«Το πολιτειακό ζήτημα έχει κλείσει με το δημοψήφισμα του 1974. Ο ελληνικός λαός δεν θυμάται τη βασιλεία με νοσταλγία. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συνδέσει το όνομά του με τα μελανότερα χρώματα και η ιστορία τον έχει κρίνει», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον ΑΝΤ1, για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.
«Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, συλλυπούμαστε την οικογένειά του, αυτά είναι δεδομένα, αλλά από εκεί και πέρα ούτε θα ξαναγράψουμε την ιστορία ούτε θα ξεπλύνουμε ένα καθεστώς», πρόσθεσε.
Για την κηδεία του τέως σημείωσε ότι «κηδεύεται ένας ιδιώτης και δεν θα έπρεπε να γίνει ούτε διυπουργική σύσκεψη γι’ αυτό, ούτε η οικογένειά του να μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου για να συζητάει με ανώτατο υπουργό, ούτε να παρίσταται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην κηδεία», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δηλώσεις όπως αυτές του κ. Βορίδη ή του κ. Πέτσα, είναι εξαιρετικά προσβλητικές προς τον ελληνικό λαό, προς την ιστορία και προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία».
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «εντός της ΝΔ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα και τα στελέχη της λένε πως επελέγη η μέση λύση. Μέση λύση ως προς τι; Η ΝΔ έχει έναν προβληματισμό, που δεν θα έπρεπε να υπάρχει σε ένα κόμμα το οποίο τάσσεται με σαφήνεια υπέρ της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και άρα δεν έχει στο εσωτερικό του, πόσο μάλλον σε υπουργικές θέσεις, ανθρώπους οι οποίοι νοσταλγούν τη βασιλεία. Δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Όταν ο κ. Βορίδης στο συλλυπητήριο μήνυμά του μιλάει για τον βασιλιά, δεν μιλάει καν για τον τέως βασιλιά».
Τέλος, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, τόνισε ότι «ο κ. Χατζηδάκης είπε πως η κυβέρνηση δεν πήρε την απόφαση να κηδευτεί ο τέως δημοσία δαπάνη ή με τιμές γιατί θα υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα διαδήλωνε στο Σύνταγμα. Δηλαδή δεν ήταν μία απόφαση αρχής, αλλά μία απόφαση που είχε να κάνει με τη στάθμιση πολιτικού κόστους. Αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα».