Αχτσιόγλου: Η ΝΔ κατασκευάζει fake news – Καμία σύνταξη 24.000 ευρώ δεν καταβλήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Αχτσιόγλου: Η ΝΔ κατασκευάζει fake news – Καμία σύνταξη 24.000 ευρώ δεν καταβλήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ (Video)

«Ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) όρισε ανώτατο επίπεδο εισφορών και ανώτατο επίπεδο σύνταξης. Για κάποιον ο οποίος έχει πληρώσει 40 χρόνια τις ανώτατες εισφορές βγαίνει μία ανώτατη σύνταξη περίπου 3.100 ευρώ. Ο νόμος που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε λοιπόν να βάλει κανόνες εκεί που δεν υπήρχαν», τόνισε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Απαντώντας στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επισήμανε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ ότι «κατασκευάζουν ψευδείς ειδήσεις. Καμία σύνταξη 24.000 ευρώ που κατήγγειλε ο κ. Βρούτσης δεν έχει πληρωθεί. Δεν έχει πληρωθεί ακριβώς διότι είχε δοθεί πολιτική εντολή να μην πληρωθεί μέχρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει και αυτές τις τρύπες των παλαιών καθεστώτων που αφορούν κυριολεκτικά μεμονωμένες περιπτώσεις».

Η ίδια σημείωσε ακόμα πως «σε ό,τι αφορά περιπτώσεις συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ και πάλι με τα προηγούμενα καθεστώτα, αυτό επιχειρείται να εμφανιστεί ότι σημαίνει 24.000 ευρώ, που είναι απολύτως ψευδές. Επαναλαμβάνω, δεν έχει καταβληθεί καμία σύνταξη 24.000 ευρώ. Υπάρχει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έρχεται και “αποκαλύπτει” ως δήθεν δική της πολιτική παρέμβαση αυτό το οποίο με δική μας πολιτική εντολή είχε σταματήσει».

Η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ζητήματα που προέκυψαν από τις αμαρτίες των παλαιών καθεστώτων. Η προ του νόμου 4387/2016 εποχή είχε πάρα πολλά καθεστώτα, κατακερματισμένα, με διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού των εισφορών και των συντάξεων. Υπήρχαν σε κάποιες εξαιρετικά μεμονωμένες περιπτώσεις ακραία επίπεδα εισφορών, τα οποία δεν είχαν ταυτόχρονα και προβλέψεις για ανώτατο όριο συντάξεων. Όταν έφτασε αυτό το ζήτημα και ελέγχθηκε από τη δική μας πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Εργασίας δώσαμε εντολή καμία από αυτές τις συντάξεις, τις εξαιρετικά μεμονωμένες, να μην πληρωθεί.

«Υπήρξε πολιτική εντολή να μην πληρωθεί καμία τέτοια σύνταξη και καμία δεν έχει πληρωθεί ακριβώς επειδή υπήρξε πολιτικός έλεγχος. Και εν συνεχεία, από τη δική μας πλευρά επεξεργαστήκαμε νομοθετική ρύθμιση, που να μπορεί να καλύψει και αυτές τις περιπτώσεις, την οποία δεν προλάβαμε να καταθέσουμε στη Βουλή λόγω των εκλογών».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι ο ν. 4387/2016 «για τους παλαιούς ασφαλισμένους και όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τα παλαιά καθεστώτα έθεσε ανώτατο όριο σύνταξης τις 2.000 για μία και τις 3.000 ευρώ για πολλαπλές συντάξεις, μέχρι τα τέλη του 2018. Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε η ΝΔ κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της γιατί όριζε ανώτατο πλαφόν. Κατήγγειλε το γεγονός ότι είχαμε ορίσει πλαφόν. Γι’ αυτό είναι υποκριτικό που έρχεται σήμερα να κάνει ένα επικοινωνιακό σόου πάνω σε αυτά τα ζητήματα».

«Η ΝΔ όλη την προηγούμενη περίοδο ούρλιαζε ότι θα καταργήσει τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου. Την προκαλούσαμε προεκλογικά να απαντήσει με τι θα τον αντικαταστήσει αυτόν τον νόμο. Πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι πώς θα υπολογίζονται οι εισφορές τους, τι θα συμβεί, τι θα γίνει με τις συντάξεις. Δεν απάντησε ποτέ επισήμως. Προκλήθηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων να τοποθετηθεί, δεν τοποθετήθηκε», σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η ίδια πρόσθεσε ότι «ακούμε από στελέχη της ΝΔ να λένε ότι θα έχουμε ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Έχουμε περιγράψει τα προβλήματα ενός τέτοιου μοντέλου, που αφήνει ακάλυπτους τους σημερινούς συνταξιούχους επικουρικής, δημιουργεί μεγάλη τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό, αφήνει ακάλυπτους τους ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει εισφορές στην επικουρική ασφάλιση. Δεν μας απαντούν γι’ αυτό και προσπαθούν να κάνουν μία αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση κατασκευάζοντας ψευδείς ειδήσεις. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι μία σοβαρή κυβερνητική στάση».

