Αχτσιόγλου: Κάποιοι μπλοκάρουν τη συγκρότηση ΔΣ στον οργανισμό Διαιτησίας

Αχτσιόγλου: Κάποιοι μπλοκάρουν τη συγκρότηση ΔΣ στον οργανισμό Διαιτησίας

Βαριά σκιά, για τα προσκόμματα που αποκαλύπτεται ότι θέτουν κάποιοι εκ των εθνικών κοινωνικών εταίρων, στην ομαλή λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ρίχνουν τα όσα δήλωσε και τα έγγραφα που κατέθεσε, νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ο ΟΜΕΔ αποτελεί έναν κομβικό οργανισμό τόσο για τη συμφιλιωτική διαδικασία των εργαζομένων και εργοδοτών όσο και για τη λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μολονότι όμως οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι εκλήθησαν από το υπουργείο να υποδείξουν τους εκπροσώπους τους στον ΟΜΕΔ, ενόψει της λήξης της θητείας του προηγούμενου ΔΣ, μόνο μια μερίδα εταίρων ανταποκρίθηκε, δηλαδή η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΤΕ, με συνέπεια να λήξει η θητεία του προηγούμενου ΔΣ και να μην είναι δυνατό να συγκροτηθεί νέο ΔΣ.

Η υπουργός Εργασίας κατέθεσε στη Βουλή τις επιστολές που είχε απευθύνει το υπουργείο Εργασίας στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, από τον περασμένο Μάρτιο, ενόψει της λήξης της θητείας του ΔΣ στο τέλος Απριλίου, επιστολές με τους οποίες τους ζητούσε να υποδείξουν τους εκπροσώπους. Αλλά όπως αποκάλυψε κάποιοι εκ των εθνικών κοινωνικών εταίρων απάντησαν πως το όριο θητεία των μελών του ΔΣ του ΟΜΕΔ (κατ΄ανώτατο όριο 6ετής θητείας) είναι στοιχείο που… «παρακωλύει τη συνδικαλιστική ελευθερία».

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο καθώς, ελλείψει ΔΣ, ο ΟΜΕΔ δεν μπορεί να καταβάλει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του, δεν μπορεί να έχει λειτουργία καθώς λήγει και η θητεία των σωμάτων μεσολαβητών και διαιτητών, την 31η Ιουλίου 2017.

«Είναι προφανές ότι από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων υπάρχει μια σαφής καθυστέρηση στην υπόδειξη εκπροσώπων στο ΔΣ του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησία, που παρακωλύει την ουσιώδη λειτουργία αυτού του κομβικού θεσμού για τις εργασιακές σχέσεις» ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου και ενημέρωσε τη Βουλή ότι το θέμα θα απασχολήσει προγραμματισμένη συνάντηση με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους την προσεχή Δευτέρα.

Η υπουργός ξεκαθάρισε, ωστόσο, εκ προοιμίου πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί πως η θητεία των μελών του ΔΣ μπορεί να είναι αιώνια και πως το υπουργείο δεν θεωρεί ότι υπάρχει παραβίαση της συνδικαλιστικής ελευθερίας, επειδή ένας νόμος ορίζει ένα μέγιστο όριο θητείας σε έναν οργανισμό τέτοιας σημασίας, όπως είναι ο ΟΜΕΔ.

Ταυτόχρονα, η κ. Αχτσιόγλου κατέστησε σαφές πως το υπουργείο είναι έτοιμο να συζητήσει τα ζητήματα που θέτουν οι κοινωνικοί εταίροι, διότι είναι κομβικής σημασίας η λειτουργία του ΟΜΕΔ, αλλά δεν θα δεχθεί εκβιαστικού τύπου πρακτικές. Με βάση τα στοιχεία που επικαλέστηκε στη Βουλή, προκύπτει ότι δεν έχουν υποδείξει εκπροσώπους στον ΟΜΕΔ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη.

«Η κυβέρνηση έχει εξ αρχής καταστήσει σαφή τη θέση και τον στόχο της στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Να ανακτηθούν βασικά συλλογικά εργατικά δικαιώματα, τα οποία ισοπεδώθηκαν την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων και να μην επιτραπεί καμία περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας. Εξ αυτών και ο ΟΜΕΔ» είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάργηση του θεσμού της διαιτησίας, θέτοντας περιορισμούς στο σύνολο των αρμοδιοτήτων που είχε πριν από τους μνημονιακούς νόμους ο ΟΜΕΔ. Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας αποτελεί φορέα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας, ένα πεδίο συνεννόησης και εξεύρεσης λύσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Την 30 Απριλίου 2017 έληξε η θητεία του ΔΣ του ΟΜΕΔ και δεν έχει αναλάβει το νέο ΔΣ. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΔΣ δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία, δεν μπορεί να εκδοθούν διοικητικές αποφάσεις, κυρώσεις για μεσολάβηση και γενικά δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί κανένα θέμα αν δεν οριστεί το νέο ΔΣ. Κατά συνέπεια η εμπλοκή στη λειτουργία του ΟΜΕΔ προκαλεί πολλά προβλήματα κυρίως στους εργαζόμενους αλλά και στις επιχειρήσεις».

«Μου δημιουργεί απορία, ότι συνάδελφοι βουλευτές της ΝΔ που χρημάτισαν υπουργοί, υφυπουργοί τα προηγούμενα χρόνια και που για “ψύλλου πήδημα” κάνουν ερωτήσεις, σήμερα “ποιούν τη νήσσα” για ένα τέτοιο ζήτημα. Επιτρέψτε μου να έχω την αίσθηση ότι υπάρχει ζήτημα σκοπιμότητας πιθανώς εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων» είπε ο βουλευτής.

