Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
«Προχωρούμε άμεσα στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 χρόνων που θα δουν μια σημαντική αύξηση από τα 510 ευρώ στον κατώτατο μισθό που θα υπερβαίνει τα 586» ανέφερε η υπουργός Εργασίας μιλώντας στο ραδιόφωνο Νews24/7. Πρόσθεσε πως αυτό θα γίνει μέσα εντός του Ιανουαρίου. Όπως είπε «έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων και είμαστε έτοιμοι». Η αύξηση θα ισχύσει από 1ης Φεβρουαρίου. Το πόρισμα δίνει ένα εύρος αύξησης από 5 έως 10% και όπως είπε- καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα ότι η αύξηση του μισθού θα ανακόψει τη δυναμική της απασχόλησης. «Η τόνωση των εισοδημάτων συμβάλει στη δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και τονώνει την εσωτερική ζήτηση άρα λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης» επεσήμανε.
Για τις συντάξεις:
«620.000 συνταξιούχοι βλέπουν ήδη αυξήσεις στις συντάξεις τους, κάθε επόμενη χρονιά θα υπάρχει επιπλέον αύξηση για μια πενταετία. Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια οι συντάξεις αυξάνονται» ανέφερε η κυρία Αχτσιόγλου για να συμπληρώσει:
«Οι αυξήσεις προκύπτουν χάρη στον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση τον νόμο του 2016. Κανενός η σύνταξη δεν έχει μειωθεί γιατί ακυρώθηκε ο νόμος για τις περικοπές το 2019. Αυτή η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη, η μη περικοπή θα ισχύσει για πάντα. Αυτό αποδεικνύει το ψευδές των ισχυρισμών του κ. Μητσοτάκη ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων οδηγεί σε μειώσεις. Καθώς τα δημοσιονομικά δεδομένα βελτιώνονται υπάρχουν περιθώρια για παρεμβάσεις υπέρ των εργαζομένων στο Δημόσιο».
Τα αναδρομικά:
«Η πολιτική ευθύνη για τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ της επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους ανήκει στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που έκαναν περικοπές την περίοδο 2010-2014 χωρίς να έχουν διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικούσυστήματος. Η παρούσα κυβέρνηση έχει εναρμονιστεί με το Σύνταγμα γιατί διέσωσε το ασφαλιστικό σύστημα από τη χρεοκοπία. Εχουμε την κεντρική απόφαση του ΣτΕ το 2015 που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των προηγούμενων χρόνων και κάλεσε τις αρχές να προσαρμοστούν. Στο πολιτικό σκέλος έχουμε απαντήσει, θα ολοκληρωθεί το δικαστικό σκέλος και μετά θα δούμε τι θα πράξουμε με βάση και τα δημοσιονομικά περιθώρια. Οι περικοπές που έγιναν την περίοδο 2010-2014 είναι στο σύνολό τους 24 δισ. με το ΑΕΠ της χώρας στα 120 δισ.»
Για τις πολιτικές εξελίξεις
«Με την ψήφο εμπιστοσύνης που διασφάλισε ο πρωθυπουργός άνοιξε ένας καθαρός διάδρομος για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας τον Οκτώβριο του 2019, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Θα μπορούσε να μη ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης αλλά ο Αλ. Τσίπρας σε μια στιγμή μεγάλης πολιτικής εντιμότητας ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία με σκοπό την εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας. Δεν έχω την εκτίμηση ότι το 80% του λαού είναι στο δρόμο εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά δεν παίρνουμε αποφάσεις με κριτήριο το κομματικό συμφέρον και νομίζω ότι θα αποδειχθεί πως σωστά κάναμε ό,τι κάναμε.»