Αχτσιόγλου: Στρατηγική μας επιλογή η άρση των διακρίσεων

Αχτσιόγλου: Στρατηγική μας επιλογή η άρση των διακρίσεων

Αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της κυβέρνησης η διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η άρση των διακρίσεων έναντι τμημάτων του πληθυσμού, ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την αναδοχή και υιοθεσία. 

«Αυτό κάναμε με τον νόμο για την ταυτότητα φύλου, αυτό κάναμε με τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, αυτό κάναμε με την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών» είπε η κ. Αχτσιόγλου και υπογράμμισε ότι «πέρα από τον στόχο της ασφαλούς εξόδου της χώρας από τα προγράμματα επιτροπείας, στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιούνται παρεμβάσεις για τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων».

«Μια κυβέρνηση η οποία δρα με συγκεκριμένη στόχευση υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν μπορεί να νομοθετεί με βάση αναχρονιστικές αντιλήψεις και συντηρητικά στερεότυπα. Μια κυβέρνηση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οφείλει να νομοθετεί ακριβώς σε αυτόν τον αντίποδα» είπε η υπουργός σημειώνοντας ότι αυτό είναι και όρος για τη συλλογική πρόοδο της κοινωνίας.

«Αν αφήναμε τους οπαδούς της δήθεν φυσικής εξέλιξης των πραγμάτων να ορίζουν τους νόμους και τους θεσμούς σε αυτόν τον τόπο, τότε ούτε εγώ ούτε η κ. Φωτίου, ούτε πολλές άλλες βουλευτίνες δεν θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα. Αν αφήναμε τους οπαδούς της φυσικής εξέλιξης των πραγμάτων να κυριαρχήσουν, τότε οι συμπολίτες με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό θα βρίσκονταν πιθανών στα κρατητήρια της ασφάλειας. Και η ενδοοικογενειακή βία, πιθανόν, να θεωρούνταν κάποιου είδους κανονικότητα, μια παράδοση που κρατάει από τους προηγούμενους αιώνες. Επομένως επιτρέψτε μας να τασσόμαστε αταλάντευτα με την πρόοδο και την ισότητα σε όλα τα επίπεδα» είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Αναφέρθηκε και στη «σθεναρή αντίδραση οπισθοδρομικών κύκλων» που «ονειρεύονται μια Ελλάδα της δεκαετίας του ΄60 και του ΄70» για να υπογραμμίσει, ωστόσο, ότι απέναντι σε αυτούς «η ελληνική κοινωνία είναι δεκτική σε αλλαγές που εμπεδώνουν την άρση των διακρίσεων ανάμεσα στα μέλη της».

Το σύνολο της πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση, όπως επίσης τόνισε, τόσο στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και στον τομέα της ενίσχυσης της προστασίας της εργασίας, της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, όσο και η πολιτική της κυβέρνησης για την επέκταση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, δεν έχουν παρά έναν στόχο: τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και «αυτός ακριβώς είναι ο πυρήνας που συνδέει όλη την πολιτική της κυβέρνησης για την εργασία, την κοινωνική αλληλεγγύη, για την προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων για τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων». Αυτές μάλιστα οι πρωτοβουλίες, είπε, υλοποιούνται εν μέσω του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Δεν περιμένουμε την έξοδο από το πρόγραμμα για να προχωρήσουμε σε αυτές τις εμβληματικές παρεμβάσεις. Και είναι ακριβώς αυτή η διαχωριστική μας γραμμή από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία σε κάθε ευκαιρία, δια του προέδρου της, φροντίζει να τονίζει ακριβώς αυτή τη διαχωριστική μας γραμμή» είπε η υπουργός Εργασίας και σχολίασε: «Ακόμη μια φορά ακούσαμε προχθές τον κ. Μητσοτάκη, τον οπαδό των κοινωνικών ανισοτήτων, να τοποθετείται για το μέλλον της εργασίας: “το 8ωρο είναι ξεπερασμένο. Η σταθερή εργασία είναι ξεπερασμένη. Η ευελιξία είναι η μόνη διέξοδος για την εργασία της επόμενης μέρας. Και φυσικά οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι μια ιδεοληψία της αριστεράς”».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, γι’ ακόμη μια φορά στον τομέα της εργασίας, ταυτίζεται με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών και πρωτίστως του ΔΝΤ, με θέσεις που και η πλέον νεοφιλελεύθερη ανάλυση αρχίζει να εγκαταλείπει» είπε η κ. Αχτσιόγλου κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι επιμένει στη γραμμή της απορρύθμισης. Είπε, επίσης, ότι στον πυρήνα της ανάλυσης της ΝΔ, στην αξιακή της προσέγγιση, τοποθετεί τη διεύρυνση και αναπαραγωγή των κοινωνικών ανισοτήτων και αυτή, δηλαδή, την πολιτική που εφάρμοσαν την περίοδο τη κρίσης, την περίοδο της ανάπτυξης και με αυτή την αξιακή προσέγγιση, την κυβέρνηση τη χωρίζει η άβυσσος.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Documento Newsletter