Αχτσιόγλου: Ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας και πρόγραμμα επιδότησης για τα «μπλοκάκια»

Βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το Ασφαλιστικό, δήλωσε από την Βουλή, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας, επισημαίνοντας πως με την διάταξη αυτή θα μπει ένα τέλος στις περιπτώσεις συντάξεων χηρείας που είναι πολύ χαμηλές.

Κατά την τοποθέτησή της στην συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της για τα προβλήματα του ΕΦΚΑ και τις καθυστερήσεις των συντάξεων, η κ. Αχτσιόγλου, επισήμανε πως η καλύτερη υπεράσπιση ενός δημόσιου και αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι η μείωση της ανεργίας, η αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και η ουσιαστική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων υπέρ της αξιοπρεπούς εργασίας.

Προσθέτοντας πως «δεν είναι εύκολο να αντιστραφεί μια πορεία διάλυσης χρόνων» η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ωστόσο, ότι γίνεται ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να γυρίσει σελίδα: «Με τη μεταρρύθμιση που υλοποιούμε, βάλαμε κανόνες στο σύστημα, πληρώσαμε ληξιπρόθεσμα, κλείσαμε πληγές του παρελθόντος και σήμερα δουλεύουμε για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο, να αναβαθμιστεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία», σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

«Δεν υπάρχει ίσως μεγαλύτερη απόδειξη αυτού από την ίδια την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, που στο πρώτο οκτάμηνο του 2017 παρουσιάζει πλεόνασμα 467 εκ. ευρώ έναντι προϋπολογισμένου ελλείμματος 510 εκ. ευρώ, σημειώνοντας έτσι μια θετική απόκλιση άνω των 950 εκ. ευρώ επί του προϋπολογισμού», πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου και υπενθύμισε ότι «το 2015 παραλάβαμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με έλλειμμα 1,186 δισ. ευρώ, παρά τις 11 διαδοχικές μειώσεις που κάνατε την περίοδο 2010-2014 στις συντάξεις και οι οποίες προκάλεσαν απώλειες στο εισόδημα των συνταξιούχων της τάξης του 52%».

«Σημαντικοί παράγοντες γι’ αυτή τη θετική εξέλιξη στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, αποτέλεσαν, η μείωση της ανεργίας στο 21,1%, ο περιορισμός της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων έλαβε τρομακτικές διαστάσεις, και τέλος, η αύξηση της εισπραξιμότητας», σημείωσε.

Επιπλέον, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε μια συνολική στρατηγική αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης και στόχο την ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου. «Για πρώτη φορά το υπουργείο Εργασίας έχει σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε καταφέρει να βάλουμε τάξη στο χάος που δημιουργήθηκε επί 40 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε σχετικά, ότι «πλέον έχουμε στα χέρια μας για πρώτη φορά ένα ενιαίο διορθωμένο μητρώο, όπου το 99,9% των εγγραφών είναι ορθές, όταν, τη στιγμή που προχωρήσαμε στην ενοποίηση των μητρώων, βρέθηκαν 28,8 εκατ. εγγραφές ασφαλισμένων από όλα τα πρώην ταμεία, παρά το γεγονός ότι όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, το προσωπικό των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν μειωμένο κατά 30%, σε σχέση με το 2010».

Απαντώντας στην σφοδρή επίθεση που δέχθηκε η κυβέρνηση για τον νόμο Κατρούγκαλου, από την επικεφαλής της ΔΗΣΥ, η κ. Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για «τρομολαγνεία που επικράτησε για το Ασφαλιστικό ήδη μήνες πριν την ψήφιση του ν. 4387/2016» και παρατήρησε ότι αυτή βασίστηκε εξαρχής σε ατεκμηρίωτα στοιχεία, «γι’ αυτό και όσοι την υπερασπίστηκαν εκτίθενται διαρκώς». Προσέθεσε δε, ότι «το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών πληρώνει λιγότερα απ’ ότι με το προηγούμενο σύστημα, κι αυτό δεν είναι υπόθεση ή εκτίμηση, αλλά κάτι που επιβεβαιώνουν τα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί στους επαγγελματίες, αλλά και οι ίδιες οι επαγγελματικές ενώσεις».

Πρόγραμμα επιδότησης για τα «μπλοκάκια»

Η υπουργός Εργασίας, χαρακτήρισε ως ένα από τα κύρια προβλήματα από τα οποία πάσχει η ελληνική αγορά εργασίας την «ψευδή αυτοαπασχόληση» – το φαινόμενο εκείνο όπου πίσω από το «μπλοκάκι» κρύβεται η εξαρτημένη εργασία».

«Αποτελούσε ένα πρόβλημα απέναντι στο οποίο συνειδητά οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκλειναν τα μάτια. Εμείς αποφασίσαμε να το αντιμετωπίσουμε, και μέχρι σήμερα συνολικά 36.000 εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» εντάχθηκαν στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, και έχουν ευνοηθεί καθώς πληρώνουν κατά τα 2/3 χαμηλότερες εισφορές», ενημέρωσε την Βουλή.

Ακόμη η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι τις επόμενες μέρες τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών συνολικού προϋπολογισμού 156 εκ. ευρώ, από το οποίο και θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα θα αφορά όσους κατ’ ουσίαν εργοδότες, επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι, σε μισθωτό.