Το περιεχόμενο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας περιέγραψε η Έφη Αχτσιόγλου, φέρνοντας σε αντιπαραβολή τις εκπεφρασμένες νεοφιλελεύθερες προθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας με τη δεύτερη κατά σειρά νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που αποσκοπεί στη θωράκιση του κόσμου της εργασίας.
Η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου που αφορά και την δομική τροποποίηση του καθεστώτος για τα πρόστιμα της αδήλωτης εργασίας, μειώνοντάς τα σε περίπτωση που ο εργοδότης προσλάβει με σύμβαση πλήρους απασχόλησης τον αδήλωτο εργαζόμενο.
Δίνοντας ένα σαφές δείγμα των διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων με την αξιωματική αντιπολίτευση, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην κυβερνητική στόχευση για την προστασία και την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας, σε σύγκριση με τις νεοφιλελεύθερες εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ για μία αμιγώς ευέλικτη και εντατικοποιημένη αγορά εργασίας που θα θέσει στο περιθώριο θεμελιώδη εργασιακά κεκτημένα, όπως το οκτάωρο.
«Είναι συνέχεια του νόμου του Σεπτεμβρίου του 2017 για την θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων» είπε η υπουργός και πρόσθεσε πως όσο θα απομακρύνεται η μνημονιακή περίοδος, τόσο πιο καθαρή θα γίνεται η αντίθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση – ΝΔ. Τόνισε πως τα εργασιακά θα αποτελέσουν «πυρηνικό στοιχείο» της πολιτικής σύγκρουσης, όντας η διαιρετική τομή που θα αναδείξει τις διαφορές στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των δύο κομμάτων. «Το είπε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στο ΣΕΒ. Είπε για τις συλλογικές συμβάσεις ότι συνιστούν αριστερή ιδεοληψία, πως είναι ξεπερασμένο το οκτάωρο» υπενθύμισε, συμπληρώνοντας ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει το προσεχές διάστημα ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθεί να μετατρέψει το οκτάωρο σε 12ωρο. «Το δικό μας μοντέλο θέλει ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων και τελικά του διαθέσιμου εισοδήματός τους» αντέτεινε και επανέλαβε πως τον Αύγουστο του 2018 επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
«Αλλάζουμε την αρχιτεκτονική του προστίμου»
Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε πως αλλάζει η αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, καθώς προβλέπεται έκπτωση σε όποιον εργοδότη προσλάβει με σύμβαση πλήρους απασχόλησης τον μέχρι πρότινος ανασφάλιστο εργαζόμενο.
«Πλέον, ο εργαζόμενος έχει συμφέρον να καταγγείλει τον εργοδότη» διαβεβαίωσε, εξηγώντας πως έτσι θα μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες πρόσληψής του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο εργαζόμενος αποκτά το απαιτούμενο κίνητρο και παράλληλα το μέτρο θα συνεισφέρει στην υποστήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. Κατά την υπουργό, σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο για τον ασυνείδητο εργοδότη πολλαπλασιάζεται.
Για τους εργαζόμενους σε καθεστώς εργολαβίας, επισήμανε πως «για πρώτη φορά μπαίνουν κανόνες» μέσω της πρόβλεψης για συνυπευθυνότητα του αναθέτοντα σε κρούσματα αδήλωτης εργασίας. «Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε κανόνες για συνευθύνη στην εργολαβία» ανέφερε, ενώ αποσαφήνισε πως αυτό θα ισχύσει και για τις αποζημιώσεις απόλυσης.
Σχετικά με το πλαίσιο προστασίας που θεσπίζεται μέσω του νομοσχεδίου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, η υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει κανόνες και τάξη σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου συγκρούονται δύο διαφορετικές σε επίπεδο ΕΕ. Σε αντίθεση με τις χώρες του Βίσεγκραντ, η Ελλάδα -σύμφωνα με την υπουργό- τηρεί στάση αρχών και αξιών. «Η Ελλάδα έχει κατορθώσει με άλλες χώρες να βάλει φρένο στη συντηρητική στροφή της Ευρώπης» παρατήρησε και κατέληξε λέγοντας πως πρόκειται για ένα ακόμα βήμα που δείχνει ότι η ελληνική πολιτεία καταπολεμά τους αποκλεισμούς, θεσπίζοντας κανόνες για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.