Για τη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «το 2015 ο κ. Βρούτσης μας είχε αφήσει απλήρωτες 400.000 συνταξιοδοτικές παροχές, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ. Τις μειώσαμε κατά 72% και τις παραδώσαμε περίπου 107.000. Αυτά είναι στοιχεία των Ταμείων στα τέλη Ιουνίου 2019 και τα έχω καταθέσει στη Βουλή. Άκουσα τον κ. Βρούτση να μιλάει για το ζήτημα της γρήγορης και ηλεκτρονικής απόδοσης συντάξεων, αυτό είναι ένα έργο που επισήμως υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2017 και έχει υλοποιηθεί κατά 60%. Ξεκινήσαμε αυτό το έργο με στόχο τον Ιούνιο του 2020 το 34% περίπου των συντάξεων να εκδίδεται ηλεκτρονικά.Μία εξαγγελία που την επαναλαμβάνει ο κ. Βρούτσης ως δική του».

Για την αποφυλάκιση Κορκονέα

Αναφερόμενη στην απόφαση για την αποφυλάκιση Κορκονέα τόνισε ότι «η απόφαση της δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση του Κορκονέα είναι μία απόφαση εξαιρετικά προβληματική και νομίζω ότι προκαλεί και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αυτή η απόφαση συγκρούεται με αυτό που οι πολίτες θα ανέμεναν ως δικαιοσύνη και με αυτό που αν μη τι άλλο και εμείς από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι θα ήταν το δίκαιο. Αυτό, όμως, που είναι άθλιο κατά τη γνώμη μου είναι να συνδέεται αυτή η αποφυλάκιση, αυτή η απόφαση που εμάς μας βρίσκει κάθετα αρνητικούς, με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Δεν έχει απολύτως καμία σχέση. Είναι επικοινωνιακή αθλιότητα να επιχειρείται να καταλογιστεί στον νέο Ποινικό Κώδικα. Η ποινή του Κορκονέα μειώθηκε και τελικά οδήγησε στην αποφυλάκισή του επειδή το δικαστήριο του αναγνώρισε την ελαφρυντική περίσταση του “πρότερου σύννομου βίου”, κάτι που στον Ποινικό μας Κώδικα υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Ουδεμία σχέση έχει λοιπόν η αποφυλάκισή του, που την θεωρούμε βαθιά προβληματική,με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Και τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται είναι συνειδητά ψεύδη και αθλιότητες».

Για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Τέλος, για την κατάργηση του Ασύλου που επιχειρείται από την κυβέρνηση υπογράμμισε ότι«το υφιστάμενο πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα επέμβασης της αστυνομίας όταν τελούνται αυτόφωρα κακουργήματα και μία σειρά από άλλα πλημμελήματα, είτε αυτόματα είτε με συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου. Άρα το πλαίσιο γι’ αυτό που επικαλείται η κυβέρνηση ότι θέλει να αντιμετωπίσει υπάρχει ήδη. Σας θυμίζω δε, ότι το άσυλο είχε καταργηθεί στη χώρα μας για κάποια χρόνια και τούτο καθόλου δεν συνέβαλε στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Η πραγματική στόχευση της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι άλλη.

«Υπάρχει μία πολιτική στόχευση να καταργηθεί το άσυλο εν συνόλω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας και για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και για την ελεύθερη έκφραση αλλά και διαμαρτυρία των φοιτητών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το βαθύτερο πρόβλημα είναι η συνολική προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου συστήματος παιδείας στη χώρα μας. Η ΝΔ έχει μία μόνιμη τάση να χτυπάει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ουδέποτε υποστηρίζει τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας που παράγουν πολύ υψηλού επιπέδου έρευνα και επιστημονικό δυναμικό, που είναι ο πλούτος μας. Απώτερος στόχος αυτής της διαρκούς υποβάθμισης είναι στο τέλος να εμφανιστούν οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες ως “σωτήριες”».

Documento Newsletter