Αχτσιόγλου: «Ακραία μονομέρεια και κοινωνική αναλγησία»

Αχτσιόγλου: «Ακραία μονομέρεια και κοινωνική αναλγησία»

Επίθεση Αχτσιόγλου στις κυβερνητικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό

Διπλό είναι το πρόβλημα του «νέου» ασφαλιστικού όπως το περιέγραψε στη Βουλή η τομεάρχης εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου: από τη μια γίνονται επιλογές ακραίας μονομέρειας που οδηγούν σχεδόν τους πάντες σε χαμηλότερες συντάξεις και από την άλλη αυτή η αρνητική πορεία επισφραγίζεται με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα εργασιακά.

Αναφερόμενη διεξοδικότερα στις κυβερνητικές επιλογές στα εργασιακά που «πλήττουν καίρια το ασφαλιστικό», τόνισε ότι η μείωση των προστίμων για τις αδήλωτες υπερωρίες, η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η εύνοια στους συστηματικούς παραβάτες «δεν αφήνουν μόνο τους εργαζόμενους απροστάτευτους, αλλά βάζουν και μια βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος». Παράλληλα επισήμανε ότι «το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από πολιτικές επιλογές ακραίας μονομέρειας και αυτή είναι η ουσία πίσω από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό που λαμβάνει τον χαρακτήρα εξαπάτησης».

Μικρότερη «πίτα»

Η Εφη Αχτσιόγλου στάθηκε ιδιαίτερα στη μικρότερη «πίτα» που μοιράζει στους συνταξιούχους η κυβέρνηση υπογραμμίζοντας: «Η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει κατά 200 εκατ. ευρώ τα χρήματα που συνολικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι της χώρας το 2020 σε σχέση με το 2019. Μικραίνει την πίτα των συντάξεων και από αυτήν τη μικρότερη πίτα κάνει μια ανάποδη αναδιανομή. Ουσιαστικά αφαιρεί εισόδημα από τους χαμηλοσυνταξιούχους για να κάνει μικρές αυξήσεις στους συνταξιούχους των ανώτερων κλιμακίων. Οι εννιά στους δέκα συνταξιούχους θα είναι χαμένοι».

«Το νομοσχέδιο φέρνει τις πρώτες περικοπές μετά το 2016, σε μια περίοδο που η χώρα δεν βρίσκεται σε μνημόνιο. Πρώτον, κόβει τη 13η σύνταξη και δεύτερον μειώνει 30% τις συντάξεις όσων έχουν καταστεί απασχολούμενοι – συνταξιούχοι πριν από την εφαρμογή του ν. 4387/2016. Προβλέπει επίσης και άλλη μια περικοπή: το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης από τα 40 έτη και μετά μειώνεται από 2% σε 0,5%. Μια εξαιρετικά απότομη, αδικαιολόγητη και τιμωρητική μείωση για όσους έχουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στη 13η σύνταξη που πλέον καταργείται, στάθηκε σε δύο σημεία: στο ότι νομοθετήθηκε ως μόνιμο μέτρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και καταργείται τώρα από τη «γαλάζια» διακυβέρνηση και στην υπερψήφιση τότε για επικοινωνιακούς λόγους από τη ΝΔ, που τώρα, με την κατάργησή της, καταδεικνύει το έωλο των προεκλογικών αφηγήσεων της ΝΔ και ιδιαίτερα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε: «Η μόνιμη 13η σύνταξη καταργείται για όλους. Σας θυμίζω ότι νομοθετήθηκε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμο μέτρο. Ηταν ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ποσοστιαία για τις ανώτερες συντάξεις, γιατί αυτές ήταν τότε οι δυνατότητες της οικονομίας. Ενα μέτρο που υπερψήφισε και η ΝΔ. Τώρα καταργείται χωρίς περιστροφές και στους χαμηλοσυνταξιούχους κόβεται μία ολόκληρη σύνταξη. Διαψεύδεται πρωταρχικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και οι δεσμεύσεις του περί διατήρησης της 13ης σύνταξης. Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφωνεί επί της αρχής με αυτήν. Την έκοψε ολοκληρωτικά το 2012 και ο ίδιος υπουργός την καταργεί δεύτερη φορά, τώρα χωρίς μνημόνια».

Άδικο σύστημα κλάσεων

Σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές η Εφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι εκεί «εκδηλώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η κοινωνική αδικία του νομοσχεδίου και η μονομέρειά του υπέρ των πλέον εύπορων και εις βάρος των πολλών. Η κυβέρνηση θεσπίζει ένα άδικο σύστημα κλάσεων. Κάποιος με 70.000, 100.000, 200.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ή και με ακόμη μεγαλύτερο θα καταβάλλει την ίδια εισφορά με αυτόν που έχει 7.000, 6.000, 5.000 ευρώ ή και ακόμη μικρότερο».

«Η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά» πρόσθεσε «αυξάνεται σημαντικά κατά 20%, από τα 185 στα 220 ευρώ, και έχουμε σοβαρή επιβάρυνση σχεδόν για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Οι εννιά στους δέκα επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν σημαντικά για να γίνει μια μεγάλη έκπτωση, ένα μεγάλο δώρο στον ένα στους δέκα. Ευνοούνται σκανδαλωδώς τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα εις βάρος των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων».

Documento Newsletter