Αχτσιόγλου: Όσοι εχθρεύονται τη Συμφωνία θέλουν μια Ελλάδα φοβική

Αχτσιόγλου: Όσοι εχθρεύονται τη Συμφωνία θέλουν μια Ελλάδα φοβική

«Με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών κλείνει μια πληγή. Επιλύεται μια ιστορική εκκρεμότητα με σεβασμό στην ιστορία της ίδιας της Μακεδονίας και των ανθρώπων της. Οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια δέχονται ένα ισχυρό και ανεπανόρθωτο πλήγμα».

Αυτό τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κυρία Αχτσιόγλου επισήμανε ότι η Μακεδονία είναι ένας ζωντανός τόπος, πολυπολιτισμικός, «του οποίου οι παραδόσεις και η κουλτούρα των ανθρώπων του δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που μιλάνε στο όνομά του, έχοντας στο μπράτσο τον αγκυλωτό σταυρό. Στην ιστορία αυτού του τόπου οι φασίστες, οι ναζί και οι συνεργάτες τους έχουν μόνο μια φρικτή συμβολή. Είναι αυτοί που κυνήγησαν, βασάνισαν, εκτόπισαν χιλιάδες ελληνόφωνους και σλαβόφωνους, όπως το ίδιο έκαναν με τους Εβραίους και τους Ρομά».

«Όσοι εχθρεύονται τη Συμφωνία έχουν κάνει τις επιλογές τους. Θέλουν μια Ελλάδα φοβική που θα τρέφεται από τα έτοιμα του ένδοξου παρελθόντος, αδύναμη να γράψει στο σήμερα τη δική της ιστορία και το μέλλον της», επισήμανε και πρόσθεσε: «Ο λόγος που το κάνουν δεν ήταν ποτέ ούτε τα ζητήματα της εθνότητας ή της γλώσσας, τα οποία άλλωστε κατέρρευσαν οριστικά μετά και τη ρηματική διακοίνωση από τη γείτονα. Ο λόγος είναι ότι όσοι εμπορεύονται τον εθνικισμό μένουν μετά την κύρωση της Συμφωνίας χωρίς πραμάτεια και στις δύο πλευρές των συνόρων. Για τους εδώ, τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα η φαντασίωση της μεγάλης απειλής από τον Βορρά. Για τους εκεί, μπαίνει τέλος στο ανιστόρητο και πολιτικάντικο αφήγημα του αλυτρωτισμού».

Στη συνέχεια, η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «τα Βαλκάνια δεν πήραν τον διόλου τιμητικό τίτλο της μπαρουταποθήκης της Ευρώπης άδικα».

«Ο πλούτος των παραδόσεών τους υπήρξε διαχρονικά ευχή και κατάρα. Ευχή, διότι μέσα από αυτή την όσμωση προέκυψαν σπουδαία επιτεύγματα. Κατάρα, γιατί σε κάθε τόπο πάντοτε υπήρχαν αυτοί που, για ίδιον όφελος, επιδίωξαν κατά καιρούς να σπείρουν το μίσος και τη διχόνοια έναντι των διπλανών τους. Αυτή η κατάρα γέννησε τη φρίκη των εμφυλίων, του αλληλοσπαραγμού, της ανάδυσης των εθνικισμών από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Σήμερα, λοιπόν, αυτοί που, παρότι γνωρίζουν πολύ καλά το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, την αρνούνται, επιλέγουν με τη στάση τους την έναρξη μιας νέας περιόδου εθνικιστικών εξάρσεων στην περιοχή», ανέφερε.

«Οι Βαλκανικοί λαοί που για τριάντα χρόνια έμαθαν ότι τα διμερή ζητήματα λύνονται μονάχα με αίμα και μίσος, προς τέρψιν τρίτων, ήρθε η ώρα να μάθουν και τον άλλο δρόμο, τον πραγματικά ελπιδοφόρο, της συνεργασίας, της αρμονικής συνύπαρξης και της επίλυσης των διαφορών μας με αμοιβαίο όφελος για τους λαούς μας», κατέληξε η υπουργός Εργασίας.

Documento Newsletter