Αυλαία για το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με ένα «Γεγονός»

Αυλαία για το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με ένα «Γεγονός»

Η ταινία που επιλέχτηκε για να ανοίξει το 62ο Φεστιβάλ στην σημερινή τελετή έναρξης είναι το «Γεγονός» της Οντρέ Ντιγουάν που κέρδισε πριν από λίγους μήνες το Χρυσό Λέοντα στην Βενετία.

Από σήμερα και για 14 μέρες θα προβληθούν 197 ταινίες στην ιστορική έδρα του θεσμού το «Ολύμπιον» αλλά και τον «Παύλο Ζάννα», καθώς και τις αίθουσες του Λιμανιού, «Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη», «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές». Επίσης ταινίες του φεστιβάλ θα προβληθούν και στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν». Παράλληλα, 144 ταινίες θα προβληθούν και διαδικτυακά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του φεστιβάλ. Η γιορτή ξεκινά με την ταινία «Το γεγονός|» (L’Événement) της γαλλίδας Οντρέ Ντιγουάν, που προκάλεσε αίσθηση στη Βενετία και κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα.

Μέσα από μια συγκινητική ιστορία η επίκαιρη ταινία μιλά για το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ορίζει τη δική του μοίρα σε οτιδήποτε αφορά και σχετίζεται με το σώμα και -κατ’ επέκταση- την ψυχή του. Το «L’Événement» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Ανί Eρνό, μίας από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας, η οποία αντλεί την έμπνευσή της κατά κύριο λόγο από αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Η πλοκή επικεντρώνεται μεν στο κοντινό παρελθόν, διαθέτει ωστόσο μια φρέσκια και μοντέρνα ματιά, που αποφεύγει την παγίδα της νοσταλγικής επιτήδευσης, αποπνέοντας μια αίσθηση διαχρονικότητας. Η ταινία μάς μεταφέρει στη Γαλλία της δεκαετίας του ’60, όπου η 23χρονη Αν, μια φέρελπις φοιτήτρια λογοτεχνίας που διψά να ανακαλύψει τον εαυτό της και να γευτεί τη ζωή, ανακαλύπτει πως είναι έγκυος.

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν 35 μεγάλου μήκους και 15 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα που επιμελείται η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με τίτλο «Χώρα, σε Βλέπω» στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Θα προβληθούν 8 ιστορικές ταινίες του ελληνικού σινεμά: “Θίασος” (1975- Σκην: Θεόδωρος Αγγελόπουλος), “Z” (1969- Σκην: Κώστας Γαβράς), “Ο μικρός δραπέτης”(1969- Σκην: Σταύρος Τσιώλης), “Αστέρω”(1929- Σκην: Δημήτρης Γαζιάδης), “Το μπλόκο”(1965- Σκην: Άδωνις Κύρου), “Ευδοκία” (1971- Σκην: Αλέξης
Δαμιανός), “Μανία”(1985- Σκην: Γιώργος Πανουσόπουλος), και “Ιdées Fixes/Dies
Irae”(1977- Σκην: Αντουανέτα Αγγελίδη).

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει φέτος για πρώτη φορά με τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα: το «Διεθνές Διαγωνιστικό», το «Γνωρίστε τους Γείτονες» και το «Film Forward». Σε κάθε ένα από αυτά υπάρχουν και 3 διαγωνιζόμενες ελληνικές ταινίες.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, με την προβολή της ταινίας «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» (Les Olympiades) του Ζακ Οντιάρ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο www.filmfestival.gr.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter