Αχτσιόγλου: «Άφωνο» το υπουργείο Εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αχτσιόγλου: «Άφωνο» το υπουργείο Εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την έλλειψη κάθε ενημέρωσης για το τι ζητήθηκε χθες από την Ελλάδα για τα εργασιακά κατά το Συμβούλιο υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. στηλιτεύει η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

«Χθες στο Συμβούλιο υπουργών εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητιόταν, μεταξύ άλλων, το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα του χρηματοδοτικού πακέτου SURE για τη στήριξη της εργασίας και της κατανομής του στα κράτη μέλη», επισημαίνει και προσθέτει: 

«Η ελληνική κυβέρνηση πέρα από αυτοεπιβεβαιωτικά σχόλια για τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης, δεν ενεπλάκη καν στη συζήτηση για τους όρους κατανομής του χρηματοδοτικού πακέτου», αναφέρει μεταξύ άλλων και ερωτά:

«1. Ποιο ποσό ακριβώς διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση για τη χώρα μας από το χρηματοδοτικό πακέτο SURE;

2. Στήριξε τη θέση των ευρωπαϊκών συνδικάτων ώστε η κατανομή των πόρων να μην γίνεται μόνο στη βάση του ΑΕΠ του κράτους αλλά να λαμβάνεται υπόψη και το ποσοστό ανεργίας, θέση που ευνοεί την υψηλότερη χρηματοδότηση της χώρας;

3. Έλαβε πρωτοβουλία η ελληνική πλευρά για ένα μέτωπο διεκδίκησης των χωρών του νότου για υψηλότερη χρηματοδότηση από το πακέτο SURE;

Αναμένουμε τις συγκεκριμένες απαντήσεις από τον υπουργό εργασίας.»

Όλο το κείμενο της Έφης Αχτσιόγλου: 

«Χθες στο Συμβούλιο υπουργών εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητιόταν, μεταξύ άλλων, το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα του χρηματοδοτικού πακέτου SURE για τη στήριξη της εργασίας και της κατανομής του στα κράτη μέλη.

Περιμέναμε αυτονοήτως μια ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας για τη θέση που κράτησε η ελληνική πλευρά και ιδίως για το τι διεκδίκησε. Απ’ ό,τι φαίνεται από το σχετικό δελτίο Τύπου* η ελληνική κυβέρνηση πέρα από αυτοεπιβεβαιωτικά σχόλια για τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης, δεν ενεπλάκη καν στη συζήτηση για τους όρους κατανομής του χρηματοδοτικού πακέτου.

Ρωτάμε τον υπουργό:

1. Ποιο ποσό ακριβώς διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση για τη χώρα μας από το χρηματοδοτικό πακέτο SURE;

2. Στήριξε τη θέση των ευρωπαϊκών συνδικάτων ώστε η κατανομή των πόρων να μην γίνεται μόνο στη βάση του ΑΕΠ του κράτους αλλά να λαμβάνεται υπόψη και το ποσοστό ανεργίας, θέση που ευνοεί την υψηλότερη χρηματοδότηση της χώρας;

3. Έλαβε πρωτοβουλία η ελληνική πλευρά για ένα μέτωπο διεκδίκησης των χωρών του νότου για υψηλότερη χρηματοδότηση από το πακέτο SURE;

Αναμένουμε τις συγκεκριμένες απαντήσεις από τον υπουργό εργασίας.»

https://www.facebook.com/e.achtsioglou/photos/a.786533991494497/1673907202757167/?type=3&theater

Χθες στο Συμβούλιο υπουργών εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητιόταν, μεταξύ άλλων, το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα του…

Gepostet von Έφη Αχτσιόγλου -Effie Achtsioglou am Mittwoch, 6. Mai 2020

*Ακολουθεί η «ενημέρωση» από το υπουργείο Εργασίας: 

Στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών, (EPSCO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 5 Μαΐου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Το Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ, έχει ως στόχο να αυξήσει τα επίπεδα απασχόλησης, να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας και να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο στην προστασία της υγείας των πολιτών στην ΕΕ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στην ατζέντα της συνεδρίασης βρέθηκαν οι δημογραφικές προκλήσεις στο πλαίσιο της πανδημίας, καθώς και τα μέτρα που έλαβαν ή προτίθενται να λάβουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών στην αγορά εργασίας και την οικονομία.

Στην τοποθέτησή της για το δημογραφικό, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα ειδικά εθνικά χαρακτηριστικά του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτό επιδεινώνεται από τη μείωση των γεννήσεων, τη δημογραφική γήρανση, που παρατηρείται, όσο και από τη διαρροή υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού νεαρής ηλικίας στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας στα χρόνια της κρίσης.

Επιπλέον, ανέλυσε τα μέτρα της Ελλάδας και, συγκεκριμένα, αναφέρθηκε και στη θεσμοθέτηση του επιδόματος γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ, για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση η υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε την αποτελεσματική και έγκαιρη διαχείριση της κρίσης και ανέφερε ότι, στην παρούσα φάση, εθνική προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, με έμφαση στη διασφάλιση της εργασίας, ιδίως της εποχικής και σχετιζόμενης με τον τουρισμό, που συνδέεται άμεσα με το οικογενειακό διαθέσιμο εισόδημα και, συνεπώς και με τη δημογραφική δυναμική.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε αναλυτικά στους άξονες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιστροφή της αρνητικής τάσης του δημογραφικού: την πρόσβαση των παιδιών σε υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές δομές, τη στήριξη της οικογένειας με παράλληλη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για τους γονείς και τη διασφάλιση της ισότητας των ευκαιριών για τις νέες γενιές.

Επίσης, η υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως η πανδημία ανέδειξε τη συνεισφορά των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το 70% των επαγγελματιών πρώτης γραμμής στον κλάδο της υγείας είναι γυναίκες. Αναφέρθηκε, λοιπόν, στην αναγκαιότητα της ισότιμης πρόσβασης και επανένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας σε συνθήκες αντίστοιχες με αυτές των ανδρών με ανάλογα προσόντα τόσο ως προς το αντικείμενο της εργασίας, όσο και ως προς τις αμοιβές.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα εργάζεται συστηματικά στην κατεύθυνση της στήριξης, όσων έχουν πληγεί από τη πανδημία, με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η πρωτοβουλία SURE και τόνισε, ιδιαίτερα, τη σημασία της αλληλεγγύης και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής στο ευρωπαϊκό πλάνο ανάκαμψης για την επόμενη μέρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter