Αχτσιόγλου: Κυρώσεις στην Τουρκία απο ΕΕ – Κόντρες και δηλώσεις από την αντιπολίτευσης (Video)

Αχτσιόγλου: Κυρώσεις στην Τουρκία απο ΕΕ – Κόντρες και δηλώσεις από την αντιπολίτευσης (Video)

«Η Ελλάδα, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι έτοιμη να ζητήσει, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, την επιβολή κυρώσεων, εκ μέρους της ΕΕ, στην Τουρκία», δήλωσε η Υπουργός Εγρασίας Έφη Ατσιόγλου και σχολιάσε τις αιτιάσεις της ΝΔ για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι κυβερνητικοί χειρισμοί βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής αναμέτρησης που είχαν, κατά τη διάρκεια εκπομπής του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, οι εκπρόσωποι Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.

Ε. Αχτσιόγλου: Καταδίκη από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ

Η υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός να ενημερώσει όποιον πολιτικό αρχηγό το ζητήσει.

«Η Ελλάδα, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι έτοιμη να ζητήσει, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, την επιβολή κυρώσεων, εκ μέρους της ΕΕ, στην Τουρκία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Ασφάλειας, για να ενημερωθούν τα κόμματα. Όπως υπογράμμισε, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως, πέρα από την ενημέρωση που θα κάνει ο κ. Κατρούγκαλος, είναι και ο ίδιος στη διάθεση οποιουδήποτε άλλου πολιτικού αρχηγού του ζητήσει και είναι ανοιχτός στο ζήτημα των ενημερώσεων».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε επίσης την κριτική για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

«Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να ενημερωθεί απολύτως για τις εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα. Γιατί η λειτουργία ενός θεσμικού οργάνου, όπως το ΚΥΣΕΑ, μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο δραματοποίησης; Το αντίθετο. Λειτουργεί ακριβώς για να υπάρχει ενημέρωση και δράση του σε τέτοιες περιπτώσεις», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Υπάρχει όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Έχουμε κινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει ανάλογη αντίδραση, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη υπήρξε αντίδραση από τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, όργανο που έχει συγκροτηθεί, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, η οποία τοποθετήθηκε με σαφήνεια. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε, μέσα από τη λειτουργία συγκεκριμένων οργάνων, ανακοινώσεις. Υπάρχει κινητοποίηση σε όλα αυτά τα όργανα, προκειμένου να υπάρξει σαφής καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας».

Η κυρία Αχτσιόγλου συνέδεσε την συντονισμένη αντίδραση της Ευρώπης με την ελληνική την εξωτερική πολιτική των τελευταίων χρόνων. «Το γεγονός ότι μπορούμε να έχουμε τέτοια συντονισμένη ενέργεια, σε επίπεδο Ευρώπης, απέναντι σε αυτή την τουρκική προκλητικότητα, είναι ακριβώς αποτέλεσμα των ερεισμάτων που μπόρεσε να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση στο διεθνές στερέωμα τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που είχε», έκρινε και πρόσθεσε: «Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που βλέπουμε τόσο γρήγορη αντίδραση από την πλευρά των οργάνων της ΕΕ. Εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις ή συμπεράσματα από τα ευρωπαϊκά όργανα».

«Από την πλευρά μας, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ στην Τουρκία», πρόσθεσε η κυρία Αχτσιόγλου και συμπλήρωσε ότι εξαρχής, στόχος της κυβέρνησης ήταν η άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής όπως επίσης και επέκταση των διπλωματικών δεσμών.

https://www.facebook.com/e.achtsioglou/videos/627135691137567/?__xts__%5B0%5D=68.ARAMIp2GMQel_Er0vWUJ5xbrTufjoJ4M9NTDoPxvMvM6tuH8kynstB31iknvbUzeFUVkcpHLg7LDZR9GiwmZPYPz3CQVN9rvahMP7ZBcspIT-Si1HoQuSwMBW-UIUfSInk5CD_-vKUtOQYkZxRanSXBcfEMV-ChG7dKLMpFABwUDxX9XHQN8IwfO2T8IoLh3uchFY86tzoKl6bociwjaUiAoA4jys93J2GfU23R-0qy07Ew8CjFvz3FYsm5v1iFrkb96e0qCkZCPjCwyE3IqC0JFNFMotnGnjEuLwucQrtZey5ihqJ0p4Ey8mXU3MTHjdpI-kmLjkq9XeIdMxuTIsu-UCIj-yj0V&__tn__=-R

Σ. Ζαχαράκη: Υπευθυνότητα και ψυχραιμία

«Έχουμε θέσει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη και ζήτησε υπευθυνότητα και ψυχραιμία «αντί για κινήσεις εντυπωσιασμού».

