Αυστηροποιούν τον νόμο για Facebook στη Γερμανία για να μη χάσει τις εκλογές η Μέρκελ

Nομοθεσία η οποία θα έχει στόχο την πάταξη της «ρητορικής μίσους» και της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω του Facebook και άλλων ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και την επιβολή αυστηρών ποινών εάν τέτοιου είδους μηνύματα δεν διαγράφονται αμέσως, σχεδιάζουν να προωθήσουν στελέχη της Γερμανικής Κυβέρνησης.

Πολλά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού φβούνται ότι ο λόγος μίσους και οι ψευδείς ειδήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2017, στις οποίες η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ διεκδικεί τέταρτη θητεία. Τα μεγάλα κόμματα ανησυχούν ιδίως για την άνοδο ενός κόμματος της άκρας δεξιάς.

«Για πολύ καιρό υπήρχαν μόνο λόγια. Τώρα εμείς, ο συνασπισμός, θα αναλάβουμε δράση», τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, ανώτερο στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του συντηρητικού κόμματος της Μέρκελ.

Χθες Πέμπτη η διοίκηση της εταιρείας Facebook Inc διαβεβαίωσε πως θα λάβει μέτρα για την αποτροπή της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Οι χρήστες θα είναι ευκολότερο να επισημαίνουν ως ανάρμοστο ή ψευδές περιεχόμενο και θα γίνεται πραγματολογικός έλεγχος του ειδησεογραφικού περιεχομένου, διαβεβαίωσε.

Όμως η ανακοίνωση του Κάουντερ καταδεικνύει πως ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός δεν πείστηκε από τα μέτρα που θα λάβει ο ιστότοπος.

Σύμφωνα με τον πολιτικό της CDU, η υπό κατάρτιση νομοθεσία θα προβλέπει ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης θα είναι υποχρεωμένες να έχουν γραφεία που θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο ώστε να μπορούν να καταφεύγουν ή να διαμαρτύρονται άνθρωποι που πλήττονται από μηνύματα μίσους ή ψευδείς ειδήσεις.

«Σχεδιάζουμε να επιβάλλουμε αυστηρότερες ποινές, που θα πλήττουν εταιρείες όπως η Facebook εάν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους», διεμήνυσε ο Κάουντερ.

Όπως δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ο Τόμας Όπερμαν, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η Facebook θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους έως και 500.000 ευρώ εάν δεν διαγράφει ψευδείς ειδήσεις, μηνύματα μίσους ή ανάρμοστο περιεχόμενο μέσα σε 24 ώρες.

Η εταιρεία «δεν εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία να ρυθμίσει το ζήτημα της διαχείρισης των παραπόνων μόνη της», είπε ο Όπερμαν στο Σπίγκελ. «Πλέον οι πλατφόρμες με δεσπόζουσα θέση στην αγορά όπως το Facebook θα είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να διαθέτουν γραφείο νομικής προστασίας που θα είναι διαθέσιμο 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε στη S?ddeutsche Zeitung ότι το Βερολίνο παρακολουθεί προσεκτικά την προσέγγιση που υιοθετεί η εταιρεία όσον αφορά τη διαγραφή περιεχομένου που παραβιάζει τον νόμο και θα προσεχώς θα θεσπιστούν οι «συνέπειες του νόμου» εάν ο χρόνος διαγραφής δεν γίνει ταχύτερος.

«Περιμένουμε σαφείς βελτιώσεις της πρακτικής αφαίρεσης (περιεχομένου που παραβιάζει τον νόμο) του Facebook. Η γερμανική νομοθεσία πρέπει να γίνει το πρότυπο», δήλωσε ο Μάας, σύμφωνα με τη Ζιντόιτσε.