Σύμφωνα με τον νόμο, η σύνθεση του ΔΣ του ΟΜΕΔ είναι ως εξής: τέσσερις εκπρόσωποι από τις Ενώσεις των εργοδοτών, των εθνικών κοινωνικών εταίρων των εργοδοτών, δηλαδή τη ΓΣΕΒΕΕ, τον ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ και τον ΣΕΤΕ και τέσσερις εκπρόσωποι από την πλευρά των εργαζομένων, της ΓΣΕΕ δηλαδή, και ένας πρόεδρος με τον αναπληρωτή του.

Σύμφωνα με το Ν. 3899/2010, η θητεία των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στον ΟΜΕΔ είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης μια φορά, δηλαδή 6ετής κατ΄ανώτατο όριο.

Όπως εξήγησε η υπουργός, στις 28 Απριλίου 2017 έληξε η θητεία των μελών του ΔΣ του ΟΜΕΔ, μετά από ανανέωση. Επομένως οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι των εθνικών κοινωνικών εταίρων έχουν διατελέσει το μέγιστο του χρόνου που ο νόμος του επιτρέπει να είναι εκπρόσωποι στον ΟΜΕΔ. Το υπουργείο Εργασίας ζήτησε πριν λήξει η θητεία των μελών, δηλαδή από τις 17 Μαρτίου, την υπόδειξη των νέων εκπροσώπων τους.

Απηύθυνε επιστολή στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους και ζήτησε την υπόδειξη των νέων εκπροσώπων τους, «επιστολή δηλαδή αρκετά νωρίτερα από τη λήξη της θητείας, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας».

«Δυστυχώς μόνο κάποιοι από τους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΤΕ υπέδειξαν τους εκπροσώπους τους, δεν υπέδειξαν εκπροσώπους οι υπόλοιποι από τους κοινωνικούς εταίρους, με αποτέλεσμα στις 28 Απριλίου να λήξει η θητεία των μελών και έκτοτε ουσιαστικά να μην υπάρχει ΔΣ στον ΟΜΕΔ. Με αυτή την εξέλιξη αποστείλαμε εκ νέου επιστολή στις 30 Μαϊου προς όλους τους κοινωνικούς εταίρους με την οποία τους ξανακαλέσαμε να υποδείξουν άμεσα τους εκπροσώπους τους, διότι, όπως σημειώσαμε και στο έγγραφό μας, είναι κομβικής σημασίας η λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας τόσο για τη συμφιλιωτική διαδικασία των εργαζομένων και εργοδοτών όσο και για τη λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», ενημέρωσε τη Βουλή η υπουργός και ακόμη ότι στις 23 Ιουνίου εστάλη έγγραφο από την Οικονομική Υπηρεσία του ΟΜΕΔ προς τους κοινωνικούς εταίρους, με το οποίο ο οικονομικός υπεύθυνος του Οργανισμού, τους είπε ότι αν δεν συγκροτηθεί το ΔΣ δεν μπορεί καν ο ΟΜΕΔ να προχωρήσει στην πληρωμή των μισθών του προσωπικού του, δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του, δεν μπορεί να έχει λειτουργία στην πραγματικότητα, και ενημέρωσε όλους για τη λήξη της θητείας των σωμάτων μεσολαβητών και διαιτητών, την 31η Ιουλίου 2017. «Επομένως είναι προφανές ότι από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων υπάρχει μια σαφής καθυστέρηση στην υπόδειξη εκπροσώπων στο ΔΣ που παρακωλύει την ουσιώδη λειτουργία αυτού του κομβικού θεσμού για τις εργασιακές σχέσεις» είπε η υπουργός.

«Ειλικρινά θλίβομαι, γιατί αυτοί που πρέπει να προσπαθούν να διασφαλίζουν όσα εργασιακά δικαιώματα απέμειναν από τις εργασιακές πολιτικές δυστυχώς κωφεύουν και αν είναι έτσι πρέπει να πάρετε πρωτοβουλία σε συνεργασία με την ΚΟ, με το σύνολο της Βουλής είτε να καταγγείλουμε είτε να προβούμε στις ενέργειες που χρειάζονται για να συγκροτηθεί το ΔΣ» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

«Οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι έχουν απαντήσει με επιστολή προς το υπουργείο, κάποιοι από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, και τονίζουν ότι θεωρούν ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που βάζει όριο στη θητεία των μελών του ΔΣ, αποτελεί παρακώλυση της συνδικαλιστικής ελευθερίας, ότι δηλαδή το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα των εθνικών κοινωνικών εταίρων μπορούν να είναι στο ΔΣ του ΟΜΕΔ, για μέγιστο 6 χρόνια, συνιστά παραβίαση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και ζητούν να αλλάξει ο νόμος» σημείωσε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Από την πλευρά μας να διευκρινίσω ότι δεν θεωρούμε ότι υπάρχει παραβίαση της συνδικαλιστικής ελευθερίας, επειδή ένας νόμος ορίζει ένα μέγιστο όριο θητείας σε έναν οργανισμό τέτοιας σημασίας όπως είναι ο ΟΜΕΔ, δηλαδή δεν μπορούμε να δούμε πως αυτό συνιστά προσβολή της συνδικαλιστικής ελευθερίας. Παρόλα αυτά το κομβικό για εμάς είναι να λειτουργήσει ο Οργανισμός, προφανώς είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο για να δούμε κάποιες αλλαγές και να συζητήσουμε τα θέματά τους, πρωτίστως όμως πρέπει να λειτουργήσει ο ΟΜΕΔ και το ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε αιώνια ΔΣ, ή ότι αποδεχόμαστε εκβιαστικού τύπου πρακτικές παρακωλύοντας τη λειτουργία ενός τέτοιου οργανισμού».

Documento Newsletter