Αχτσιόγλου: Προβλέπονται αντίμετρα για τις συντάξεις – Δεν υπάρχει συνταγματικό θέμα

Αχτσιόγλου: Προβλέπονται αντίμετρα για τις συντάξεις – Δεν υπάρχει συνταγματικό θέμα

Η ύπαρξη των αντίμετρων, αλλά και η προοπτική εξόδου της χώρας από την επιτροπεία, συνιστούν την διαφοροποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής από αυτά του παρελθόντος και στηρίζουν την συνταγματικότητά του. 

Αυτή την απάντηση έδωσε η κυβέρνηση, δια στόματος της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, σχετικά με την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έθεσαν το σχετικό θέμα, όσο και στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής που έθεσε ερωτήματα σχετικά με την συμβατότητα του νομοσχεδίου με τις συνταγματικές διατάξεις. Οι αιτιάσεις αφορούσαν τις μειώσεις των συντάξεων και των ειδικών μισθολογίων και το κατά πόσο είναι συμβατές. Στην σχετική ψηφοφορία, απορρίφθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας.

Η κυβέρνηση

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τόνισε για το θέμα ότι «εκτιμούμε πως δεν υφίσταται ζήτημα αντισυνταγματικότητας» για τη μείωση των συντάξεων, αφού η επίπτωση «οριοθετείται ασφαλώς» και «δεν θα επηρεαστούν τα 2/3 των συντάξεων». Επίσης, σημείωσε πως «δεν τίθεται θέμα σωρευτικού αποτελέσματος» κι αυτό «διότι, παράλληλα νομοθετούνται θετικά μέτρα», τα οποία «θα αμβλύνουν την επιβάρυνση και σε ορισμένες περιπτώσεις θα τη μηδενίσουν». Παράλληλα, η υπουργός σημείωσε πως «το νομοσχέδιο σέβεται την κατανομή των βαρών». Μάλιστα, αναφέρθηκε στα νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, του 2011 και του 2012, λέγοντας πως είχαν «οριζόντιες περικοπές, που είχαν αναδρομικό χαρακτήρα».

Όπως είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος «στα προηγούμενα μνημόνια, οι περικοπές λάμβαναν χώρα μαζί με πολλές άλλες», ενώ το νομοσχέδιο «προβλέπει και τα αντίμετρα που συνιστούν σημαντικές παροχές, που μπορούν να βελτιώσουν την ζωή των ατόμων που θα έχουν τις επιπτώσεις», για τον λόγο αυτό, «εδώ δεν ισχύει το σωρευτικό αποτέλεσμα», αφού υπάρχουν αντίμετρα, «η υλοποίηση των οποίων εξαρτάται από την ελληνική πολιτεία». Επίσης, ειδικά για τις συντάξεις, σημείωσε ότι «οι περικοπές αφορούν την προσωπική διαφορά. Τις μεταταβατικές διατάξεις του νόμου (σ.σ του νόμου Κατρούγκαλου) που είναι προσωρινές και όχι πάγιες διατάξεις». Σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια και την κριτική περί αντίθεσής τους με δικαστικές αποφάσεις, επισήμανε πως «η εξέταση αυτών των θεμάτων ανήκει καταρχήν στην πολιτεία και κατά δεύτερον στα δικαστήρια».

Ο Ν.Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, λέγοντας ότι αναφέρεται σε θέματα περιορισμού της ατομικής περιουσίας, σε σχέση με το δημόσιο συμφέρον, λέγοντας πως «αυτή η στάθμιση αφορά το πρώτο πρωτοκόλλο της ευρωπαϊκής σύμβασης». Στην περίπτωση του νομοσχεδίου όμως, υποστήριξε ότι «αυτό αιτιολογείται, λόγω της πρωτοφανούς κρίσης και της ανάγκης ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», θυμίζοντας ότι σχετική προσφυγή της ΑΔΕΔΥ κρίθηκε στο παρελθόν «προδήλως αβάσιμη».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά της Ν.Δ, ο Μάκης Βορίδης, κατά την σχετική συζήτηση, συσχέτισε το νομοσχέδιο με νομοθετήματα του παρελθόντος, όπως ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστηρίζοντας ότι «η αριστερά έχει ταυτιστεί με τη παραβίαση κάθε λέξης του Συντάγματος». Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Γιάννης Κουτσούκος επικαλέστηκε την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, σημειώνοντας ότι «επιχειρηματολογούν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου».

Επιφυλάξεις από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής

Επιφυλάξεις για την συμβατότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν στις συντάξεις και τα ειδικά μισθολόγια, με τις συνταγματικές διατάξεις, έχει ήδη εκφράσει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, στην οποία απάντησε νωρίτερα, για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Πάνος Ρήγας. Το πόρισμά της έχει συμβουλευτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα. Ειδικά για τις συντάξεις, σημειώνει ότι τίθεται ερώτημα για το αν οι διατάξεις του νόμου «διαταράσσουν τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υφίσταται μεταξύ της προσβολής της σύνταξης ως περιουσιακού αγαθού και του δημοσίου συμφέροντος». Μάλιστα, εκτιμά ότι οι νέες συντάξεις οδηγούν «σε πτώση του βιοτικού επιπέδου κατηγοριών συνταξιούχων», που αποτελεί «προσβολή της αξιοπρέπειάς τους». Για τα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι κ.λ.π), η Επιστημονική Επιτροπή επισημαίνει πως «δημιουργείται προβληματισμός, ως προς το εάν με την προτεινόμενη αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων, επιτυγχάνεται η πλήρης και επαρκής προσαρμογή σε δικαστικές αποφάσεις».​

Documento Newsletter