Αυστηρό μήνυμα προς τους καναλάρχες, τη Digea και την ΕΙΤΗΣΕΕ απευθύνουν κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, απαντώντας στην ανακοίνωσή τους.
Στην πρόσφατη πολυσέλιδη ανακοίνωση οι καναλάρχες ζητούσαν αδειοδότηση με απλή αίτηση, ισχυριζόμενοι ότι με τα 18 εκατ. που πλήρωσε η Digea για την εκμετάλλευση του φάσματος για 10 χρόνια δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτε άλλο κανείς ενώ εκτιμούν ότι τα κανάλια θα μπορούσαν να είναι 12. Από την άλλη η Digea προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει τη σύμβαση της με την ΕΡΤ.
Κύκλοι του ΨΗΠΤΕ σημειώνουν τα εξής:
Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις των εκπροσώπων των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, είτε υπογράφουν ως ΕΙΤΗΣΕΕ, είτε ως Digea, σημειώνουμε τα εξής:
Το ζήτημα της ύπαρξης νόμιμων αδειών λειτουργίας παραμένει το πλέον σημαντικό στις τρεις δεκαετίες λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Το ζήτημα όμως είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αναγκαιότητα καταβολής εύλογου τιμήματος για την εκχώρηση άδειας λειτουργίας και εκπομπής, αλλά και τη χρήση του σπάνιου δημόσιου πόρου του φάσματος. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού των παραπάνω και μερικής επίλυσης του προβλήματος της αδειοδότησης υποκρύπτει την προσπάθεια των μεγαλοκαναλαρχών να εκπέμπουν είτε εντελώς δωρεάν ή έναντι εξευτελιστικού για το δημόσιο συμφέρον τιμήματος.
Παραμένει υποχρέωση της Πολιτείας να συνεκτιμά το σύνολο των επιπτώσεων της εκάστοτε μετάβασης στους καταναλωτές, και να διασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργηθούν τηλεθεατές α’ και β΄ κατηγορίας, ανάλογα με την οικονομική τους ευχέρεια. Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων που παραθέτει η ίδια η Digea, σε ενδεχόμενη υιοθέτηση του DVB-T2 θα απαιτηθεί εκατομμύρια συμπολίτες μας να πετάξουν τον αποκωδικοποιητή που μόλις προ διετίας προμηθεύτηκαν, και να αγοράσουν καινούριο.
Η απαίτηση οι τηλεοπτικοί σταθμοί στη χώρα μας να αδειοδοτούνται με “απλή αίτηση και εγγραφή”, είναι ενδεικτική του θράσους ορισμένων, οι οποίοι, αφού επί τριακονταετία συμπεριφέρονταν ως κοινοί “αεροπειρατές” του φάσματος, σήμερα ζητούν να μοιραστούν άδειες ως “τραπουλόχαρτα”, προκειμένου να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων η “αεροπειρατεία” τους. Εάν πλέον δεν ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες σταθμών το DTT, υπάρχουν και άλλοι τρόποι μετάδοσης του περιεχομένου τους – τους οποίους, άλλωστε, και οι ίδιοι επικαλούνται.
Έκπληξη προκαλεί, επίσης, ο όψιμος αντικαπιταλισμός των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών, που καταγγέλλουν “παραβίαση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων” λόγω της διενέργειας δημοπρασίας για την αδειοδότηση, καθότι, όπως σημειώνουν, άδεια θα πάρει έτσι “όποιος τυγχάνει σε μια δεδομένη περίοδο να «έχει» περισσότερα από κάποιον άλλο”. Διαγωνισμό και αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών προέβλεπαν και οι νόμου του κ. Βενιζέλου και κ. Ρουσόπουλου. Υπενθυμίζουμε σχετική δήλωση εκλιπόντος επιχειρηματία (που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να θεωρηθεί ως οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ), αναφορικά με τους «γιαλαντζί καπιταλιστές», που τα κέρδη τα κρατούν για τον εαυτό τους, αλλά όταν έρχεται η ώρα να πληρώσουν ξεχνούν την ελεύθερη αγορά και τη φιλελεύθερη ιδεολογία!
Οι καναλάρχες επικαλούνται επιπλέον την «μελέτη της Φλωρεντίας» αλλά και της Deloitte, ισχυριζόμενοι ότι ορίζουν ως «εύλογο τίμημα» για το σύνολο των αδειών το ποσό των 12.000.000 ευρώ. Φυσικά, οι εν λόγω μελέτες αναφέρονταν σε τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, και όχι φυσικά στο συνολικό τίμημα. Όμως και σε ό,τι έχει να κάνει με την τιμή εκκίνησης του επικείμενου διαγωνισμού, είναι αυτονόητο πως οι προκαταρτικές έρευνες έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, καθώς η ίδια η αγορά αποτίμησε τη συνολική αξία των αδειών στα 250.000.000 ευρώ.
Οι καναλάρχες θορυβούσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για το θέμα της αρμοδιότητας διεξαγωγής του διαγωνισμού και τον αριθμού των αδειών. Και τα δύο θέματα έχουν επιλυθεί. Το ΕΣΡ έχει συγκροτηθεί, αυτό θα κάνει το διαγωνισμό και έχει προτείνει συγκεκριμένο αριθμό αδειών γενικού περιεχομένου. Συνεπώς, είναι προφάσεις εν αμαρτίες όσα επικαλούνται οι καναλάρχες, όπως και αν υπογράφουν (ΕΙΤΗΣΕΕ, Digea) για να καθυστερήσουν το διαγωνισμό.
Είναι σωστό αυτό που αναφέρουν οι εκπρόσωποι των καναλαρχών. Η ανάπτυξη υβριδικών τρόπων μετάδοσης οπτικοακουστικού περιεχομένου διευρύνει τις πιθανές πηγές διαφημιστικών τους εσόδων. Αυτό συνιστά ευθεία παραδοχή από μέρους τους ότι το τίμημα των αδειών θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγαλύτερο ακόμη και από τα 250 εκατομμύρια που δόθηκαν πέρσι για 4 τηλεοπτικές άδειες.
Επίσης, συμφωνούμε με τις ΕΙΤΗΣΕΕ – Digea πως το ΕΣΡ θα πρέπει να έχει επαρκή χρηματοδότηση για να εκπληρώνει στο ακέραιο τις οριζόμενες από το Σύνταγμα υποχρεώσεις του. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε πως είναι εύλογο ένα μέρος του τιμήματος που θα εισπραχθεί από τους διαγωνισμούς που θα διενεργήσει να διατεθεί για την ενίσχυση του προϋπολογισμού του. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Αρχής, εκτιμούμε πως θα πρέπει να μην είναι οι διαγωνιστικές διαδικασίες η μοναδική πηγή εσόδων της.
Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αναφορά της ΕΙΤΗΣΕΕ στους πολυπλέκτες της ΕΡΤ. Λίγες μόνο μέρες μετά τις δηλώσεις στελεχών της Digea περί μη ανανέωσης της σύμβασής της με την ΕΡΤ, αφήνονται εκ νέου υπονοούμενα για έμμεσο «μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Προειδοποιούμε τους «θιασώτες του μαύρου» πως η Πολιτεία δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια και οι πολυπλέκτες της ΕΡΤ θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.