«Η Τουρκία, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, συνεχίζει να περιφρονεί χαρακτηριστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καθώς δεν έχει αναγνωρίσει και το δίκαιο της θάλασσας, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δημιουργεί δύσκολη κατάσταση. Το γεγονός ότι έχει προχωρήσει σε ένταση των προκλήσεων εναερίως στο Αιγαίο είναι επίσης πραγματικότητα. Έχουμε δηλαδή μια υπερβολή και μια πρωτοφανή καταγραφή τουρκικών προκλήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο ΕΛΚ, στο οποίο μετέχουμε. Το ίδιο έχει κάνει και ο κ. Κουμουτσάκος στα Ηνωμένα Έθνη», είπε η κυρία Ζαχαράκη και πρόσθεσε: «Όταν υπάρχουν καταστάσεις που χρειάζονται ψυχραιμία, αποτίμηση και ενημέρωση, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων – εάν υπάρχει πράγματι ένα τόσο προκλητικό γεγονός, εάν υπάρχει δηλαδή γεγονός με τον Πορθητή – τότε θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Το να επιστρέφει ο πρωθυπουργός από την προγραμματισμένη περιοδεία του και να συγκαλεί το ΚΥΣΕΑ και να κάνει και δηλώσεις, νομίζω είχε ένα τόνο εντυπωσιασμού. Θεωρούμε ότι θέλει να αξιοποιήσει το θέμα ο κ. Τσίπρας. Αυτά όμως είναι ζητήματα που απαιτούν εθνική ενότητα και ψυχραιμία».

Η κυρία Ζαχαράκη είπε ακόμη ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. «Θα πρέπει η Σύνοδος Κορυφής να αποφασίσει ποια θα ήταν αυτά τα μέτρα. Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Πέμπτης θα πρέπει να υπάρξει ρητή αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα. Κανείς δεν επιχαίρει για την κατάσταση αυτή. Όλοι πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση αλλά με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και μια σταθερότητα», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και πρόσθεσε πως «καλό είναι, επειδή πρόκειται περί εθνικών ζητημάτων, η κυβέρνηση να μην παίζει με αυτά τα θέματα». Θα έπρεπε να έχουμε σαφέστερη εικόνα για το τι έχει συμβεί. Καλό είναι να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, πάντα σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε επίσης η κυρία Ζαχαράκη.

Σπ. Καρανικόλας: Επιβολή κυρώσεων

«Δεν πρέπει στον δημόσιο διάλογο τα θέματα εξωτερικής πολιτικής να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής πολιτικής σκοπιμότητας, ειδικά προεκλογικών συγκρούσεων», σχολίασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Σπύρος Καρανικόλας και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε εθνική συνεννόηση σε όλα τα μείζονα θέματα. Θα έπρεπε να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

«Ο [πρόεδρος της Τουρκίας] κ. [Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν ξεκάθαρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, εντείνει την προκλητικότητά του απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο και αυτό το κάνει με στόχο να κατοχυρώσει τις αξιώσεις της Τουρκίας στα ενεργειακά γενόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο κ. Καρανικόλας και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει σοβαρό και υπεύθυνο εθνικό σχέδιο, με συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ είπε εξάλλου ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στους εταίρους για σαφή και κατηγορηματική καταδίκη της τουρκικής πλευράς, ακόμα και αν χρειαστεί επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο η Κύπρος ασκεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της, είπε ο κ. Καρανικόλας.

Γ. Γκιόκας: Ολέθριες σχέσεις

«Το ΚΚΕ επανειλημμένα και δημόσια έχει εκφράσει τις μεγάλες ανησυχίες του και για την κατάσταση στην περιοχή και για την τουρκική προκλητικότητα», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνώντας κατά πολύ τους προηγούμενους, έχει γίνει Νατοϊκότερη των Νατοϊκών. Έχει γίνει το πιο καλό παιδί του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών με τις αποφάσεις που στηρίζει, με τις βάσεις που έχει φυτέψει σε όλη την Ελλάδα, με τον [πρεσβευτή των ΗΠΑ] κ. [Τζέφρι] Πάιατ να έχει ρόλο υπουργού επί της ουσίας στην Ελλάδα, και να καλλιεργεί την εντύπωση ότι αυτές οι ισχυρές συμμαχίες, επιτρέπουν στον ελληνικό λαό να αισθάνεται ασφαλής. Εμείς δεν αισθανόμαστε ασφαλείς με αυτές τις συμμαχίες. Γιατί με αυτές τις συμμαχίες γκριζάρισε το Αιγαίο, με αυτές τις συμμαχίες προωθούνται διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με αυτές τις συμμαχίες υπογράφονται συμφωνίες που κρατάνε ανοιχτούς τους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς». Η λύση, είπε ο Γιάννης Γκιόκας, είναι η απεμπλοκή από αυτούς τους σχεδιασμούς, και αυτό πρέπει να είναι κριτήριο ενόψει των εθνικών εκλογών.

«Εμείς δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι οι αναφορές της Ελλάδας στην ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής ή στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, θα έχουν κάποιον θετικό αντίκτυπο όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας. Το πρόβλημα με τις εξορύξεις είναι πολιτικό και οικονομικό. Είναι ποιος διαχειρίζεται αυτόν τον πλούτο. Αν τον διαχειρίζονται οι ενεργειακοί κολοσσοί ή αν τον διαχειρίζονται οι λαοί», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ.

