέσεις με τη χώρα καταγωγής του.

Ο νεαρός, ο οποίος αυτή την περίοδο βρίσκεται μόνος του στην Αλβανία, καθώς στη γειτονική χώρα δεν έχει συγγενείς ούτε χώρο για να διαμείνει, γεννήθηκε το 2002 στη Ρόδο (η ληξιαρχική πράξη γέννησής του βρίσκεται επίσης στη διάθεση του Documento) και εργαζόταν στην Ελλάδα ως διανομέας προκειμένου να συμβάλλει κατά το δυνατόν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις της οικογένειάς του. Ο ίδιος φοίτησε σε ελληνικό σχολείο, ενώ τόσο η μητέρα του, η οποία εργάζεται ως καθαρίστρια, όσο και ο τετραπληγικός αδερφός του διαμένουν στην Ελλάδα νόμιμα. Εκείνη και ο μεγαλύτερος αδερφός του κατέχουν άδεια διαμονής ως κάτοχοι αλβανικού διαβατηρίου, αφού σε αντίθεση με τον 21χρονο έχουν γεννηθεί στη γειτονική χώρα και είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα προτού έρθουν στην Ελλάδα.

Δεν έχει σε βάρος του ποινικές εκκρεμότητες

Ο 21χρονος συνελήφθη σε τυχαίο αστυνομικό έλεγχο στις 3 Απριλίου 2023 και κρατήθηκε σε κρατητήριο αστυνομικού τμήματος, χωρίς μάλιστα να προαυλίζεται, μέχρι τις 10 Μαΐου. Παρέμεινε δηλαδή σε συνθήκες εγκλεισμού επί ένα μήνα και επτά ημέρες παρά το γεγονός ότι είχε γνωστή διαμονή και πιστοποιητικό γέννησης το οποίο αποδείκνυε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα. Οι αστυνομικές αρχές τον κράτησαν, κατά πληροφορίες με πρόσχημα ότι παλαιότερα, και μάλιστα σε περίοδο κατά την οποία δεν είχε ενηλικιωθεί, είχε εμπλακεί σε ποινική υπόθεση, εξαιτίας της οποίας έχει δηλωθεί και στον εθνικό κατάλογο ανεπιθύμητων. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο νεαρός έχει αθωωθεί και δεν υφίσταται απολύτως καμία ποινική εκκρεμότητα σε βάρος του, γεγονός το οποίο ασφαλώς ήταν γνωστό στις αρμόδιες αρχές.

Ακόμη όμως κι αν πράγματι υπήρχε σε βάρος του ποινική εκκρεμότητα, είναι νομικά σαφές ότι πρέπει να εξετάζεται αν ο υπό απέλαση αλλοδαπός συνιστά πραγματική και σοβαρή απειλή τη δεδομένη χρονική στιγμή και όχι γενικώς και αορίστως. Εξάλλου και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχει αποφανθεί σε μια σειρά υποθέσεων (Kolonjia κατά Ελλάδας, Uner κατά Ολλανδίας, Boultif κατά Ελβετίας) ότι οι αρχές που διατάσσουν απέλαση ή απορρίπτουν αίτημα χορήγησης άδειας διαμονής λόγω εγγραφής στον εκάστοτε εθνικό κατάλογο ανεπιθύμητων πρέπει να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) προβλέπει ότι η απέλαση που στηρίζεται μόνο σε ποινική καταδίκη ή σε αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης κάποιου αδικήματος είναι δυσανάλογη προς τον σκοπό προάσπισης της δημόσιας τάξης.

Οι παράμετροι του ΕΔΔΑ και η ευρωπαϊκή οδηγία

Επιπροσθέτως, το ΕΔΔΑ έχει αποφανθεί σαφώς ότι τα κράτη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μια σειρά από παραμέτρους, όπως είναι η σοβαρότητα του αδικήματος που ενδεχομένως έχει τελέσει κάποιος, η διάρκεια της παραμονής του στη χώρα, η εν γένει διαγωγή του, η οικογενειακή του κατάσταση, η σοβαρότητα των δυσκολιών που θα συναντήσει στη χώρα στην οποία πρόκειται να απελαθεί κ.ο.κ.

Παράλληλα, ευρωπαϊκή οδηγία την οποία έχει υιοθετήσει η Ελλάδα προβλέπει απέλαση για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας μόνο εφόσον έχουν συνεκτιμηθεί παράγοντες όπως ο χρόνος παραμονής τού υπό απέλαση αλλοδαπού στο κράτος-μέλος της ΕΕ, η οικογενειακή, οικονομική και επαγγελματική του κατάσταση, η ηλικία του και οι δεσμοί που έχει αναπτύξει τόσο με τη χώρα διαμονής του όσο και με τη χώρα καταγωγής του. Στην προκειμένη περίπτωση είναι σαφές ότι ο 21χρονος έχει γεννηθεί, ζει μαζί με την οικογένειά του και εργάζεται στην Ελλάδα και δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη χώρα καταγωγής του, εν προκειμένω την Αλβανία.

Documento Newsletter