Βαρουφάκης: Εξορύξεις τέλος

Τη συμφωνία για τη συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων με το Ισραήλ κατήγγειλε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Πρόκειται για το άκρον άωτον της αφροσύνης. Αυτή η συμφωνία είναι τεράστιο δώρο για τον κ. Ερντογάν. Γιατί αυτό που θέλει είναι να επικαλεστεί εξωτερικό κίνδυνο για να σταθεροποιηθεί στο εσωτερικό του», είπε και πρόσθεσε ότι ξεκάθαρη θέση του ΜεΡΑ 25 είναι ότι «δεν πρέπει να τρυπηθεί ο βυθός της Μεσογείου διότι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης των εξορύξεων έχει τελειώσει. Το μέλλον θα πρέπει να χτιστεί πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Δένουμε το άρμα της Ελλάδας στις πολυεθνικές, υπό τον [πρόεδρο των ΗΠΑ] κ. [Ντόναλντ] Τραμπ, σε αγαστή συνεργασία με τον [πρωθυπουργό του Ισραήλ] κ. [Μπενιαμίν] Νετανιάχου», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνοντας ότι με την τρόπο αυτό δίνεται ευκαιρία στα σχέδια του κ. Ερντογάν και επιδεινώνεται η κλιματική καταστροφή.

Ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε τι θα πρέπει να πράξει η Ελλάδα αν μόνο ο Ερντογάν επιχειρήσει εξόρυξη στην ελληνική ΑΟΖ.

«Λέμε οι εξορύξεις τέλος. Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία, η Κυπριακή Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατίες του κόσμου πρέπει να τελειώνουμε με τις εξορύξεις. Οι υδρογονάνθρακες δεν αποτελούν πηγή ανάπτυξης αλλά μόνο πηγή όξυνσης των γεωπολιτικών διαφορών, ενίσχυσης της κλιματικής καταστροφής. Το μέλλον είναι η πράσινη μετάβαση», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε καμία τρύπα στο βυθό της θάλασσας. Εάν έρθουν και τρυπήσουν στην ΑΟΖ ή στην υφαλοκρηπίδα μας, θα το θεωρήσουμε casus belli, θα το θεωρήσουμε επιθετική κίνηση και θα κινήσουμε όλες τις συμμαχίες που χρειάζεται, θα κινητοποιήσουμε τον ελληνικό λαό, θα δημιουργήσουμε αρραγές μέτωπο, εναντίον αυτής της επιθετικής κίνησης».

Κ. Βελόπουλος: Όταν ο άλλος μπαίνει στο σπίτι σου πρέπει να αμυνθείς

«Ένα χρόνο μετά τις Πρέσπες, ανοίγει μια νέα βεντάλια εθνικού ζητήματος και φοβάμαι ότι έτσι όπως το χειριζόμαστε, θα αντιμετωπίσουμε μια ακόμη εθνική ήττα», ανέφερε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος. «Το πολιτικό σύστημα φαίνεται πως δεν είναι ικανό να καταλάβει πότε είναι σοβαρά και πότε είναι ασόβαρα τα ζητήματα. Η ιστορία με το ΚΥΣΕΑ με προβλημάτισε. Από την άλλη η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, της Βουλής, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης», είπε ο κ. Βελόπουλος σημειώνοντας: «Μιλάω για τα πετρέλαια 10-12 χρόνια. Σήμερα όλοι αυτοί οι κύριοι που έγιναν ξαφνικά πετρελαιάδες με κορόιδευαν. Φώναζα το 2007 στο κοινοβούλιο για την ύπαρξη του θέματος αυτού και οι περισσότεροι διακωμωδούσαν. Σήμερα είμαστε στο παρά ένα μιας σύρραξης οικονομικής ή στρατιωτικής και επιβεβαιώθηκα. Δεν είναι θέμα Ελλάδας και Τουρκίας η ΑΟΖ. Είναι και η Αίγυπτος, είναι και το Ισραήλ, είναι και οι πολυεθνικές εταιρείες. Είναι η Ρωσία που δεν τη συμφέρει να γίνει εξόρυξη στην περιοχή. Άρα πρέπει να δούμε το ζήτημα όχι με εσωστρέφεια αλλά να ανοίξουμε τη βεντάλια των συμμαχιών για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Από την άλλη η Τουρκία τρυπάει. Πρέπει να αποδείξει εδώ το πολιτικό σύστημα ότι είναι έτοιμο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες όλοι μας, και στις δηλώσεις και στις πράξεις μας».

Στην ερώτηση πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα αν ο Ερντογάν επιχειρήσει αντίστοιχες ενέργειες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, απάντησε: «Είναι casus belli [είναι αιτία πολέμου]. Όταν μπαίνει στο σπίτι σου ο άλλος και τρυπάει, πρέπει να αμυνθείς», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter